De Sint-Ulrikkerk
Kerkstraat
1700 Dilbeek (Sint-Ulriks-Kapelle)
De laatgotische, zandstenen kerk dateert uit de zeventiende eeuw. Het brede koor met spitsboogvensters werd in 1619 opgetrokken. De neogotische, bakstenen toren werd pas in de tweede helft van de 19de eeuw toegevoegd.
In het interieur valt onder meer het barokke hoofdaltaar op, met het 17de eeuwse schilderij “Calvarie met Maria Magdalena”. Het zou van de hand van Gaspar De Cra(e)yer zijn, een leerling van Rubens. Bemerk eveneens de twee barokke zijaltaren (17de eeuw) met bijhorende schilderijen. Het doek "De kruisafneming" is een 19de eeuwse kopie van het gelijknamige schilderij in de kathedraal van Antwerpen.
De glasramen in het koor zijn in 1906 gemaakt door de Brugse glasschilderfamilie Coucke en werden geschonken door de familie Schmedding. Ze beelden de vier evangelisten, Sint-Ulrik en Sint-Hubertus af.
In de winterkapel vindt u een polychroom houten beeld van Sint-Anna-ten-Drieën. De relieksarcofaag van de heilige Hubertus uit gepolychromeerd hout dateert uit de 17de eeuw. De 17de eeuwse doopvont is gemaakt uit arduin en messing. Op de fraaie preekstoel zijn de vier evangelisten en Sint-Ulrik afgebeeld.
In en rond de kerk bevinden zich enkele oude grafstenen, onder meer het grafmonument van Th. de Fourneau, waarbij de overledene liggend wordt afgebeeld, ingemetseld in de zuidelijke gevel, en het graf van M. de Longin (+ 1585) in de noordergevel.