DE HEILIG KRUISKERK IN STEKENE: ‘COOL’ | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

DE HEILIG KRUISKERK IN STEKENE: ‘COOL’

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 12 september 2019 - 21:27
Afdrukken
H. Kruiskerk16

De voorbije zomer was bij tijden aan de warme, zeg maar hete kant. Wie het huis niet koel kon houden met een airco, had het moeilijk om de dag door te komen. In zo’n omstandigheden biedt de Heilig Kruiskerk wellicht soelaas. En onze kerk heeft nog wel meer te bieden dan koelte.

Waarnaartoe om wat frisse lucht te happen wanneer het kwik tot 38°C en meer klimt? In de Heilig Kruiskerk van Stekene stijgt de temperatuur niet boven 25°C, ook al is het buiten meer dan 10°C warmer. Onze verwarmingsinstallatie kan ook verkoeling brengen wanneer uit de kanalen frisse lucht wordt geblazen. Simpel, maar efficiënt.

De Heilig Kruiskerk van Stekene is alle dagen toegankelijk tussen 10.00 en 17.00 u. De open kerkdeur nodigt uit tot een bezoek. In de Mariakapel en aan de Piëta branden continu kaarsen van bezoekers die een intentie zichtbaar willen maken. Aangepaste religieuze of klassieke muziek creëert een rustgevende sfeer. Maar er is nog meer.

De monumentale preekstoel in de H. Kruiskerk van Stekene.

Links van het hoofdaltaar staat bijvoorbeeld een monumentale preekstoel. Die dateert van 1853. Het ontwerp was van I.J. Bouwens uit Mechelen. Jozef Tuerlinckx vervaardigde de beelden. Wie het geheel bestudeert vraagt zich wellicht af welke scène uit de geschiedenis hier wordt verbeeld. Ze heeft alles te maken met het Heilig Kruis. De man die het kruis draagt is keizer Herakleios, keizer van het Byzantijnse of Oost-Romeinse rijk. Deze keizer ging de geschiedenis in als de keizer die het Heilig Kruis afhandig kon maken van de Perzen en het terug naar Jeruzalem kon brengen. De man met de tiara is Zacharias, de patriach van Jeruzalem. Zacharias volgt keizer Heraclius op de voet. De keizer heeft zijn kroon en kleed afgelegd en toevertrouwd aan een knaap.

De wonderbare genezing van een zieke vrouw bij de aanraking van het H. Kruis.
Op aangeven van de H. Helena wordt het H. Kruis teruggevonden.
Vorige Volgende

Op de zijwanden van het bovengedeelte staan vier basreliëfs in palmenhout. Ze beelden telkens een belangrijke gebeurtenis uit in verband met het vinden van het kruis en de Kruisverheffing. De Kruisvinding: de vrouw die toekijkt is de heilige Helena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn; De wonderbaarlijke genezing van een vrouw (centraal in het paneel): zij heeft haar genezing te danken aan het betasten van het Heilig Kruis. Op het paneel staan drie kruisen afgebeeld. De heilige Helena liet het Heilig Kruis opgraven op de plaats die haar in een visioen werd meegedeeld. Naast het kruis van Jezus werden ook de kruisen van de goede en slechte moordenaar gevonden. Om met zekerheid te weten welk kruis dat van Jezus was, werd op verzoek van Helena een zwaar zieke vrouw naar de kruisen gebracht. Het kruis dat haar genas werd als dat van Jezus geïdentificeerd. De intrede van het kruis na de kruisvinding: de heilige Helena draagt mee het kruis en is opnieuw de centrale figuur. De verschijning van het kruis aan keizer Constantijn. Die laatste afbeelding brengt een belangrijk feit in beeld. In 312 staat Constantijn voor de poorten van Rome. Hij bereidt zich voor om de stad te veroveren en het keizerschap te bemachtigen. De avond voor de beslissende veldslag krijgt hij een visioen waarin hem de overwinning wordt voorspeld, wanneer hij het kruis als herkenningsteken gebruikt op de schilden van zijn soldaten. Constantijn volgt de instructie en overwint. Als dank geeft hij aan de christenen de vrijheid om hun godsdienst te belijden.

Keizer Constantijn ziet in een visioen het H. Kruis. Onder dit teken zal hij de veldslag om Rome winnen.
De heilige Helena draagt het H. Kruis na de kruisvinding.
Vorige Volgende

Vóór 1796 was de 3de mei een geboden feestdag voor de parochie. Drie mei is immers de dag van de kruisvinding. Op de 3de zondag van september wordt sinds 1796, in afspraak met de omliggende gemeenten kermis gehouden in Stekene op het feest van de kruisverheffing (14 september).

Bronnen: http://www.deuzie.be/rondga.htm#Kruisvinding: geraadpleegd 29 augustus 2019.
Annaert FJ. Stekene en zijne kerk. Drukkerij A. Siffer, Gent 1898.

Gert Laekeman en Luc De Brant, (Kerkfabriek Heilig Kruis Stekene)

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook