Om verder te bouwen aan de brug tussen onze gemeenschap hier en de gemeenschap binnen de gevangenis, is er het idee dat ook iemand van onze parochie telkens een stukje schrijft voor het intraweb PrisonCloud (*). Als mensen binnen onze parochie zich hiertoe geroepen voelen, dan mogen ze dat altijd laten weten. Deze week neemt Isabel de pen ter hand.
"Waarom doe je dit?"
Een vraag die me weleens wordt gesteld wanneer ik vertel dat ik een brug wil bouwen tussen onze gemeenschap en de mensen in de gevangenis van Beveren. Vragen waarom ik dit doe, voelt voor mij als vragen: "Waarom ben je christen?"
Vanuit mijn inspiratie door Jezus wil ik, net als Hij, iedere mens nabij zijn - ongeacht wie die persoon is, waar hij of zij vandaan komt, of wat iemand in zijn of haar "rugzak" met zich meedraagt. Wie loopt nu zonder rugzak door het leven? Al kan de inhoud uiteraard verschillen van mens tot mens en is niet ieder z’n draagkracht dezelfde.
Wat ik heb geleerd doorheen mijn leven, is dat alles makkelijker te dragen is wanneer je het niet alleen hoeft te doen. Als mens mogen we ons in het leven steeds gedragen weten door God. Waar we ons soms door anderen verlaten voelen, heeft Hij ons beloofd altijd met ons mee te gaan. En ja, we leven in een tijd waarin geloof kritisch wordt bekeken, zeker het instituut dat dit geloof mede vorm probeert te geven. Maar dat verandert voor mij niets aan m’n overtuiging dat geloof je leven kan verrijken als je je hart maar openstelt voor God en Zijn liefde je hart laat binnenstromen. Zelfs wanneer het tegenzit, alles om je heen donker lijkt, maar ook wanneer je een onbeschrijfelijke vreugde ervaart: je mag erop vertrouwen dat God met jou is.
Toch kan je hart openen voor God voelen als een sprong in het duister. Maar soms moet je durven springen niet wetende wat het resultaat zal zijn of wat de toekomst brengt. Een treffend zinnetje daarbij is: "In Uw handen beveel ik mijn geest."
Het zijn Jezus’ woorden toen Hij aan het kruis de wanhoop nabij was en zich alleen voelde. Midden in die wanhoop en het lijden voelde Hij de dragende kracht van God.
Ik wijk misschien wat af, dus laat ik teruggaan naar mijn beginpunt: waarom ik wil meewerken aan een brug tussen de gevangenis en de wereld daarbuiten. Dit komt voort uit een diepe dankbaarheid dat God met mij is als een warme mantel van liefde die ik om me heen voel. Vanuit de dankbaarheid dat ik bij Hem mag zijn wie ik ben, zonder dat Hij over mij oordeelt. Vanuit dankbaarheid dat Hij mij liefheeft, zelfs met mijn tekortkomingen. Vanuit de dankbaarheid dat God een en al onvoorwaardelijke, grenzeloze liefde is.
Als Gods liefde grenzeloos is, waarom zouden wij als mensen zoiets moois als liefde beperken? Kijk naar Jezus! Hij zocht juist die mensen op die zo’n behoefte hadden aan een beetje liefde in hun leven. Hij stapte zonder oordeel op hen af en zag altijd de mens achter de mens. Wij maken fouten, sommige daarvan wegen zwaarder dan andere en laten diepe littekens achter. Maar iemands fouten mogen ons niet beperken in het nabij zijn van onze medemens. Integendeel, als christen worden we juist geroepen om naar Jezus’ voorbeeld de fundamentele waardigheid van elke mens te zien en te respecteren. Soms kan dit een uitdaging zijn! Maar warmte brengen waar kilte heerst en een sprankel van liefde geven aan degene die verlangt om zich weer mens te voelen, is voor mij gestalte geven aan mijn roeping als christen en een motivatie voor ons project met de gevangenis in Beveren.
Ik ben onze parochiegemeenschap dan ook dankbaar voor hun steun bij dit project met de gevangenis in Beveren door het aanleveren van ongebruikte postzegels en recent gelezen tijdschriften. Het getuigt van een warm hart en van diepe christelijke inspiratie.
Dus ja, Hugo, Ciska en José, wij willen als gemeenschap graag die handen zijn die met jullie meebouwen aan een brug tussen de wereld binnen de muren en daarbuiten. Wij willen als gemeenschap tonen dat we in staat zijn over de muren van de eigen parochie heen te kijken en christen in de wereld te zijn. Met vallen en opstaan, maar steeds met de wil om in het spoor van Jezus te gaan.
Warme groet
Isabel
(*) Intraweb PrisonCloud = het interne netwerk dat enkel binnen de gevangenismuren via computer te bekijken is.