Paaswake 3 april, 20.19 u. Hoogfeest van Pasen 4 april, 10 u. | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Jette

Kerk Jette

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contact Volg hier de eucharistie van zondag om 10 uur via livestream Gedichten van Dirk .............. Kalender 2025 en Eucharistie vieringen Preekessenties Kerkjette op Instagram Kerkjette op facebook Communie en Vormsel Je wil je kindje laten dopen Ik wil me laten dopen... Huwelijk Getuigenissen en Intervieuws Bijbelgroep Vrijwilligers Bezoekerswerking - Senioren pastoraal Gespreksgroep "Rouwen" Priesterwijding Dirk Vannetelbosch, 1 juni 1998 Bankrekeningnummer en financieel nieuws parochie Het orgel in onze Sint-Pieterskerk De glasramen in onze Sint-Pieterskerk Onze kerk door de lens van enkele fotografen Privacyverklaring van KerkJette Stotteren Pastorale francophone Misboekje Bloemenploeg Instructies muziek voor huwelijken en uitvaarten Aboneren Kerk & Leven
Paaswake -Pasen 2021 © Frans Verwerft

Paaswake 3 april, 20.19 u. Hoogfeest van Pasen 4 april, 10 u.

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 8 januari 2020 - 16:00
Afdrukken
Samen op weg naar Pasen.... Alles komt goed..

 

EEN WOORDJE BIJ PASEN.....

ALLES OP EEN RIJTJE

 


PAASWAKE, 3 april 20.19 uur live te volgen op: https://youtu.be/g7en2UItzwg

PAASZONDAG, 4 april 10 uur live te volgen op: https://youtu.be/u-rhGGP5cY8

 

 

Op Stille-Zaterdag om 20:19 uur, bij zonsondergang komen we waken in de Sint Pieterskerk van Jette. 't is te zeggen, thuis, online via KerkJette op You-Tube.

Dan mogen we er getuige van zijn dat er barsten in de duisternis komen en dat “Lumen Christi”, het Licht van Jezus Christus, door de barsten in het duister heen begint te branden. Tot drie maal toe steekt de priester de Paaskaars in de lucht. Heb je het nu nog ni door manneke? lijkt hij ons daarmee te willen zeggen. Ja, er is Leven na de dood. Ja God brengt Leven waar duisternis is. Ja, er is hoop, ook voor mij!

Wij krijgen nieuwe kracht. We worden besprenkeld met doopwater en hernieuwen onze doopbelofte. Jammer genoeg zullen we het verfrissende water, door deze coronatijden, deze keer niet op ons gezicht voelen maar ik ben er zeker van dat ons hart nen frissen douche krijgt.

Laat de trompetten schallen, smeer je stembanden opdat we allen vanuit onze zetel zouden mogen meezingen, Allelujah Jezus is verrezen!

 

Zondag op Pasen zijn we terug van de partij om 10:00 uur via het al zo gekende kanaal.

Vrolijk Pasen allemaal!

Albert De Crée

 

_______

Wat vooraf ging....

 

De veertigdagentijd loopt op zijn einde. Veertig wadde? 

De vasten! 

Bij Moslims is ramadan, de vastenmaand, heel populair. Het dagelijks leven wordt vooral in moslimlanden op het vasten afgestemd. Ook hier bij ons wordt er jaarlijks veel aandacht in de media aan besteed en Moslims zijn trots dat ze kunnen en mogen vasten. Kleine kinderen die jonger zijn dan twaalf willen zelfs al meedoen. Politici komen op tv wanneer ze na zonsondergang deelnemen aan de iftar.

Bij Christenen ligt dat naar mijn aanvoelen anders. Vasten is niet populair, niet hot.

Hoe komt dat toch? Het is nochtans een ideale kans om dichter bij jezelf, je naaste en God te komen. 

Kan het zijn dat we vandaag de dag zoveel gewoon zijn en zoveel vanzelfsprekend vinden dat we er niet meer bij stil staan. Verwachten we misschien teveel van anderen en zien we niet meer in waar we zelf initiatieven kunnen nemen of een bijdrage kunnen leveren?

Deze vasten heb ik geprobeerd om mij dagelijks bewuster te gedragen in denken en doen en ik voel mij toch wel dankbaar dat ik deze kans weer maar eens gekregen heb. Ik voel dat ik op sommige vlakken wat gedisciplineerder geworden ben, op andere vlakken is er nog veel werk.

Dit volhouden is echter niet vanzelfsprekend. Ik ben maar een mens en heb de neiging om in oude gewoontes te hervallen. Ik kan troost vinden in het feit dat ik hierin niet alleen ben. 

Reeds duizenden jaren geleden ervoeren mensen hetzelfde. De Bijbel staat vol van zulke verhalen. 

Mensen gaan van hoop naar wanhoop en terug.

Het volk werd door Mozes weggeleid en was euforisch tot ze de Egyptenaren zagen afkomen en ze begonnen te mopperen tegen Mozes. “Wat heb jij toch met ons aangevangen? We gaan eraan!” Wanneer dan het onmogelijke aan hen gebeurd (de doortocht door de zee) zijn ze weer euforisch en danken ze God om wat later weer te beginnen met zagen over de eentonigheid van hun dieet en dat ze brood en vlees willen en nog zo veel meer. Steeds weer hervallen ze in hun oude denken en handelen. Het wordt zelfs zo donker in hun hart dat ze op een bepaald ogenblik een gouden afgodsbeeld maken om te aanbidden.

Steeds weer worden ze door God opnieuw bij de les gebracht. Dit is de tocht van het volk van God door de woestijn. Onze tocht.

Wij zijn op het einde van de veertigdagentijd aanbeland en hebben Jezus op palmzondag in onze parochie en in onze huizen verwelkomt. We hebben de rode loper voor Hem uitgerold. 

We zijn nu bij goede week aanbeland, een sterke week, vol symbolen en momenten waar we stil staan bij Jezus en de Kerk.

 

Dinsdag is er normaal gezien, buiten corona-tijden, de Chrisma-mis in de kathedraal. Tijdens de viering zegenen de priesters samen met hun bisschop de olie waar ze de rest van het jaar de zieken mee zullen zalven of om deze te gebruiken bij een doop of om vormelingen en priesters mee te tekenen. 

Dat we, net zoals olie onze huid doordringt en haar voedt, we bij deze sterke tekens, van Gods Geest en Zijn Liefde en Kracht doordrongen mogen worden tot in ons diepste zelf, onze ziel.

 

Witte donderdag waar Jezus ons weer maar eens bij de les brengt. Op You-tube kerkjette is er dan om 20:00 uur eerst catechese en bij zonsondergang, om 20:15uur mis.

Jezus toont in het teken van de voetwassing dat het niet gaat om de eerste te zijn maar om te dienen.

Hij stelt de Eucharistie in. Het is de feestdag van onze pastoor en al de priesters! Sommige van Jezus vrienden zeggen terwijl ze met Hem aan tafel liggen hem nooit in de steek zullen laten, dit allemaal terwijl er al éne onderweg is om Hem te verraden.

Het altaar is leeg...

 

Goede Vrijdag waar mensen verscheurd zijn en waar velen vergeten zijn dat ze op Palmzondag nog aan Jezus lippen hingen. Nu roepen ze “aan het kruis met Hem”. Mensen kunnen elkaar inderdaad nogal den duvel aan doen omdat het hen ontbreekt aan ruggegraat, moed en vertrouwen om tegen de stroom in te gaan, om op te komen voor elkaar. Ondanks een Simon Van Cyrene, Veronica die Jezus gezicht verfrist en al die anderen...

Dan wordt het heel donker in ons hart en in de wereld. 

In Jeruzalem werd het zo donker dat zelfs het voorhangsel van de tempel scheurde. Mensen werden bang en begonnen te twijfelen maar het kwade was geschied, het was te laat, het was voorbij.

Alleen het kruis, het graf.

De leerlingen hunne Euro begint te vallen en ze zakken weg in schaamte en verdriet. Ze kunnen alleen nog stil zijn. Er zijn, in elkaars nabijheid. Éne had hem zelfs al verhangen!

Hoe vaak hebben ook wij geen spijt wanneer een vriend of kennis of familielid sterft? Had ik toch nog maar eens binnen gesprongen of had ik die ruzie toch maar bijgelegd of hem of haar dat boek dat ik geleend had terug gebracht... Het is allemaal te laat. of... toch niet?

Om 20:17 uur, bij zonsondergang ontmoeten we elkaar via you-tube kerkjette om stil te staan bij dit moment van zinsverbijstering, dit moment van ultieme duisternis.

 

 

...
Albert De Crée

Paaswake -Pasen 2021 © Guido Senaeve
Paaswake -Pasen 2021 © Guido Senaeve
Paaswake -Pasen 2021 © Guido Senaeve
Paaswake -Pasen 2021 © Guido Senaeve
Paaswake -Pasen 2021 © Guido Senaeve
Paaswake -Pasen 2021 © Dirk Vannetelbosch
Paaswake -Pasen 2021 © Dirk Vannetelbosch
Paaswake -Pasen 2021 © Dirk Vannetelbosch
Vorige Volgende

Stille Zaterdag     Paaswake catechese:

 

Jezus is dood. Vandaag is daarom een stille dag. Een dag van wachten. Wachten op de Paaswake. 

Op zondagochtend gaan twee vrouwen naar het graf. Ze horen bij de vrienden van Jezus. Maar wat gebeurt er? Nog voor ze er zijn, voelen ze een aardbeving. Er komt een engel uit de hemel en hij rolt de steen van het graf weg. De soldaten bij het graf bibberen van angst. Ze worden helemaal bleek. Maar tegen de vrouwen zegt de engel: ‘Jullie hoeven niet bang te zijn. Jullie zijn vrienden van Jezus. Jezus is niet meer dood. God heeft Hem levend gemaakt. Kijk maar, het graf is leeg. Ga het nu snel aan zijn leerlingen vertellen.’ O, wat zijn de vrouwen geschrokken. Maar ze zijn ook heel blij. Dat moeten ze aan de leerlingen gaan zeggen. Ze gaan op weg. Maar kijk, daar komt Jezus aan! Hij zegt: ‘Ik groet jullie.’ Ze gaan naar Hem toe, knielen op de grond en houden zijn voeten vast. ‘Jullie hoeven niet bang te zijn,’ zegt Jezus, ‘Ik ga naar Galilea. Zeg dat tegen mijn leerlingen. Zij moeten er ook naar toe gaan. Daar zullen ze me zien.’ Wat zijn de vrouwen blij. Jezus leeft. En ze hebben Hem zelf gezien. Al het verdriet van de laatste dagen is voorbij. God is sterker dan de dood. Wat een geweldig feest.

In de donkere kerk wachten mensen gespannen af, een onaangestoken kaars in de hand. Het is duister en stil. Buiten of achteraan brandt een vuur, dat wordt gewijd. 

De nieuwe paaskaars wordt aangestoken aan het brandend vuur buiten .De Paaskaars staat symbool voor de verrezen Heer, het licht van de wereld.

Dan verschijnt een flakkerend lichtje in de kerk, de brandende Paaskaars. Degene die hem draagt, steekt de kaars aan van iemand achterin de kerk. Die geeft het licht door, en langzaam wordt de kerk verlicht door brandende kaarsen.

Gedurende de hele paastijd zal de paaskaars branden; buiten deze sterke tijd zal ze alleen bij een doop of een uitvaart ontstoken worden. Zoals een geloofsgemeenschap samenkomt rond haar éne Heer, zo verzamelt ze ook rond het symbool van de ene Heer: de éne paaskaars.

 

Liturgie paaswake om 20u17( zonsondergang)

              kerkjettevideo

paaskaars

PASEN catechese:

Vandaag is het echt feest: Pasen. In de Kerk is de kleur nu wit en alles is feestelijk versierd. Thuis kan je het misschien ook wel merken, dat het feest is en er zijn vast veel chocolade eitjes… In de Mis horen we dit verhaal:

Daar komt een mevrouw aanrennen. Het is Maria Magdalena. Ze hoort bij de vrienden van Jezus. Ze roept: ‘Petrus, Johannes! Kom gauw mee naar het graf van Jezus. De steen ligt er niet meer voor en het graf is leeg! Iemand heeft het lichaam van Jezus weggehaald!’ Petrus en Johannes gaan meteen mee. Ze zien het: het graf is open. Petrus stapt naar binnen, en even later Johannes ook. Ze zien de doeken die om Jezus heen zaten op de grond liggen. De grote doek die over zijn hoofd lag, ligt netjes opgevouwen. Johannes zegt: ‘Maar natuurlijk! Ze hebben Jezus niet weggehaald, Hij is zelf weggegaan. Jezus leeft.’

Zalig Paasfeest!

 

Eucharistieviering om 10u

              kerkjettevideo

Graf

Wat betekent verrijzenis ? catechese

Dit wil zeggen dat iemand die gestorven is nieuw leven krijgt van God 

Zo is het bij Jezus gegaan .

Hij vertoonde zich na zijn dood aan zijn vrienden , in levende lijve!

Hij liet zich door hen aanraken en Hij at en dronk met hen .

De verrezen Jezus zal voor altijd blijven leven 

Alle evangelisten vermelden ontmoetingen met de verrezen Jezus, in de tuin , bij het meer , op weg naar Emmaus , in de bovenkamer van een woning .

Die ontmoetingen moeten overweldigend geweest zijn , de vrienden van Jezus vonden het niet moeilijk meer om te geloven wie Hij was en nog steeds is .

Zoek en lees even mee in de bijbel …

 

Weten jullie het nog ? Eerst de naam van de evangelist, dan als eerste nummer het hoofdstuk in het boek van deze evangelist , en dan de regel nummer , van vers …tot vers….

Probeer maar … 

 

 

Bron: bijbel in 1000 sec, youcat, maar wie is God

verrijzenis1
Verrijzenis2
Vorige Volgende

Geloofsbelijdenis of Credo catechese

Ik geloof in God

De almachtige Vader

Schepper van hemel en aarde

En in Jezus Christus

Zijn enige zoon onze Heer

Die ontvangen is van de Heilige Geest 

En geboren uit de Maagd Maria

Die geleden heeft onder Pontius Pilatus,

gekruisigd is, gestorven en begraven

Die neergedaald is ter helle

De derde dag verrezen uit de doden

Die opgevaren is ten hemel

En zit aan de rechterhand van God, 

zijn almachtige Vader

vandaar zal hij komen oordelen

 de levenden en de doden 

ik geloof in de Heilige Geest

de Heilige Katholieke Kerk

de gemeenshap van de heiligen

de vergiffenis van de zonden

de verrijzenis van het lichaam

het eeuwig leven 

Amen 

 

Dit “gebed “, spreken we elke eucharistieviering uit.

Maar we hernieuwen dit alles , samen, plechtig met Pasen  

Door dit te zeggen verbinden wij ons in vertrouwen met God.

Het  vertelt de kern van ons geloof: Christus is geboren, gestorven, opgestaan en verrezen, verschenen.

Wij geloven in De Vader, De Zoon en De Heilige Geest .


*Wij geloven in God, de Vader die leven geeft , Hij spreekt tot ons in de Bijbel, maar ook in de schepping , de natuur rondom ons, het leven zelf.

Maar ook en vooral in bepaalde gebeurtenissen en ontmoetingen in ons leven,  de liefde, de vriendschap, het vertrouwen , de aandacht tussen mensen onderling .

Hij is almachtig in zijn liefde voor ons maar Hij laat ons vrij, vrij om zwak te zijn , om fouten te maken , om verkeerd te handelen,  om te zondigen. 


*Wij geloven in Zijn Zoon Jezus, de mens, die dicht bij ons staat. Hij toont ons te leven als christen mens: doen wat de liefde van ons vraagt en dit in volle vertrouwen voor God , zijn en onze Vader 


*Wij geloven in De Heilige Geest, die kracht die ons vormt , die altijd in ons aanwezig is, die ons grootste supporter en coach is. 


*Wij geloven in de Heilige Katholieke Kerk, een gemeenschap van mensen die fouten maakt , maar telkens opnieuw zijn / haar best wil doen om te geloven , om het goede te doen voor elkaar .Samen vormen we het lichaam van Christus.


En geloven bestaat in het vertellen , vieren, en beleven van wat Jezus gezegd en gedaan heeft.

Ons geloof is in de geloofsbelijdenis samengevat en we spreken dit geloof nadrukkelijk uit.

Bij een doopritueel, een vormsel en met Pasen vinden we de geloofsbelijdenis terug in een vraag en antwoordvorm.

Ofwel leest de priester of de vormeling een zin voor en herhaalt de gemeenschap de zin :

Ik geloof in God, de almachtige Vader,

      Ik geloof in God, de almachtige Vader,

Schepper van hemel en aarde.

      Schepper van hemel en aarde.

………

Ofwel stelt de priester de vraag : Geloof jij in God , de Almachtige Vader , schepper van  …. 

En antwoorden de aanwezigen : ja ik geloof  

Bij het bidden van onze geloofsbelijdenis bevestigen we ons geloof ,

En geven we aan dat we als gelovigen willen leven 

 

Bron: Kerknet 

credo

 

 

 

 

 

VROLIJK PAASFEEST 

paaswens

Enkele praktische bedenkingen… catechese:

 

Praktisch

Jullie kunnen de link voor de streaming eucharistieviering steeds vinden in de linker balk van onze site bovenaan (eerste plaats) 

Alles wat catechese betreft vinden jullie steeds in linker balk op de site: jongeren catechese hoekje, of op de catechese tegel 

We zien mekaar weer op zondag 25 april.

In de week voorafgaand op deze data zal er iets gepost zijn in het catechese hoekje, als voorbereiding op het catechese moment op zondag.

Jullie krijgen ook een mail met meer info.


Niet tegenstaande de strenge coronabeprekingen zijn onze klokken toch naar Rome vertrokken. Ze brengen op de terugweg een vracht paaseitjes mee die ze droppen in de sacristie van de kerk. 
We houden onze kerk open rond de paastijd. Jullie kunnen langskomen op zaterdag 10/4, 17/4, 24/4 telkens tussen 15.30u en 17.30u zo zien we mekaar even weer en kunnen jullie een zakje paaseitjes mee naar huis nemen.
 

Voor het vormsel met Pinksteren op 23 mei willen we graag de jongeren en hun ouders vooraf eens ontmoeten.,( in de mate van de mogelijkheden) .

Van zodra we meer zicht krijgen over onze nabije toekomst horen jullie meer daarover, ook wat betreft de afspraken rond de vormselviering. 

Het blijft spannend ….

 

Veel succes met alles,  

Groetjes van Pastoor Dirk en de catechese ploeg 

Gepubliceerd door

Kerk Jette

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook