Je neemt contact op met de parochie.
Eén van de parochieverantwoordelijken brengt je zo vlug mogelijk een bezoek om de deelneming van de parochiegemeenschap over te brengen en om de uitvaartliturgie te bespreken. De liturgie biedt ons woorden van troost en hoop op eeuwig leven.
Als je een geliefde verliest of je wordt zélf met je eindigheid geconfronteerd, dan kan je die ervaring aangrijpen om stil te staan bij al wat goed en mooi was. Christenen geloven in Jezus, de levende Heer. Zijn leven, dood en verrijzenis doen hen geloven en hopen dat de dood niet het laatste woord heeft. Een kerkelijke uitvaart is daarom tegelijk een viering van de verrijzenis, een viering vol hoop en dankbaarheid. De kerkgemeenschap neemt er afscheid van het gestorven lichaam, maar bidt ook dat God de barmhartige Vader zich over de overledene ontfermt en dat Hij wie achterblijft ook niet vergeet.
Een aanbod in drie momenten
1. De gebedswake op de vooravond van de uitvaart
Op de vooravond van de uitvaart wordt een gebedswake in de parochiekerk aangeboden. Deze begint steeds om 19.00u. Dit is een biddend samenzijn. Wij blijven stilstaan, samen met de familie, bij het verdriet en bidden om kracht en licht.
2. De uitvaartliturgie
Tijdens de uitvaartliturgie staan wij stil bij het leven van de overledene, we danken, we vragen om vergeving en wij bidden om de voltooiing van zijn/haar leven. We luisteren naar de woorden uit de H. Schrift, die ons kunnen troosten en sterken. We belijden en vieren ons geloof in de verrijzenis.
Sinds een aantal jaren wordt in ons bisdom gekozen voor een gebedsdienst voorgegaan door een leider van de uitvaart. Dit kan een priester, diaken of leek zijn die daarvoor is opgeleid en door de bisschop gemandateerd is.
Eigen inbreng in de liturgie is mogelijk maar altijd in overleg met de leider van de uitvaart en rekening houdend met de eigenheid van de kerkelijke uitvaart.
De uitvaartliturgie heeft in regel plaats om 10.30u.
3. De herdenkingsliturgie
De eucharistie voor de overledene valt niet weg, maar wordt verplaatst naar het meest geschikte ogenblik: de parochiale weekendviering, daar waar het lief en leed van de gemeenschap een plaats heeft. In de eucharistieviering volgend op de uitvaart, willen wij de overledenen een plaats geven door een gebed, zo blijven zij in het hart van onze gemeenschap.
In deze viering wordt het gedachteniskruisje met de naam van de overledene in de kerk op het gedachtenisbord geplaatst.
De datum wordt gekozen in overleg met de familie.
Elk jaar in de namiddag van Allerheiligen (1 november) worden de overledenen van het voorbije jaar herdacht en krijgt de familie het gedachteniskruisje mee naar huis.
Leiders van de uitvaart
De leiders van de uitvaart in onze federatie zijn: Jean-Claude Geraerts, Marleen Brebels, Richard Lehaen, Michel Plessers, Winanda Soors en Lisa Theuwissen.
Rouwende mensen nabij
In sommige parochies van onze federatie is er ook een werking “Rouwenden nabij”. Gevormde medewerkers brengen een bezoek bij de familie. Wij dringen niets op. Het is een uitgestoken hand en een luisterend oor.
CCV Hasselt richt jaarlijks lotgenotengroepen in voor mensen die een rouwproces doormaken. Het gaat dan concreet om groepen voor mensen die een partner, ouder, (klein)kind, broer of zus, vriend(in) of collega verloren.
Contactpersonen per parochie
Parochie |
Contactpersoon |
Peer |
Winanda Soors 0496/99 25 26
|
Wijchmaal |
Michel Plessers 011/63 29 94 of 0475/27 59 13
|
Kleine-Brogel |
Mia Essers 0473/32 97 88
|
Grote-Brogel en Erpekom |
Pierre Cornelissen (Grote-Brogel) 0495/69 38 10 Willy Moris (Erpekom) 011/63 14 61
|
Linde en Wauberg |
Jules Winters en Lisa Theuwissen (Linde) 0497/90 33 21 Frans Soons (Wauberg) 011/79 10 74 of 0476/53 03 13
|
Wilsbeschikking: de wens om een kerkelijke uitvaartplechtigheid
Je kan tijdens je leven reeds kiezen of je na je overlijden opteert voor een traditionele begrafenis (teraardebestelling op het kerkhof) of crematie. Wat mensen vaak niet weten is dat je de keuze voor een kerkelijke uitvaartplechtigheid ook kan vastleggen op het gemeentehuis in een document dat je kan verkrijgen bij de dienst “burgerzaken”. Je dient dit document persoonlijk in te vullen én af te geven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij elk overlijden gaat de ambtenaar na of er een registratie bestaat van de laatste wilsbeschikking. Indien dit het geval is, gaat men na of de nabestaanden (familie) de wens van de overledene respecteren.