Bedankt voor een boeiend jaar!
Apocalyps wordt vaak geassocieerd met kosmische catastrofes, zonder ruimte voor nuance - iedereen lijkt in gelijke mate slachtoffer te zijn van de vernietiging van de wereld. Dit beeld geldt ook voor het boek Openbaring, dat vaak als angstaanjagend en moeilijk wordt beschouwd.
Met veel vragen zijn we dit jaar aan het Bijbels leerhuis begonnen:
Waarom is de Apocalyps in de Bijbel opgenomen?
Waarom werd het als het laatste boek geplaatst, als een samenvatting van de boodschap van de Schrift?
Had het niet iets vrolijkers kunnen zijn, zoals een Psalm?
Gaandeweg hebben we passages uit het boek Openbaring doorgenomen, de boodschap, bemoedigingen en beloften gelezen. Passages die aanvankelijk moeilijk en dramatisch leken, hebben we zorgvuldig in hun bredere context bekeken.
Na verloop van tijd ontdekten we dat het boek Openbaring heel anders is dan vaak wordt gedacht. Het bevat namelijk meer verwijzingen naar het Oude Testament dan enig ander boek van het Nieuwe Testament. Het is het enige boek met een zegen voor degenen die het lezen en ernaar luisteren. De Griekse titel betekent immers: onthullen, tonen, aan het licht brengen.
Dit alles helpt ons de angst te overwinnen, want we staan in het licht. Het laatste boek wil ons een wereld onthullen waarin goddelijke en menselijke zaken met elkaar verweven zijn.
Dank aan CCV, Gino, pastoor Dirk en alle deelnemers voor een leerrijk jaar.
Tot volgend jaar!
Tot het Bijbels leerhuis over de kleine profeten!
"Gelukkig is wie dit voorleest, en gelukkig zijn zij die deze profetie horen en zich houden aan wat erin geschreven staat. Want de tijd is nabij."
(Openbaring 1:3, NBV21)
Ela
UITSTAP NAAR HET LAM GODS
met de Brusselse bijbelgroepen waaronder een delegatie van de 3 groepen van Jette.
Noteer alvast 18 juni 2025 ! Zodat je er zeker bij kan zijn op onze volgende uitstap van de Brusselse bijbelleerhuizen.
Elk jaar wordt onze maandelijkse sessie toegankelijke bijbelstudie, bekroond met een verzorgde, gezellige en leerrijke uitstap - meer dan de moeite waard !
Dus : Bedankt Gino, Ria, Anne en padre Dirk (en ieder die ik mocht vergeten zijn) voor die geslaagde 19e juni ll
Er stond een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal in Gent op het programma. Die namiddag spraken we af met een delegatie van het CVV om samen per bus af te reizen naar deze culturele parel en hoofdstad van Oost-Vlaanderen.
Eerst bezochten we de catacomben van de Sint-Baafskathedraal. Ieder van ons kreeg een 'Augmented Reality Bril' toebedeeld, waarmee we ieder op zijn eigen tempo een traject konden volgen. Met zulk een bril heb je naast de voordelen van een audio-gids ook de visuele voorstellingen die de visite verrijken. Het werd een top-ervaring én het was niet eens nodig om je 'gewone' bril af te zetten !
Vervolgens konden we allen een deel van de kathedraal zelf bezoeken. Een meesterwerk van Rubens, de bijzondere Vyd-kapel, het Mausoleum van Triest, de Rococo preekstoel, de imposante glasramen ... we ervaarden allemaal 'l'embarras du choix'. De meesten onder ons genoten langer dan gemiddeld van de straalkapel waarin Van Eyck's 'Lam Gods' stond opgesteld : onwaarschijnlijk veel te ontdekken op dat internationaal vermaarde oeuvre.
Tijdens de pauze in het Sint-Baafshuis met een koffie (of twee) en taart, wisselden we in groep onze impressies uit en namen we de tijd om wat bij te kletsen.
We besloten onze geslaagde namiddag met een lezing door musicoloog Jan Christiaens. Vanuit zijn expertise analyseerde hij samen met ons het Lam Gods retabel op vlak van Middeleeuwse zang en muziekinstrumenten. Zodoende kregen we via auditieve fragmenten en een Power Point presentatie een mooie illustratie bij het boek 'Apokalyps' ,dat tijdens het voorbije jaar van de Bijbelstudie werd aangesneden.
Vanaf 10 oktober beginnen we in de pastorie van de Sint-Pieterskerk van Jette, met een nieuwe maandelijkse bijbelstudie van de Brusselse bijbelleerhuizen.
Elke sessie komt aan bod op donderdagnamiddagen of op woensdagavonden (onsite of via Zoom) en zal ditmaal de boeken van 'De Kleine Profeten' onder de loep nemen. Hopelijk mogen we je dan in onze midden verwelkomen ? We kijken er naar uit !
Manuel Maes