- Waar en wanneer kan ik in het weekend een eucharistieviering meevieren?
Ga naar de pagina in deze microsite met het overzicht van de eucharistievieringen.
- Waar kan ik een misviering aanvragen en hoeveel kost dat?
In de eucharistieviering van het weekend, maar ook in eucharistievieringen tijdens de week, kan in het bijzonder worden gebeden voor de intentie van een overledene. Deze intenties dienen minstens 3 weken op voorhand te worden aangevraagd op de parochiesecretariaten. Ze verschijnen dan ook in Kerk & leven en op deze website.
Een mis tijdens het weekend of een gezongen mis kost 15 euro, een gelezen mis (meestal in de week) 11 euro. De aanvraag kan rechtstreeks gebeuren bij de parochiepriester of in het parochiesecretariaat.
- Hoe kan ik mijn kindje laten dopen?
De aanvraag van het doopsel van een kindje gebeurt via het parochiesecretariaat, minstens een maand voor de gewenste doopdatum.
Als het gaat om het doopsel van een kind dat reeds de leeftijd van ongeveer zes jaar heeft bereikt, of voor het doopsel van een volwassene, gelieve dan de pastoor te contacteren.
- Kan ik mij als volwassene laten dopen?
Wanneer je als volwassen het verlangen voelt om meer over het christelijk geloof te weten en je denkt eraan om je te laten dopen, neem dan contact op met de pastoor.
- Waar kan ik een uittreksel uit het doopregister aanvragen?
Voor het vormsel van een kind of voor een huwelijk is een uittreksel uit het doopregister nodig. Doorgaans vraagt de parochie waar de viering van dit sacrament plaats heeft zelf een uittreksel uit het doopregister aan.
Soms vragen parochies echter dat degene die het sacrament vraagt, zelf voor het uittrekstel zorgt. In dat geval dien je je te richten tot de parochie waar je woonachtig was ten tijde van je doopsel. Want, zelfs al vond het doopsel elders plaats, een doopsel wordt in principe altijd ingeschreven in het register van de parochie waar je op dat moment woonachtig was, de domicilieparochie. Wanneer je dus later een uittreksel nodig hebt, dien je je tot die parochie te wenden. Je kan daarvoor het best contact opnemen met het secretariaat van de betreffende parochie.
- Wat als mijn kind zijn eerste communie wil ontvangen en nog niet gedoopt is? Hoe gebeurt de voorbereiding?
Op de leeftijd van 7 of 8 jaar kunnen kinderen hun eerste communie ontvangen. Als ze nog niet gedoopt zijn, moet dit eerst gebeuren. Op die leeftijd krijgen kinderen een voorbereiding op hun maat. Voor ouders is het een kans om geconfronteerd te worden met hun eigen overtuiging.
De eerste communie is de eerste keer dat een kind of volwassene de communie ontvangt. Het kind kan dan voor het eerst samen met zijn ouders volledig deelnemen aan de eucharistie. De voorbereiding op de eerste communie is een samenspel tussen ouders, school en parochie.
- Hoe gebeurt de voorbereiding op het vormsel?
Het sacrament van het vormsel is een belangrijk gebeuren in het leven van jongeren. Met het vormsel hernieuwen de vormelingen de doopbeloften en wordt van hen verwacht effectief toe te treden tot de groep van levende getuigen van Jezus. Een grote opdracht die een heuse voorbereiding vraagt! Als voorbereiding op het sacrament volgen de jongeren een aantal maanden vormselcatechese. Het vormsel is ‘geen verplichting’ maar een vrije keuze die ouders en kind samen maken.
Het is belangrijk om te weten dat de ouders zelf initiatief nemen om hun kind aan te melden voor de vormselcatechese. Dit gebeurt bij voorkeur vóór 30 juni. In de scholen worden vaak informatiefolders over "het sacrament van het vormsel" verstrekt. Daarin worden de ouders uitgenodigd om contact op te nemen met de parochie waar ze wonen.
Na de aanmelding ontvang je van de parochie een uitnodiging voor een info- of ouderavond waarna je de kans krijgt tot definitieve inschrijving. Tijdens de voorbereiding maken de kandidaat-vormelingen kennis met de gelovige gemeenschap en het geloof dat ze belijdt. De kandidaat-vormelingen worden daarin bijgestaan door hun ouders, de catechisten en de priester van de parochie.
Praktisch? Data vormselvieringen
- Hoe kan ik trouwen voor de kerk?
Een kerkelijk huwelijk is steeds een bewuste keuze. Vinden jullie beiden het zinvol om jullie trouw voor God te bevestigen? Dan neem je best contact met de pastoor van de parochie waar één van jullie woont. De priester zal jullie uitnodigen voor een gesprek, alsook het "huwelijksdossier" administratief in orde maken.
Praktisch? Ontdek waarom en hoe te kiezen voor een kerkelijk huwelijk.
- Wat als ik priester wil worden?
Er rijzen veel vragen bij een roeping en het is belangrijk om op de juiste wijze begeleid te worden. Om een antwoord op je vragen te vinden kan je beginnen bij je parochiepriester. Hij zal je een antwoord kunnen geven op je eerste vragen.
Op de website www.roepinginveelvoud.be kan je ook meer informatie en getuigenissen vinden. We wensen je veel succes bij je zoektocht!
- Wat als iemand uit mijn omgeving ernstig ziek is?
Zorgen voor wie ziek zijn en hen nabij zijn in deze soms moeilijke fase van het leven, met onze aandacht, maar ook met ons gebed.
De zieke die graag een bezoekje wil van de parochiepriester of een medewerker van de parochie, kan contact nemen of laten nemen met de pastoor of één van de leden van Samana (dienstbetoon-ziekenzorg) of met het parochiesecretariaat.
In elke gemeenschap van de parochie zijn er mensen die, op regelmatige tijdstippen, de heilige communie brengen aan wie ziek is of aan wie door ouderdom niet in de mogelijkheid is om naar de kerk te komen. Ben je zelf ziek, of is er iemand uit jouw familie of jouw omgeving, die graag de communie zou ontvangen, neem dan contact met de pastoor of met één van de leden van dienstbetoon-ziekenzorg of met het parochiesecretariaat.
In het sacrament van de ziekenzalving bidden we om kracht voor wie ernstig ziek is. Door de gebaren van handoplegging en zalving stelt de priester een teken van de helende nabijheid van Christus en van verbondenheid met de hele gemeenschap. Veelal ervaart de zieke dit teken als sterkend en bevrijdend.
Het sacrament van de zieken kan ook thuis ontvangen worden. De zieke zelf of iemand van de familie of uit de omgeving kan de vraag stellen aan de priester of contact opnemen met het parochiesecretariaat. Indien de zieke in het ziekenhuis verblijft, kan hij zelf of iemand uit de familie of omgeving contact opnemen met de pastorale dienst van het ziekenhuis of met de priesters van de parochie.
- Wat als iemand uit mijn omgeving overleden is?
De uitvaartliturgie is een gelovig gebeuren, een viering waarin het gebed en het lied, het Bijbelwoord en de geëigende symbolen bij het afscheid hun plaats moeten krijgen. Het is een gebeuren waarin sereniteit en ingetogenheid belangrijk zijn.
Gebruikelijk neemt de familie contact op met de begrafenisondernemer. Er wordt dag en uur afgesproken na overleg met de parochie waar de uitvaartliturgie zal plaatshebben. De familie kan ook zelf contact nemen met de parochie om dag en uur van de uitvaart af te spreken.
De voorganger neemt vóór de uitvaartdienst contact op met iemand van de familie voor een rouwbezoek. Er kan iets over de overledene worden verteld. Er worden afspraken gemaakt over het verloop van de viering. Mogelijks zijn er kinderen of kleinkinderen die een tekst willen brengen of zijn er bepaalde vragen of verwachtingen die kunnen verwoord worden. Een groep vrijwilligers - parochiekoor, lectoren,... - staan in om de uitvaartliturgie mee te verzorgen.
Na elke uitvaartdienst wordt het gedachteniskruisje, met de naam van de overledene, aan het herinneringsbord van de overledenen in de kerk opgehangen. Met Allerzielen (op 2 november) worden alle overledenen van het voorbije jaar herdacht tijdens een bijzondere viering. De families ontvangen een uitnodiging in welke viering het gedachteniskruisje uitgereikt wordt om mee te nemen naar huis.
- Waarom kiezen voor een kerkelijke uitvaart in de parochiekerk in plaats van in het crematorium?
Als katholieke geloofsgemeenschap erkennen wij het maatschappelijke belang en de eigen rol van het crematorium. Wij willen daarbij ook de huidige situatie van de levensbeschouwelijke diversiteit ernstig nemen. Maar evenzeer zijn wij overtuigd van de unieke waarde van een kerkelijke uitvaart, waar wij onze hoop vieren op eeuwig leven. Deze kerkelijke uitvaartliturgie kan niet losgemaakt worden van de geloofsgemeenschap. De kerkelijke uitvaart hoort dus thuis in de parochie en in de kerk. Daarom vragen we families die een katholieke uitvaartliturgie wensen om zich te richten tot de parochie. Door concrete menselijke nabijheid proberen wij in die kerkelijke uitvaartliturgie een unieke boodschap van troost en hoop te bieden.
- Wanneer is het parochiesecretariaat open?
Ga naar de pagina in deze microsite van de parochiesecretariaten.
- Hoe kan ik een abonnement op het parochieblad (Kerk & Leven) aanschaffen?
Ga naar de pagina Kerk & Leven in deze microsite.
- Hoe geef ik als abonnee van Kerk & Leven een adreswijziging door?
Bpost zendt uw postabonnement op Kerk & leven niet na, ook al diende u een aanvraag in om uw briefwisseling door te sturen naar uw nieuw adres. Laat ons uw nieuw adres weten en de dienst Parochiebladen maakt dit voor u in orde: https://www.kerknet.be/abonnement-verhuis
- Wat moet ik doen als ik als abonnee een nummer van Kerk & Leven niet heb ontvangen?
Hebt u uw Kerk & Leven niet goed ontvangen? Meld het hier: https://www.kerknet.be/nietontvangen
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.