Pastoor en meewerkende priesters
zie op de startpagina onder Federatie Zellik/Groot-Bijgaarden
Parochiesecretariaat
in de kerk na de eucharistievieringen
Kerkfabriek
De Kerkfabriek is eigenaar van de kerk en zorgt voor het onderhoud en instandhouding. Daarnaast zorgt zij er ook voor dat de eredienst mogelijk is. Dit officieel orgaan is verantwoording verschuldigd aan de kerkelijke en burgerlijke overheden (bisdom, provincie, gemeente).
De leden van de kerkraad zijn:
Francis Luyten – voorzitter
Patrick Dhondt – penningmeester
Freddy Wellens - lid
Marc Boulanger – pastoor en lid van rechtswege.
Parochielokaal De Crypte
De parochie beschikt over een eigen ontmoetingsruimte met cafetaria onder de kerk. Daar kan men elkaar op een gezellige manier ontmoeten na de zondagse viering.
Het kleine zaaltje voor ongeveer twintig personen is ter beschikking voor allerlei vergaderingen en de zondagse ontmoeting. Een grote zaal, met een capaciteit van ongeveer tachtig personen, kan gebruikt worden door kerkleden, parochianen en werkgroepen of verenigingen uit de parochiefederatie Zellik.
Contactadres: de heer Gilbert Petit, tel. 02 466 34 26.
Zangkoor
Een koor van een 12-tal mannen en vrouwen is elke zon- en feestdag actief tijdens de liturgische vieringen.
Elke zon- en feestdag is er repetitie vanaf 10.30 u., voor de aanvang van de viering.
Meerdere repetities worden door de groep waar nodig vastgelegd.
Volwassenen en jongeren zijn altijd welkom.
Liturgische werkgroep
Naast het zangkoor is er ook een groepje vrouwen en mannen die op verschillende vlakken dienst verlenen aan de liturgie. Een versierde kerk; sprekende liturgische teksten en liederen; foldertjes; bijzondere vieringen, het komt allemaal uit hun hand. Tijdens Advent en Vasten en met Kerstmis en Pasen is de kerk extra mooi versierd.
Dienstbare mensen
Een brede groep mensen is in onze parochie dienstbaar: zij die regelmatig drukwerk uitdelen, helpen bij uitvaartdiensten, de collectes houden, boodschappen doen, kuisen, sierbloemen kweken, de kerk versieren, enzovoort.
Ontstaansgeschiedenis
Op dinsdag 5 mei 1931, gaf hulpbisschop Mgr. Van Cauwenbergh aan E.H Guillaume Cooreman, onderpastoor in de H. Hartbasiliek te Koekelberg, de wens van Kardinaal Van Roey te kennen dat er te 'beneden Zellik', in de buurt van het station van St. Agatha-Berchem, een voorlopige kerk zou worden gebouwd die het centrum zou worden van een nieuwe parochie. Voor deze opdracht had Mechelen gedacht aan E.H Cooreman.
Zo kwam er een voorlopige kapel ter ere van de H.Familie en de inzegening vond plaats op zondag 10 januari 1932. Deze kapel was gelegen in een zaal waar zich nu, op de huidige Brusselsesteenweg, de garage 'Behaeghe' bevindt.
In de periode van 1931 tot 1935 kwam het parochieleven tot bloei. Een jongerenkoor werd opgericht en het 'Patronaat'. Daarna volgde de oprichting van de K.A.J. en de Confrérie van St Vincentius a Paulo. Een groep hoveniers (gepensioneerde notabelen) zorgden voor het onderhoud van de tuin van de kapel.
Op 17 augustus 1935 verliet E.H. Cooreman de parochie om aalmoezenier te worden van de broeders van de Christelijke Scholen te Overijse. Het pionierswerk had te veel van zijn krachten gevergd. De nieuwe kapelaan, want op 30 maart 1936 was de H. Familie officieel een kapelanie geworden, werd E.H. August Nols, onderpastoor in de Finisteraekerk te Brussel.
In de jaren 1936-37 werd de huidige H. Familiekerk gebouwd en voltooid in het najaar van 1937. Op het Feest van Christus Koning, zondag 24 oktober 1937, werd de H. Familiekerk ingewijd door hulpbisschop Mgr. Van Cauwenbergh die de oprichting en de ontwikkeling van de parochie van nabij had gevolgd en aangemoedigd. Op 9 mei 1938 werd de H. Familiewijk een zelfstandige parochie.
De H. Familiekerk is een sober maar sierlijk gebouw van neo-Romaanse stijl. De afwezigheid van zuilen en pijlers geeft het interieur een breed aanzicht en helderheid. Opvallend is de houten zoldering in donkerbruin hout. De kerk doet denken aan de Lombardisch-Romaanse kerken in Italië, met hun hoge ramen en evenwichtig lijnenspel van gevels en rijzige vierkante toren.
De H. Familiekerk zit geprangd in een driehoek van drukbereden wegen maar wordt omringd door een tuin met bloemen en bomen, ze maakt hierdoor een erg aangename indruk op de voorbijgangers.
Bron: Deze gegevens werden ontleend aan een werk van (+) E.H. Verbruggen, die in de periode dat hij hier pastoor was een 'Historische schets' schreef ter voorbereiding van de vijftigste verjaardag van de kerkwijding in 1987. Van deze brochure zijn er nog enkele beschikbaar.
Het Gemeentebestuur van Asse gaf in 1987 een 'Geïllustreerde inventaris van het kunstpatrimonium in Asse' uit. Deel vijf: H. Familiekerk - door Jeanine Van Nieuwenborgh. Wet.Depot D/1987/3390/1.