Bisschop Lode Van Hecke: 'Onze hoop is niet naïef' | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisschoppenconferentie

Bisschoppenconferentie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Documenten
      PersberichtenVerklaringen en pastorale brievenBrochuresVisietekstenDocumenten van de Wereldkerk vertaald in het NederlandsDecreten van de BisschoppenconferentieBeslissingen van de Bisschoppenconferentie Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014)
      Samenstelling en secretariaat van de bisschoppenconferentie Bisschoppelijke commissies en comités Bisschoppen referent: nationaal en Nederlandstalig De Belgische kerkprovincie Interdiocesaan Centrum Over seksueel misbruik Cathobel - l'Église catholique de Belgique Religieuzen Kerkfabrieken Kerkelijke rechtbanken Kerk in Europa De wereldkerk Privacy

Bisschop Lode Van Hecke: 'Onze hoop is niet naïef'

icon-icon-persbericht
Gepubliceerd op woensdag 9 september 2020 - 13:26
Afdrukken
Gentse bisschop Lode Van Hecke plant in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Sí-boom in Oostakker-Lourdes.
Gentse bisschop Lode Van Hecke plant in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Sí-boom in Oostakker-Lourdes © Frank Bahnmüller
Bisschop Lode Van Hecke: Wanneer we deze boom planten, dan drukken we onze christelijke, gewortelde hoop uit voor een leefbare toekomst en ons engagement voor een ecologische bekering © Frank Bahnmüller
Bisschop Lode Van Hecke: ‘Onze hoop is niet naïef’ © Frank Bahnmüller
Vorige Volgende

Bisschop Lode Van Hecke heeft vanmorgen een jonge hoogstamkerselaar geplant op het mariale domein in Oostakker-Lourdes. De boomplanting kadert in de viering van de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato Sí van paus Franciscus en het lopende Jubeljaar voor de Aarde. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in ons land om integrale ecologie - het centrale begrip uit de encycliek - als basis te nemen van hun handelen, spreken en vieren.

Ecokerk

De boomplanting betekent ook de start van de actie ‘Plant een Laudato Sí-boom’ van Ecokerk. Daarover zegt Karel Malfliet van Ecokerk: Met het aanplanten van een fruit- of vruchtboom op een publiek toegankelijke plaats willen lokale gemeenschappen en groepen de komende weken en maanden op hun beurt hun engagement zichtbaar maken voor het klimaat, voor een gezonde aarde en voor sociale rechtvaardigheid.

De actie start in de Scheppingsperiode (van 1 september tot 4 oktober, de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi) die wereldwijd door alle christelijke kerken gevierd wordt en is een onderdeel van  de campagne: Red hun toekomst. Klimaatplan.nu van Ecokerk.

Teken van hoop

Volgens bisschop Lode Van Hecke is deze actie een manier om te getuigen van hoop in een wereld die getroffen wordt door meerdere crisissen tegelijk. Een boom plant je niet voor een dag, een maand of een jaar. Een boom van twintig jaar oud, dat is nog een jong boompje.

Wanneer we deze boom planten, dan drukken we onze christelijke, gewortelde hoop uit voor een leefbare toekomst en ons engagement voor een ecologische bekering. Bisschop Lode Van Hecke

Die hoop is niet naïef, onderstreept de bisschop. Wetenschappers bevestigen dat een hoopvol perspectief mogelijk is als we armoede bannen, de aarde eerlijk delen, de economie hervormen, de natuur beschermen en met z’n allen gaan leven binnen de ecologische grenzen van een gezonde planeet.

Oproep aan politici

Volgens Bart Bode, voorzitter van Ecokerk, leveren groepen, organisaties en gemeenschappen een geloofwaardige bijdrage aan die transitie door zelf klimaatplannen te maken en uit te voeren: We sensibiliseren en helpen kerkgemeenschappen om koolstofarm en Laudato Sí-proof te worden. Maar Ecokerk wil dat ook de politici hun werk doen. Met de vele miljarden die nu worden vrijgemaakt voor de gevolgen van de pandemie,  moeten ze niet het verleden herstellen, maar de toekomst redden. De uitvoering van de Europese ‘Green Deal’ mag niet vertragen. Het Klimaatakkoord van Parijs, de draagkracht van de aarde en de gezondheid van de ecosystemen moeten de grenzen aanwijzen waarbinnen de economie en de samenleving zich kan bewegen. En bij dit alles is een sociaal rechtvaardig beleid cruciaal.

Gepubliceerd door

Bisschoppenconferentie

Meer

Kerk in Vlaanderen
Persbericht
ecokerk
bisschop Lode Van Hecke

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook