Heerlijke doe- en luisterwandeling voor families met kinderen en kleinkinderen, die op uitstap gaan naar een bos dichtbij of ver weg.
Welkom lieve wandelaars en speurneuzen!
Zijn jullie er al helemaal klaar voor om de bossen in te trekken? Dat is prima, maar jullie moeten wel weten dat dit niet zomaar een wandeling is. Er hangt een duistere dreiging over het bos. En alleen jullie kunnen het bos redden.
Maar jullie staan er niet alleen voor. De geheimzinnige Hildegard, de vrouw van het woud, zal jullie gezelschap houden en tips geven in haar luisterberichtjes. Zo kunnen jullie stap voor stap en opdracht na opdracht het geheim ontrafelen en het bos redden.
Kies een bos met oude bomen en kronkelige paadjes.
Stippel een wandeling uit op maat van jouw (klein)kinderen.
Wanneer vindt de tocht plaats en hoe lang duurt hij?
Je kunt de tocht het hele jaar door doen.
Elke mooie wandeldag is geschikt!
Het beluisteren van de luisterfragmenten, het uitvoeren van de opdrachten en het ontcijferen van de raadsels nemen anderhalf tot twee uur in beslag. Daarbij moet je nog de tijd van de wandeling rekenen.
Wat heb je nodig om op stap te gaan?
een smartphone voor de luisterfragmenten en de digitale tochtkaart. Twijfel je aan het bereik in het bos van jouw keuze? Neem dan de printversie van de tochtkaart mee, waarin ook de teksten van de luisterfragmenten staan. Dan kan je, wanneer je geen bereik hebt, de teksten voorlezen.
een rugzak met een lekkere versnapering en een drankje. De ‘picknick’ maakt deel uit van de opdrachten.
pen en papier voor minstens één persoon. Die ga je nodig hebben voor sommige opdrachten en voor het ontcijferen van de raadsels.
een stuk krijt, liefst in een opvallende kleur
eventueel een fototoestel als je graag foto's maakt.
Voor wie en voor welke leeftijden is de tocht geschikt?
Iedereen die jong van hart en goed te been is, kan mee.
De opdrachten kunnen zowel door jonge kinderen vanaf 5 jaar als door 12-jarigen uitgevoerd worden.
Er zijn twee versies van de raadsels: één voor jonge kinderen tot 8 jaar, en één voor kinderen vanaf 9 jaar.
Parochies, geloofsgemeenschappen, spiritualiteitsbewegingen, gezinsbewegingen en seniorenverenigingen kunnen gezinnen met kinderen en grootouders met kleinkinderen op de hoogte brengen van deze tocht zodat ouders en grootouders er een fijne familieactiviteit van kunnen maken. Voor geloofsgemeenschappen is het interessant om ‘Het geheim van Hildegard’ als familieactiviteit op te nemen in het parochiële jaarprogramma of in het voorbereidingstraject op een sacrament. Deze doe- en luisterwandeling helpt gezinnen om sporen van God te ontdekken in de natuur en om te groeien in eerbied voor de schepping.
Is deze tocht nog méér dan een paar uren spel en avontuur?
De opdrachten laten kinderen en hun (groot)ouders stilstaan bij de vele geschenken die we krijgen in een bos: rust en schoonheid, speels plezier, voedsel op vele manieren.
De opdrachten en raadsels zijn een uitdaging voor alle zintuigen, terwijl het verhaal tot de verbeelding spreekt.
Tegelijk nodigen de opdrachten uit om stil te staan bij jouw wortels en bij wat echt belangrijk is, bij goede relaties en dankbaar leven, bij wie jou ondersteunt en beschermt wanneer het moeilijk gaat.
De wandeling maakt ruimte om je te verwonderen over de Schepper van al dat moois en stil te staan bij hoe jij God ervaart in de natuur.
Met de geheimzinnige gids Hildegard knipogen we naar Hildegard von Bingen, de 12e-eeuwse mystica die de aanwezigheid van God sterk heeft ervaren in de natuur.
Digitale tochtkaart met de luisterfragmenten, opdrachten en raadsels
Druk het tochtboekje af, als je denkt dat je in het bos van jouw keuze geen bereik hebt met je smartphone. Hierin staan naast de opdrachten en raadsels ook de teksten van de luisterfragmenten.
Je vindt steeds alle info via deze korte, gemakkelijk te onthouden link: geheim.graagsamen.be.
Alle luisterfragmenten op een rij
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
'HET GEHEIM VAN HILDEGARD ' IS UITGEWERKT DOOR DE INTERDIOCESANE DIENST VOOR GEZINSPASTORAAL EN KADERT IN HET PROJECT 'GRAAG SAMEN'