Aswoensdag vieren in coronatijden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisschoppenconferentie

Bisschoppenconferentie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Documenten
      PersberichtenVerklaringen en pastorale brievenBrochuresVisietekstenDocumenten van de Wereldkerk vertaald in het NederlandsDecreten van de BisschoppenconferentieBeslissingen van de Bisschoppenconferentie Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014)
      Samenstelling en secretariaat van de bisschoppenconferentie Bisschoppelijke commissies en comités Bisschoppen referent: nationaal en Nederlandstalig De Belgische kerkprovincie Interdiocesaan Centrum Over seksueel misbruik Cathobel - l'Église catholique de Belgique Religieuzen Kerkfabrieken Kerkelijke rechtbanken Kerk in Europa De wereldkerk Privacy

Aswoensdag vieren in coronatijden

icon-icon-persbericht
Gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2021 - 12:00
Afdrukken
Ondanks de coronabeperkingen en met respect voor alle veiligheidsvoorschriften viert de katholieke gemeenschap op woensdag 17 februari Aswoensdag.

Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd, de voorbereidingstijd op weg naar Pasen. Dit jaar is dat volgende week woensdag 17 februari. Ook onder de geldende coronabeperkingen en vanzelfsprekend met respect voor alle veiligheidsvoorschriften viert de katholieke gemeenschap Aswoensdag.

Aangepaste ritus

In de eucharistie- of boeteviering van Aswoensdag tekent de priester in gewone tijden een askruisje op het voorhoofd van de gelovigen. Het kruisje herinnert aan hun roeping om te leven in navolging van Jezus. Vanwege de coronamaatregelen mag de voorganger de kerkgangers niet aanraken. Hij zal daarom dit jaar in een aangepaste ritus wat as uitstrooien over het hoofd van de gelovigen.

Die as is gemaakt van de gezegende palmtakken van Palmzondag van het jaar daarvoor, die vóór de aswoensdagviering verbrand worden. Asse is een Bijbels symbool van menselijke onvolmaaktheid en sterfelijkheid. Tegelijk is ze een teken van nieuw leven. Vroeger werd zelfs met as gewassen. Het afbranden van de stoppels op de akkers maakte de grond opnieuw vruchtbaar.

Vieren met maximum 15 tegelijk

Ook voor Aswoensdag geldt dat in deze lockdownperiode maximum 15 personen ouder dan 12 jaar samen in de kerken mogen vieren. Plaatselijke gemeenschappen wordt aangeraden de viering meerdere keren na elkaar op Aswoensdag en eventueel ook op de dagen erna te herhalen opdat zoveel mogelijk gelovigen kunnen deelnemen. Praktisch wordt best met vooraf inschrijven gewerkt, opdat dit goed kan georganiseerd worden.

Na de liturgische diensten kan de gelegenheid worden geboden om gedurende een vooraf aangekondigde periode gelovigen de as op te leggen, in een sobere vormgeving. Ook dan dient erop toegezien te worden dat er nooit meer dan 15 personen ouder dan 12 jaar tegelijk in de kerken aanwezig zijn.

En altijd gelden ook de andere veiligheidsvoorschriften onverkort: handen ontsmetten, masker dragen, minstens 1,5 m afstand bewaren enz.

Aswoensdagvieringen met de bisschoppen

Antwerpen

Bisschop Johan Bonny gaat op Aswoensdag (17 februari) voor in de eucharistieviering met asoplegging in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om 16 uur. De viering wordt gelivestreamd. De bisschop blijft in de kathedraal om er kerkgangers de as op te leggen om 17, 18 en 19 uur. Op voorhand reserveren is noodzakelijk.

Brugge

Eucharistieviering op Aswoensdag om 11 uur in de Sint-Salvatorskathedraal in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van alle 12 decanaten. Bisschop Lode Aerts gaat voor in de viering.

Gent

Bisschop Lode Van Hecke sluit aan bij de regeling van de parochie in Gent-centrum (Heilige Johannes de Doper), waar in de vooravond in drie kerken asoplegging plaatsvindt. De bisschop zal dat doen in de Sint-Baafskathedraal van 16 tot 17 uur.

Vanaf Aswoensdag is op de bisdomwebsite een veertigdagengesprek met de bisschop te bekijken, opgenomen in de kapel van de Roosenbergabdij in Waasmunster. Rond halfvasten (Laetare-zondag, 14 maart 2021) komt daar een gesprek bij over de Goede Week. Die gesprekken worden ook in afleveringen gepubliceerd in de wekelijkse nieuwsbrief.

Hasselt

Om 11.30 uur in de Sint-Quintinuskathedraal: eucharistieviering met voorganger bisschop Patrick Hoogmartens; de viering wordt gestreamd. Van 12 tot 14 uur is de bisschop aanwezig in de kathedraal voor de asoplegging aan een ruimere groep gelovigen met afwisselend lezing, orgelmuziek, zang…

Mechelen-Brussel

  • Vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen: in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal vindt op Aswoensdag een eucharistieviering met asoplegging plaats om 8.30 uur; voorganger is Guy De Keersmaecker, pastoor van de kathedraal. Mgr. Koen Vanhoutte is van 9 tot 12 uur doorlopend aanwezig in de kathedraal voor een kort gesprekje met wie zich aandient en legt ook de as op. De vormelingen komen vanaf 9 uur elk halfuur in kleine groepjes naar de kathedraal om kennis te maken met hulpbisschop Vanhoutte die hun vormheer zal zijn en hij legt hen ook de as op.
  • Vicariaat Brussel: Mgr. Jean Kockerols legt de as op in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van 12 uur tot 13.30 uur.

 

IPID – Brussel, vrijdag 12 februari 2021

Gepubliceerd door

Bisschoppenconferentie

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Persbericht
Aswoensdag

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook