Dansen we op een vulkaan die op het punt staat uit te barsten? Tal van gebeurtenissen zouden het ons doen geloven. De verschrikkelijke verwoesting van Aleppo in december 2016, de oorlogssituatie in Syrië en Irak, het staatsterrorisme, de vele aanslagen in het Midden-Oosten en Europa, sluimerende oorlogen in Afghanistan, de ontelbare pogingen van Afrikanen om de Middellandse Zee over te steken om te ontsnappen aan hun onzeker bestaan en oorlogsgeweld, dat alles verontrust ons, vooral ook omdat talrijke vluchtelingen uit die regio’s naar Europese landen komen en onze samenlevingen destabiliseren. Daarbij creëren technologische en economische mutaties nieuwe situaties van mondialisering, van verrijking voor de enen en verarming voor de anderen. Dat stellen we ook vast in ons eigen land. Het ecologisch onevenwicht, de klimaatverstoringen en de toenemende vervuiling veroorzaken bovendien dreigende en destructieve onrust. Als verantwoordelijke burgers en christenen moeten we deze wanverhoudingen en onrechtvaardigheden analyseren en erop reageren vanuit het Evangelie en de sociale leer van de Kerk.
Dag op dag vijftig jaar geleden, op Paasdag 26 maart 1967, maakte paus Paulus VI zijn encycliek Populorum progressio, over de ontwikkeling van de volkeren, wereldkundig. De paus verbreedde daarin de sociale leer van de Kerk door op te roepen tot economische ontwikkeling en sociale gerechtigheid voor alle volkeren. In heel onze Kerk ontstond een solidariteitsbeweging, die door paus Paulus VI op 6 januari 1967 in de steigers werd gezet met de oprichting in Rome van de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede en zich van daaruit verspreidde over vele landen. Dit alles vond plaats op het historische moment van de dekolonisatie. De Kerk in België kende sinds het begin van de jaren 1960 al voorlopers van deze initiatieven: de campagnes van Broederlijk Delen voor hulp aan bevolkingsgroepen in het zuidelijke halfrond, en de adventscampagne tegen allerlei vormen van kansarmoede in eigen land. In de sterke liturgische tijden van de veertigdagentijd en de advent roepen Broederlijk Delen en Welzijnszorg vandaag op tot solidariteit en ze helpen de situaties van sociale kwetsbaarheid overal ter wereld beter te begrijpen. Caritas international helpt vooral bij noodsituaties. In dit perspectief is deze brief een uitdieping van onze pastorale brief van 13 oktober 2015 over de vluchtelingen: Samen leven met vluchtelingen en migranten, onze broeders en zusters. We vertrekken nu vanuit de encycliek Populorum progressio, de ontwikkeling van de volkeren, van paus Paulus VI en paus Franciscus heeft ons met de barmhartigheid een sleutel aangereikt die ons brengt bij een Populorum communio, een verbondenheid tussen volkeren, in de zorg om het gemeenschappelijke huis, de planeet Aarde.
Populorum communio, verbondenheid tussen volkeren - Pastorale brief van de bisschoppen van België ter gelegenheid van 50 jaar encycliek Populorum progressio van paus Paulus VI, verschenen in de nieuwe reeks Verklaringen van de bisschoppen van België als nr. 40.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.