DE GLASRAMEN VAN ONZE SINT-PIETERSKERK.
Onze glasramen vertellen geen leesbaar verhaal zoals veel glasramen in andere kerken doen, maar wat er bijzonder is aan deze ramen is dat ze zo uniek zijn.
Uniek in hun stille eenvoud en ingehouden geometrische vormen, bijzonder doordat ze allemaal organische beeltenissen van planten en bloemen afbeelden die, gezet tegen een kalme achtergrond, ruimte laten tot bezinning in deze drukke wereld.
En hebben we niet toevallig een pastoor die heel erg veel van bloemen houdt ? Net als deze bijzondere glasramen kleurt ook hij onze sacrale ruimte op zodanige wijze dat ons kerkgebouw voortdurend verandert.
Door de schilderingen van het licht gedurende het verloop van de dag en van seizoen tot seizoen wijzigt de lichtsfeer volgens de stand van de zon, zelfs bij regenachtig of grijs weer bepalen deze ramen de kleur van het licht om ons heen. Geen kunstlicht, hoe kunstig ook, kan dat evenaren.
Deze schoonheid in stand houden is onze opdracht. Wij moeten er alles aan doen om die schoonheid door te kunnen geven aan de volgende generaties.
Daarom ben ik zó blij dat Saskia Lupini-Klute en Patrick de Jager, twee glaskunstenaars die zelf mooie glasramen ontwerpen en maken, met veel zorg het grote roosvenster in de westgevel hersteld hebben.
Dit glasraam heeft een diameter van 4,20 meter en bestaat uit 14 grote gebrandschilderde panelen rond een kern met groene glascirkels waarrond 4 gebrandschilderde lobben zijn. In de buitenste ring, tussen elk van de 14 grote glaspanelen is een driehoek in rood glas. Vooral het ontbreken van dat rood glas was storend.
Saskia en Patrick hebben, nadat de losgekomen mortel weggekapt was, de roestige oude de windroeden vervangen door messing roeden bij alle 14 panelen en de panelen opnieuw stevig verankerd in de steenstructuur van het roosvenster. Het kapotte glas is hersteld volgens de internationale regels voor de conservatie van glaskunstwerken. Waar nodig is nieuw glas aangebracht gelijkend op wat er vroeger was.
Nu kunnen we weer een hele tijd genieten van het bijzondere licht dat door dit grote roosvenster valt, vooral wanneer de zon in het westen staat.
En laat ons hopen dat alle glasramen van onze kerk zo’n conserverende behandeling krijgen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.