EUCHARISTIEVIERING OP VOORSCHRIFT VAN DE DOKTER | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

EUCHARISTIEVIERING OP VOORSCHRIFT VAN DE DOKTER

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 16 maart 2017 - 22:27
Afdrukken

Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een medisch toptijdschrift trok beroepshalve mijn aandacht. Conclusie van de auteurs: wie geregeld religieuze diensten bijwoont, heeft minder kans op overlijden dan wie dat niet doet. Een opmerkelijk besluit waarbij toch enkele be-molletjes te plaatsen zijn.

Ingroeiviering EC 2017-1

De studie verscheen in een nummer van de Journal of the American Medical Association (kortweg JAMA). Heden ten dage komt er wel een en ander vanuit Amerika overwaaien, maar toch is het tijdschrift gerenommeerd. Wie als wetenschapper erin slaagt eigen werk in de JAMA te publiceren mag meer dan fier zijn.

Toptijdschrift of niet, het blijft wel interessant om tussen de regeltjes te lezen. Wanneer iets met veel lawaai in de pers komt kunnen we ons drie basisvragen stellen. Wie is hierbij betrokken? Wat is er juist gebeurd? Wat zijn de gevolgen? Bij een studie met mensen is dus de eerste vraag: over wie gaat het hier? Met andere woorden de mensen die langer leven, zijn die vergelijkbaar met de gemiddelde Stekenaar ? Het antwoord is simpelweg: neen. Het gaat immers over vrouwelijke verpleegkundigen in de Verenigde Staten. Laten we ze eenvoudigweg patiënten noemen. Sorry mannen: wij zijn er niet bij. In het begin van de studie waren de patiënten tussen 30 en 55 jaar jong. Het waren er meer dan 74.500 en ze werden gedurende 10 jaar ‘gevolgd’. Hun gewoonten werden nagegaan, waaronder het al dan niet bijwonen van religieuze vieringen. Wie geregeld op deze vieringen aanwezig was, liep 33% minder kans om te overlijden over een periode van 10 jaar. Met andere woorden: wanneer er drie ‘areligieuze’ patiënten overleden, overleden er ‘slechts’ twee die er wel een religieuze praktijk op nahielden.

We weten dat het er tijdens religieuze diensten in de Verenigde Staten nogal onstuimig aan toe gaat (cf. Raymond van het Groenewoud: … het ging vooruit …). We weten ook dat er meer emotionaliteit gemoeid is met godsdienstbeleving over de grote plas. Zelfs president Donald Trump ziet in God een trouwe bondgenoot. Het valt evenwel te betwijfelen of de uiterlijke vorm de bepalende factor is. Wanneer de auteurs wat dieper groeven in de kenmerken van de patiënten, vonden ze toch verschillen tussen ‘pratikerenden’ en ‘niet pratikerenden’. De eersten hadden minder depressieve symptomen, waren meer sociaal gericht en eerder optimistisch. Dat verklaart wellicht ook gedeeltelijk waarom het verschil in overlijdens tussen beide groepen met de tijd steeds groter werd. 

Ingroeiviering EC 2017-2

De onderzochte bevolkingsgroep mag als redelijk homogeen worden beschouwd, met geen al te grote maatschappelijke verschillen in status. Maar in hoeverre bestaan er verschillen tussen wie naar de kerk gaat en niet? De onderzoekers haasten zich om te schrijven dat kerkdiensten bijwonen niet als middel mag gezien worden om lang te leven. Religieuze praktijk kan ook een gevolg zijn van een bepaalde levenshouding.

Zo’n 20 jaar geleden werd ik uitgenodigd ten huize van een collega. Hij ontving mij hartelijk met spijs en drank. We geraakten aan de klap over de steeds toenemende bureaucratie in de maatschappij. Mijn collega trok van leer tegen de absurditeit van de steeds complexer wordende samenleving. Ik luisterde geduldig en onderbrak zijn betoog nauwelijks. ‘Wel, ge blijft daar zo kalm bij’, zei hij na een tijd. Hij pauzeerde vervolgens en besloot: ‘maar ja, gij hebt het gemakkelijk, want gij gelooft’. Ik probeerde hem duidelijk te maken dat geloven iets is waar je vrij voor kiest, maar hij bleef verbitterd.

Jos Vranckx, een gepensioneerde journalist bij de Gazet van Antwerpen, schreef een boek ‘Geloof als geneesmiddel. De vergeten factor X?’. Het boek werd in 2008 uitgegeven bij het Davidsfonds. Jos Vranckx vraagt in zijn boek aandacht voor de kracht van geloof en vertrouwen. Een zorgende omgeving en een samenleving waar mensen mekaar dragen, bevordert het inwendig welzijn. Vranckx haalt Lourdes aan als voorbeeld. Wie onder ons al één of meerdere Lourdes ervaringen heeft gehad, kan beamen dat solidariteit en spiritualiteit het diepste in de mens aangrijpen.

Het Human Genome Project (HUGO) had tot doel het gezamenlijk bestand van genetische kenmerken van de mens in kaart te brengen. Het was een project waar wereldwijd diverse laboratoria hun medewerking aan verleenden. Toen het werk afgerond was, waren de genetici toch enigszins ontgoocheld. De mens heeft ‘slechts’ 22.300 genen. De zandraket, een onooglijk klein plantje (dat ook op Stekense bermen te vinden is), heeft 12.500 genen. Dat zijn er weliswaar heel wat minder dan de mens, maar het plantje lijkt zo primitief, helemaal niet aan de mens gelijk, en toch heeft het meer dan de helft zoveel genen als de mens. Het kan niet anders of de oneindige diversiteit van de mensen wordt gedeeltelijk bepaald door de wisselwerking van die mens met zijn omgeving.

Ingroeiviering EC 2017-3

Religieuze praktijk en geloof als medicijn? Misschien niet zo gek, wanneer gecombineerd met de wijze woorden van Paulus in het prachtige hooglied van de liefde in zijn brief aan de christelijke gemeenschap van Korintië (Paulus: 1 Korinthiërs 13, 1-3): … Al sprak ik in talen van mensen en engelen: als ik de liefde niet had was ik niet meer dan een galmende gong of een rinkelende bel. Al bezat ik de gaven van de profetie, en kende ik al Gods geheimen en wist ik alles wat er te weten valt, en al had ik het volmaakte geloof dat bergen verzet: als ik geen liefde had, was ik niets. Al besteedde ik mijn hele bezit aan eten voor armen en al gaf ik mijn lichaam prijs aan de vuurdood: als ik geen liefde had, hielp het me niets.

Gert Laekeman
Voorzitter Kerkfabriek H. Kruis Stekene

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook