BLOEMENCONCERT CONCERT FLEURI 28.08.2025 - 20u/h
Kaarten/Cartes : 10 €
Reservaties op reknr/ Réservations
sur BE 97 7330 2664 7849
Mini historiek
1833! België bestaat drie jaar. De romantiek jubelt.
Overal is kunst troef: Chopin heeft zich in Parijs gevestigd, Balzac schrijft in volle glorie «Médecin de campagne» en «Eugénie Grandet» en Berlioz werkt aan zijn Requiem. De dichter Lamartine stapt in de politiek en verkondigt: «de grote gedachten komen van het volk».
In de coulissen van de Italiaanse theaters maakt de jonge Verdi reeds zijn intrede. Europa walst onder leiding van de beroemde Johann Strauss. De ideeën verspreiden zich en de nieuwe muziek dringt door tot in de verste salons. Deze eeuw levert een massa talenten op, hekelt kennis en bejubelt de schoonheid. Muziek trekt aan, boeit en velen willen musiceren op de weinige momenten waarop zij daartoe de gelegenheid hebben… zelfs in die dorpen waar de straat slechts een wegje is en de huizen bestaan uit 4 lemen muren op een aarden bodem.
Het leven is er moeilijk. Er heerst veel armoede en analfabetisme, maar de mensen strijden er en overleven. Zelfs in deze armoedige huisjes krijgt muziek een steeds grotere betekenis. Men zingt en speelt vrolijke of droevige melodietjes naargelang de gemoedstand.
Het is in deze moeilijke tijd, die erg gunstig was voor nieuwe en creatieve ideeën, dat onze Filharmonie tot leven komt. Wie start er zo’n gek idee? De machine is reeds aan het rollen terwijl men zich de vraag nog stelt.
Deze uitdaging van formaat wordt door een plaatselijk mecenaat ondersteund. In de eerste bestuursvergadering worden bijvoorbeeld de namen van de oudste Jetse families neergeschreven. Culturele infrastructuur is niet aanwezig. Maar wat maakt het uit, men droomt erover en realiseert het.
De taken worden verdeeld, aanvaard en met volle toewijding gerealiseerd. Rekrutering, opleiding, secretariaat, schatbewaarder, muzikale leiding, enz. “Ten dienste staan” zal voortaan de grootste gemene deler zijn van al deze pioniers, deze kunstliefhebbers en deze uitvinders van de volksopvoeding.
De Filharmonie groeit snel, ze behaalt haar eerste successen en in 1892 verkrijgt de Filharmonie de grootste erkenning voor haar moeizame beklimming. Zijn Majesteit Koning Leopold-II kent haar de benijdenswaardige titel van ‘Koninklijke maatschappij’ toe.
In 2023 vierde de maatschappij haar 190 jaar bestaan. Zij biedt ons vandaag de kans om haar bedrijvigheid, haar talent en haar liefde voor de muziek te ontdekken.