Individuele opdracht: Wat roept ‘voluit leven’ bij je op? Kan je een voorbeeld geven uit je eigen leven: eentje waarbij je zelf voluit mocht leven en eentje waarbij je voelde dat ‘voluit leven’ door omstandigheden werd afgeremd? Schrijf of teken het op een blaadje en deel het nadien met iemand als je dat wenst. (10’)
Koppelopdracht: ‘Uit grote onderzoeken uit de Verenigde Staten en Duitsland blijkt dat mensen met een hoopvolle positieve kijk op ouderdom minstens 7 jaar langer leven dan mensen met een negatieve kijk. Voor zover bekend is er geen enkele andere factor die zoveel bijdraagt aan de verlenging van de levensverwachting.’ (The World Book of Hope, p. 110). Hoe kijken jullie naar (samen) oud worden? (10’)
Groepsopdracht voor 2 personen: Een Arabische zegswijze stelt: ‘Je kunt enkele weken leven zonder voedsel, slechts enkele dagen zonder water, maar geen seconde zonder hoop.’ Herken je dit? Akkoord of niet akkoord? Vertel aan elkaar waarom. (15’)
Gezins- of familieopdracht: Als je voluit wilt leven, als je het leven wilt voelen tot in de toppen van je tenen, als je zegt: ‘Wow, nu voel ik echt dat ik leef’, welke activiteit hoort daar dan zeker bij? Raad wat jouw linkerbuur in gedachten heeft. (5’)
Doe-opdrachten
Individuele opdracht: Hopen is … voluit leven tot in de toppen van je vingers en je tenen. Maak een kunstwerkje om dit uit te drukken en plaats het in de ‘oase van hoop’. (10’)
Koppelopdracht: Wanneer hebben jullie het gevoel van voluit te leven? Wat hebben jullie daarvoor nodig? Verwerk jullie antwoord in een kunstwerkje en plaats het bij de ‘oase van hoop’. (10’)
Groepsopdracht voor 4 personen: Neem een krant, een lijmstift, een schaar en een blad gekleurd papier uit de materiaalhoek. Maak met letters uit de krant de slogan ‘Hoop doet leven’. Plak de letters op het blad en leg het bij de ‘oase van hoop’. (10’)
Gezins- of familieopdracht: Kies een lied en bedenk daarop een korte, eenvoudige ‘dans van hoop’. Zorg dat zoveel mogelijk mensen meedansen! (10’)