De Vlaamse bisschoppen dragen prof. dr. Johan De Tavernier (KU Leuven) voor als nieuwe voorzitter van CCV - partner in christelijk vormingswerk voor een mandaat van vier jaar. Ze danken van harte Peter Malfliet, die drie mandaten van telkens vier jaar vervulde. Zij danken eveneens Tony Frison die in de voorbije maanden ad-interimvoorzitter was.
Bio
Johan De Tavernier (°1957) groeide op in het West-Vlaamse Staden-Oostnieuwkerke in een molenaars- en landbouwersgezin met vier zussen. Hij liep school in het Klein Seminarie in Roeselare en Don Bosco Kortrijk, maar bleef thuis sterk geëngageerd in KLJ en Chiro. Na zijn licentiaat in de theologie en de lerarenopleiding doctoreerde hij aan de KU Leuven in de christelijke ethiek bij prof Roger Burggraeve. In 1990 werd hij voltijds benoemd aan de Faculteit Godgeleerdheid als lid van de onderzoekseenheid theologische en comparatieve ethiek. In zijn academische loopbaan combineerde hij vele jaren een leeropdracht in de theologische ethiek, milieu-ethiek en vredesethiek met facultaire taken. Hij doceerde decennialang het vak Religie, Zingeving en Levensbeschouwing aan studenten Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen. Hij was academisch secretaris, verschillende termijnen vicedecaan en ten slotte decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen tot de zomer van 2022. Zijn onderzoek ging over de relatie tussen geloof en ethiek, ecologie en duurzaamheid, vredesethiek, voedsel- en ingenieursethiek. Vandaag begeleidt hij als emeritus met opdracht nog een twaalftal doctoraatsstudenten.
CCV – partner in christelijk vormingswerk
Het CCV (Centrum voor Christelijk Vormingswerk) wil als partner in christelijk vormingswerk mensen vormen voor morgen vanuit een christelijk perspectief. Wie niet vertrouwd is met het christendom, krijgt de kans om op een creatieve manier kennis te maken met de taal en de betekenis van de christelijke traditie. Ook wie cultureel nieuwsgierig is of op zoek is naar spiritualiteit, duiding en zin kan er terecht. CCV kiest voor een warme en duurzame wereld waarin hoop, liefde, respect, schoonheid en zorg voor elkaar en de schepping belangrijk zijn. Via zijn vormingsaanbod biedt het CCV oriëntatie voor onderscheiding, verbeelding en verbinding. In tijden van onbehagen en turbulentie wil het CCV de komende jaren geïnteresseerden laten proeven van een verrassend frisse kijk op christen zijn.
Lees meer over CCV - partner in christelijk vormingswerk op de website van de organisatie.
IPID – Brussel, donderdag 12 januari 2023