RESTAURATIE KERK KLEIN-SINAAI
Heropening van de kerk.
Op vrijdag 8 september, op het kerkelijk feest van O. L. Vrouw Onbevlekt Ontvnagen werd na maandenlange restauratie en herstelwerken aan de kerk van Klein-Sinaai de kerk opnieuw opengesteld voor het vieren van de liturgie. Er zijn nu nog enkele aanpassingswerken nodig tot het algehele herstel van de kerk. We geven u graag de tekst van dhr. Stephan De Vleesschauwer die de werken als lid van de kerkfabriek van heel dicht heeft opgevolgd en die werd uitgesproken op de academische zitting van 8 december ll.
De foto’s van deze viering vind je hier. (foto's: Maarten Varewyck)
Geachte genodigden, beste vrienden,
Als kerkfabriek zijn we trots om, vandaag, op de feestdag van de patroonheilige, O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, onze kerk opnieuw te kunnen openstellen na de voltooiïng van de 2e fase van de werken, namelijk de binnenrestauratie.
Al voor de start van de werken aan de buitenkant, het dak en de toren, op 18 april van 2008, op een paar maanden na bijna 10 jaar geleden, onze pastoor toen was Aimé Vermeersch, werd aan het toenmalig gemeentebestuur van Stekene advies gevraagd over de binnenrestauratie, waarop wij, vrijwel onmiddellijk, nog voor het einde van diezelfde maand, een gunstig antwoord ontvingen (we dachten dus dat het heel wat vlotter zou gaan deze keer). Daarop werd in de zomer van 2008 aan het Architectenbureau Bressers de opdracht gegeven om een dossier op te maken op basis van het laatste inspectierapport van Monumentenwacht. Al op 10 december van datzelfde jaar hadden we reeds een contactvergadering met de gemeente voor het bespreken van het dossier.
In juni 2009 werd het dossier, voor binnenschilderwerken, binnenrestauratie, elektriciteitswerken, vernieuwen van de verwarming, sanitaire voorzieningen en werken aan de klokkeninstallatie, ingediend bij de subsidiërende overheden. We waren toen volop bezig met de buitenrestauratie die nog duurde tot mei 2010.
Door de afwerking van de buitenrestauratie zit er een dode periode in het dossier tot we de draad weer opnamen met een nieuwe contactvergadering met alle instanties op 24 augustus 2011, voornamelijk omdat de kosten het budget overschreden, vooral te wijten aan de verwarming. We wilden een stille verwarming installeren, om in de toekomst ook andere activiteiten toe te laten in de kerk, zoals film- muziek- en toneelvoorstellingen. We zitten immers volop in de uitrol van het nieuwe decreet op de kerkfabrieken waarin ons gevraagd wordt om een toekomstvisie voor het gebruik van onze kerk vast te leggen. In dat verslag kunnen we zien dat Yvan Stassyns toen onze pastoor was. Het dossier werd aangepast en opnieuw ingediend in juli 2012.
Dan is het wachten op de goedkeuring van de subsidies door het Vlaams Gewest. Dit duurt normaal ongeveer 2,5 jaar. Een nieuw decreet over subsidiëring van o.a. erediensten en crematoria van juli 2013 van datzelfde Vlaams Gewest bepaalt dat er een advies van Bisdom en Gemeente moet toegevoegd worden aan het dossier, dat onze kerk een gebouw van de eredienst blijft in de langetermijnvisie. Opnieuw werk dus voor de administratieve molen….
In 2013 hebben we opnieuw een pastoorswissel. Onze huidige pastoor Luc Mertens volgt Yvan Stassyns op die tot deken benoemd wordt in Wetteren. We zitten ook in de voorbereiding van de hervormingen van de organisatiestructuur van parochies en dekenaten. Er zijn zelfs geruchten over de ontwijding van onze kerk…
Bovendien worden de gemeentebesturen ook beperkingen opgelegd ivm het lenen van gelden, waardoor ons dossier opnieuw de mogelijkheden van de gemeente Stekene overstijgt. Positief is echter dat we vernemen dat de subsidiëring door het Vlaams gewest is voorzien voor augustus 2014.
Veel onzekerheden dus, maar we geven niet op… Die onzekerheden worden gelukkig weggenomen met de beslissingen die worden genomen op een nieuwe overlegvergadering met alle instanties op 19 maart 2014 en voor een doorbraak zorgen. We gaan voor een afgeslankt dossier waarin o.a. de verwarming en de binnenschilderwerken worden geschrapt en de afscheiding tussen de liturgische ruimte in het middenschip met het fietsmuseum in de zijbeuken wordt voorzien. Voor het Vlaams Gewest is een wijziging mogelijk op het bestaande dossier, zodat we niet helemaal opnieuw moeten beginnen.
In juni 2014 wordt het afgeslankte dossier ingediend en door de gemeente Stekene goedgekeurd eind januari 2015. Dan volgt de openbare aanbestedingsprocedure die heel moeilijk blijkt te verlopen. Aangezien het dossier kleiner is geworden met heel wat verschillende soorten werkzaamheden (bouwkundige werken, elektriciteit, sanitair, riolering, klokkensturing ed) is er geen interesse bij de eerste 2 openbare aanbestedingen. Er volgt nog een derde, het blijkt toch waar te zijn, derde keer, goede keer, waarbij we de firma Nijs uit Deinze weerhouden voor de werken.
De gemeente Stekene geeft haar goedkeuring in augustus 2016 voor uitvoering van de werken in 2017. Het Vlaams Gewest zorgt voor 30% subsidiëring, de gemeente Stekene neemt de rest voor haar rekening. In november vorig jaar laat de gemeente Stekene ons bovendien weten dat zij, los van het dossier in het kader van 800 jaar Klein-Sinaai, ook de kosten voor de binnen schilderwerken op zich zal nemen. De buitenschilderwerken, die voorzien waren in het lange termijnplan zijn ook aan de beurt in 2017.
Vandaag zijn we fier jullie het resultaat te kunnen tonen : een volledig en degelijk gerestaureerde kerk, opnieuw geschilderd aan de buitenkant, maar ook van binnen; met nieuwe elektriciteit, en aangepast aan de brandveiligheid van deze tijd, een nieuwe klokkensturing met zelfs een nieuwe klepel voor de oudste klok, een goed werkend orgel en de, weliswaar goed hoorbare, verwarming die toch nog wel een tijdje meekan. Wellicht kijkt onze vroegere voorzitter, Benoit Coppieters, die ook gans de tijd aan de kar heeft geduwd, mee vanaf hierboven…
Na bijna 10 jaar van werk, geduld en onzekerheid, 2 pastoors verder, heel wat wijzigingen in de organisatie van de parochies, en ook in onze kerkraad, kunnen wij dit dossier afsluiten en wil ik, namens onze pastoor Luc en de voltallige kerkfabriek, dank zeggen aan het gemeentebestuur van Stekene voor de aanmoediging en de financiële steun; aan het Vlaams Gewest voor het toekennen van de subsidies; aan het architectenbureau Bressers, de firma Nijs en de onderaannemers, voor de goede verstandhouding en de samenwerking; aan firma De Witte, die maar proefstalen bleef zetten om tot een definitieve kleurkeuze te komen en niet in het minst aan de parochianen voor het geduld en de vele onzekerheden. Wij hopen, samen met jullie, dat er in onze kerk in de toekomst opnieuw veel activiteit zal zijn.
Namens de kerkraad danken we ook de mensen van de werkgroep interieurzorg die de vrijdag 8 september de handen uit de mouwen hebben gestoken om de kerk tegen de avondviering net en proper te krijgen. Het was nog duchtig kuisen, maar het is gelukt. Jullie mogen fier zijn en heel veel dank.