Vandaag brengen we ons tweede kunstwerk rond het thema hoop naar de kerk.
Deze maand kozen we voor het symbool van het klavertje drie.
Mevrouw De Block werkte samen met enkele leerlingen van het eerste jaar en samen creëerden zij een prachtig groot klavertje drie
Hoewel het nog een maand duurt voordat de Ieren Saint Patrick herdenken, de heilige die dit kleine plantje in de 5e Eeuw een diepere betekenis gaf, presenteren wij hier vandaag al onze eigen versie van dit frisse groene symbool van hoop.
Het klavertje drie heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen.
In de Keltische cultuur was het al een symbool van de natuur en van vruchtbaarheid.
Maar het werd vooral bekend door Saint Patrick, die het gebruikte om de drie-eenheid uit te leggen: Vader, Zoon en Heilige Geest. Elk van deze drie heeft een eigenheid, maar samen vormen zij één God, die zowel mysterieus als dichtbij is.
In het christendom wordt het klavertje drie vaak gezien als een teken van de kracht van de drie-eenheid, maar voor ons zit de hoop in dit symbool niet alleen in de religieuze betekenis ervan.
Het frisse groen van het plantje is een krachtige herinnering aan de natuur, aan de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Na een lange en donkere winter komt de natuur weer tot leven, een krachtige metafoor voor de hoop die altijd blijft, zelfs in de moeilijkste tijden.
Het klavertje drie herinnert ons eraan dat zelf als we in moeilijke periodes zitten, de hoop altijd kan terugkeren. Het is een symbool van vernieuwing en van het blijven geloven in nieuwe kansen wat er ook op ons pad komt.
Leerkrachten en leerlingen Broederschool Stekene.
Bijhorende bijbeltekst:
Zie wijsheid als de honing voor je leven.
Als je wijsheid vindt, heb je een toekomst,
je hoop gaat niet verloren.
Spreuken 24:14