Doelgroep
Trouwkoppels, al dan niet samen met kinderen (bijvoorbeeld eigen kinderen, petekinderen, bruidskindjes) of andere volwassenen (bijvoorbeeld hun getuigen, ouders, broers en zussen, enkele vrienden, …)
Context
Deze werkvorm kan zowel gebruikt worden tijdens een gemeenschappelijke samenkomst van huwelijksvoorbereiding als tijdens een samenkomst bij het trouwkoppel thuis.
Werkvorm
TIP VOOR DE BEGELEIDER
Geef bij de uitleg van de werkvorm ook enkele gesprekstips mee.
BESCHRIJVING VAN DE WERKVORM
Op een mooie kijktafel staan symbolen die te maken hebben met de huwelijksviering: de handen, de ringen, de huwelijkskaars, de bijbel.
Deze symbolen hebben elk hun eigen betekenis.
Handen:
Tijdens de huwelijksbelofte houden bruid en bruidegom elkaars rechterhand vast. Het verbond dat ze naar elkaar toe uitspreken, verbeelden ze door zich met hun handen met elkaar te verbinden.
Bij de huwelijkszegen strekt de priester zijn handen over hen uit: ze mogen Gods zegen ontvangen.
Ringen:
Een ring heeft geen begin en geen einde. De trouwring symboliseert de oneindige liefde tussen man en vrouw en maakt hun verbond zichtbaar.
In vele delen van de wereld draagt men de trouwring aan de vierde vinger van de linkerhand. De oude Grieken meenden, in navolging van de Egyptenaren, dat de ringvinger een rechtstreekse verbinding maakt met het hart. Door allebei een ring te dragen, verbinden man en vrouw hun harten met elkaar.
Huwelijkskaars:
De huwelijkskaars wordt tijdens de viering aangestoken aan de paaskaars. De paaskaars is het symbool van Jezus Christus, het licht voor onze wereld. Met het aansteken van de huwelijkskaars wil de kerk dat licht symbolisch doorgeven aan het bruidspaar, zodat ook zij licht en warmte zijn voor elkaar en voor de mensen die zij ontmoeten.
Bijbel:
Bijbel – het Woord van God – wordt in de christelijke traditie beschouwd als een leidraad voor het leven, een liefdesbrief van God aan de mensen. De Bijbelse verhalen kunnen je als koppel op weg helpen om je leven zin en betekenis te geven. Daarom worden in de huwelijksviering Bijbelverhalen voorgelezen.
Twee versies met telkens vier speelse werkvormen
Deze symbolen brengen we tot leven aan de hand van vier speelse werkvormen. Er zijn twee versies: een versie voor trouwkoppels samen met kinderen, en een versie voor trouwkoppels samen met andere volwassenen.
Nawerking
Moedig trouwkoppels met kinderen aan om thuis een eigen kijktafel te maken. Hierin kunnen de huwelijkssymbolen aan bod komen, maar ook andere elementen die verwijzen naar hun huwelijksfeest. Ze kunnen ook een herinneringshoekje maken nadat het huwelijk plaatsvond.
Stimuleer hen om een mooie plaats te geven aan de huwelijkskaars. Ze kunnen ze laten branden wanneer ze Gods warmte nodig hebben of wanneer ze Gods licht dichtbij voelen: bij moeilijke momenten of bij momenten van vreugde en dankbaarheid.
Versie 1: Trouwkoppels en kinderen samen
|
Handen
Met onze handen kunnen wij heel wat dingen uitbeelden. Elk beeld heeft een betekenis. Kijk maar naar de emoji’s op onze smartphone. Vaak worden er handen in een bepaalde vorm gebruikt om er iets mee te zeggen.
- Kan jij de emoji-kaartjes met de juiste betekenis verbinden?
Pdf-bestand van deze werkvorm ‘handen’
- Kan jij zelf bij elk van de 2 betekenissen van de handen tijdens de huwelijksviering een emoji tekenen:
a) 'Ik ben met jou verbonden’ (tijdens het uitspreken van de huwelijksbelofte)
b) ‘God geeft ons liefde en kracht’ (tijdens de huwelijkszegen).
Ringen
De trouwringen symboliseren de oneindige liefde tussen man en vrouw. Ze tonen aan anderen dat ze bij elkaar horen en met elkaar verbonden zijn.
We spelen een XL-memory op A4-formaat, met allerlei tekeningen die horen bij het huwelijk. We proberen de kaarten te vinden die bij elkaar horen. Kan je de 10 paren vinden?
Druk de memory kaarten af op A4-formaat (2 x)
Hier vind je nog even de spelregels:
Het is bij memory de bedoeling dat je zoveel mogelijk paren vindt door kaarten met dezelfde afbeelding om te draaien. Alle kaarten worden geschud voordat het spel start. De kaarten worden met de afbeelding naar beneden op de grond gelegd. De jongste speler mag beginnen. Hij of zij mag twee kaarten omdraaien. Deze kaarten laat hij even liggen zodat iedereen kan zien welke afbeelding erop staat. Als het dezelfde afbeelding is, dan mag de speler de kaarten houden. De speler die twee dezelfde kaarten omgedraaid heeft, mag opnieuw twee kaarten omdraaien. Zijn deze verschillend van elkaar, dan worden ze weer afgedekt op de grond gelegd (probeer de plaats van deze kaarten te onthouden). De volgende speler is nu aan de beurt. Het memoryspel is afgelopen wanneer alle kaarten op zijn. Diegene met de meeste setjes is de winnaar.
Het spelen van memory gaat vanzelf, de regels zijn eenvoudig en ook jonge kinderen kunnen meedoen. Let goed op tijdens het spel, want als je zelf niet aan de beurt bent, moet je goed onthouden wat anderen omdraaien.
Huwelijkskaars
De begeleider geeft kort uitleg over de betekenis van de huwelijkskaars. Voor elk trouwkoppel (of gezin) heeft de begeleider een kleine kaars voorzien. Ze mogen hun mini-kaars laten branden en hardop de zin “Wij willen licht en warmte zijn voor…” aanvullen.
Bijbel
In de Bijbel staan er mooie verhalen. Wellicht ken je er zelf ook enkele. Wist je dat de apostel Paulus een mooie brief heeft geschreven over de liefde? Hij schreef die aan mensen die in de Griekse havenstad Korinte woonden.
We hebben deze brief hertaald en in stukjes geknipt. Bij elk van deze zinnen hoort een cartoon.
Druk de 11 cartoons en 11 zinnen af en knip ze uit (A5 formaat).
- Kan je de zinnen uit de brief van Paulus met de juiste cartoon verbinden?
- Welke zin vind jij de mooiste?
- Welke cartoon vind jij de mooiste?
Eindig met een toast op de liefde!
Versie 2: Trouwkoppels en andere volwassenen
|
Handen
Met je handen kan je heel wat betekenissen en ervaringen uitdrukken. In de huwelijksviering zien we twee symboolhandelingen: handen die verbinden (huwelijksbelofte) en handen die zegenen (huwelijkszegen).
Bekijk de handencollage (© Pixabay).
Ook in deze foto’s liggen er heel wat betekenissen verborgen. Als groep kan je stilstaan bij een aantal vragen. De begeleider kiest er enkele uit, al naargelang de samenstelling van de groep. Sommige vragen kan je gebruiken voor een grotere groep waarbij de mensen elkaar nog niet goed kennen, andere vragen gebruik je voor een kleine groep van mensen die elkaar goed kennen (bijvoorbeeld het trouwkoppel samen met familie, vrienden of getuigen).
- Welke foto spreekt jou het meest aan? Waarom?
- Welke hand heeft jouw relatie of heb jij het meest nodig?
- Welke hand is jou het meest dierbaar in jouw leven?
- Welke hand drukt voor jou het sterkt ‘verbinding’ uit? Wat betekent ‘verbinding’ in jouw relatie of in jouw leven? Geef een concreet voorbeeld.
- Welke hand is voor jou een zegenende hand? Wat betekent gezegend worden in jouw relatie of in jouw leven? Geef een concreet voorbeeld.
- Gods handen zijn maar zichtbaar en voelbaar doorheen de handen van anderen. Welke hand is voor jou een ‘goddelijke hand’? Heb je die al in iemand mogen herkennen?
- Welke hand wil jij zijn voor de persoon die links naast jou zit?
- Kies één foto uit die het best jouw dankbaarheid uitdrukt tegenover de persoon die rechts van jou zit.
Ringen
Een ring heeft geen begin en geen einde. De trouwringen symboliseren de oneindige liefde tussen man en vrouw. Ze tonen aan anderen dat ze bij elkaar horen en met elkaar verbonden zijn.
In vele delen van de wereld draagt men de ring aan de vierde vinger van de linkerhand. De oude Grieken meenden, in navolging van de Egyptenaren, dat de ringvinger een rechtstreekse verbinding maakt met het hart. Door allebei een ring te dragen, worden de harten van de partners met elkaar verbonden.
In het dagelijkse leven werken goede ervaringen verbindend. Ze verbinden de harten van mensen met elkaar. In het midden van de tafel staat een ‘goede-momenten-pot’ of ‘goede-momenten-doos’. Elke deelnemer mag op een kaartje één of meerdere goede momenten opschrijven die voor hem of haar verbindend werkten in zijn of haar partnerrelatie of in relatie met anderen. We nemen daar even rustig tijd voor. Je kan er zelfs een bezinnend moment van maken. Eventueel kunnen degenen die dat wensen aan het einde van dit moment iets zeggen over wat er op hun kaartje staat.
Huwelijkskaars
De begeleider geeft kort uitleg over de betekenis van de huwelijkskaars. Elk koppel mag een kaarsje laten branden en mag hardop de zin “Wij willen licht en warmte zijn voor…” aanvullen.
Bijbel
De Bijbel – het Woord van God – wordt in de christelijke traditie beschouwd als een leidraad voor het leven, een liefdesbrief van God aan de mensen. De Bijbelse verhalen kunnen je als koppel op weg helpen om je leven zin en betekenis te geven. Daarom worden in de huwelijksviering Bijbelverhalen voorgelezen.
We lezen Paulus’ hooglied van de liefde voor: 1 Kor 13, 4-7. Elke deelnemer krijgt de tekst op papier met de volgende opdracht:
- Duid de zin aan die jij de mooiste vindt.
- Voeg er eventueel aan toe waarom deze zin er voor jou uitspringt.
Wanneer iedereen klaar is, mogen de deelnemers die willen hun zin voorlezen en eraan toevoegen wat die zin voor hen zo bijzonder maakt.
Eindig met een toast op de liefde!
Een kort vormingsfilmpje over ‘Huwelijkssymbolen – een kijktafel’
Dit filmpje voor begeleiders maakt deel uit van de 7-delige vormingsreeks ‘Huwen doe je niet alleen’.