Doelgroep
Individuele koppels, al dan niet samen met hun kinderen
Context
Deze werkvorm kan je doen bij het trouwkoppel thuis of in afzonderlijke deelgroepen tijdens een gemeenschappelijke samenkomst van huwelijksvoorbereiding. In een gemeenschappelijke huwelijksvoorbereiding kan elk deelgroepje zijn opstelling aan de anderen tonen. Wie wil, kan daar iets bij vertellen naar de hele groep toe.
Deze werkvorm kan je ook gebruiken als een nawerkingsactiviteit wanneer je de trouwkoppels van het voorbije jaar samenbrengt.
Deze werkvorm kan ook een activiteit zijn tijdens familiedagen, op gezinsvakanties of in een gezinsbeweging of -werking. Het is dan een activiteit in deelgroepjes: per ‘ouderbubbel’ of ‘gezinsbubbel’. Elk deelgroepje kan zijn opstelling aan de anderen tonen en eventueel iets erbij vertellen.
Werkvorm
TIP VOOR DE BEGELEIDER
Als begeleider leid je de werkvorm in goede banen. Verzamel eerst het bouwmateriaal en ga errond zitten. Leg de werkvorm uit. Geef bij de uitleg van de werkvorm ook enkele gesprekstips mee.
Begin met de startvraag. Gooi vervolgens nieuwe vragen in de groep. Kies de vragen die jou in deze context het meest zinvol lijken (afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers, de diepgang die ze wensen, enzovoort).
Indien je werkt met verschillende deelgroepen, kan je de opdracht aan de hele groep uitleggen en hen vervolgens een fiche met vragen meegeven per deelgroep.
BESCHRIJVING VAN DE WERKVORM
Bouw samen jullie gezamenlijke levensweg vanaf het moment dat jullie elkaar leerden kennen tot nu.
Het maakt niet uit welk ‘bouwmateriaal’ je hiervoor gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld lego zijn waardoor dit een heuse ‘brickmaster-opdracht’ wordt. Evengoed kan je andere materialen gebruiken: playmobil, duplo blokken, houten blokken, kapla blokken, nopper, k’nex, clicx, e.a.
Het bouwmateriaal kan je combineren met flappen papier of karton indien je geen bouwplaten hebt om een weg mee te bouwen.
Bij het bouwen kan je je laten inspireren door de volgende vragen:
- Startvraag
Hoe is het allemaal begonnen? Waar begon jullie liefdesverhaal? Zoek een symbool voor dat begin.
- Landschap
Hoe ziet jullie gezamenlijke weg eruit: een rechte lijn, kronkelend, met zijwegen, met verkeersdrempels, over water, langs een spoorlijn, over bergen en door dalen, …
- Bebouwing
Bouw enkele haltes op jullie weg die voor jullie belangrijk waren: een natuurplek, een kerk, een huis, een café, een school, …
- Vervoer
Met welk vervoersmiddel verplaatsen jullie je op die weg en langsheen die haltes: met een snelle wagen, met paard en kar, per fiets, te voet, met een bus, per boot, …
- Personages
Geef iedere deelnemer aan deze werkvorm een plekje op de weg met behulp van minifigs of (zelfgemaakte) pionnetjes.
- Tochtgenoten en steunfiguren
Plaats met minifigs enkele tochtgenoten en steunfiguren langs jullie weg.
- Rustplaatsen en favoriete plekjes
Welke zijn de rustplaatsen of favoriete plekjes op jullie weg: een eilandje, een boek, een zetel, …?
Welke plek zou geloof of de geloofsgemeenschap kunnen/mogen innemen op jullie weg?
- Voeding
Welke ‘voeding’ – inspiratie, levensmotto, wijze gedachten, belangrijke ervaring – neem je mee om op je levensweg te kunnen reizen?
- Verkeersbord
Wat zou er op een verkeersbord langs jullie weg staan (iets positiefs waaraan je herinnerd mag worden, iets waarvoor je wilt oppassen)?
- Huwelijksdag
Waar plaats je je huwelijksdag op deze levensweg? Kies er een symbooltje voor dat uitdrukt hoe je die dag wilt invullen.
Voor wie nog een stapje verder wil gaan:
- Het leven is wat het is. Maar indien je één ding aan je opstelling zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
- Welk vervolg van je reis droom je? Hoe zou je de weg verder willen bouwen? Waarop hoop je?
Variant
Deze werkvorm kan je ook gebruiken als een nawerkingsactiviteit voor koppels die in het voorbije jaar getrouwd zijn of als activiteit in een groep met een aantal gezinnen samen. Pas de vraagstelling dan iets aan. Bijvoorbeeld: ‘Bouw samen jullie gezamenlijke levensweg vanaf het punt dat jullie huwden tot nu.’
Laat je hierbij inspireren door de vragen hierboven.
Nawerking
Als je deze creatieve opstelling thuis maakt, kan je die misschien een tijdje laten staan. Wie wil, kan er af en toe iets aan veranderen of toevoegen.
Het is ook een mogelijkheid om op een vast moment – bijvoorbeeld jaarlijks – de opstelling opnieuw te maken. Het kan een moment van dankbaarheid zijn om de wijze waarop de weg verder vorm krijgt. Het kan een hulpmiddel zijn om nieuwe dromen in het vizier te krijgen. Evengoed kan het een moment zijn om samen verdriet uit te spreken om een persoon die er niet meer is of om het verdwijnen van een stukje bouwwerk.
Een kort vormingsfilmpje over ‘Jullie levensweg verbeelden’
Dit filmpje voor begeleiders maakt deel uit van de 7-delige vormingsreeks ‘Huwen doe je niet alleen’.