Vanaf 1 januari 2021 noemt onze nieuwe parochie ‘Heilige Helena’ na goedkeuring van het bisdom Gent. De H. Helena is patroonheilige voor het geheel.
In vorig artikel zagen we hoe de Heilige Helena een cruciale rol speelde in het vinden van het Heilige Kruis. Vandaag gaan we op zoek van waar de naam komt van de Sint-Helena-Site te Sint-Gillis-Waas.
De naam gaat terug naar Helena Lancelot - De Mulder, geboren op 28 juli 1837 in Nieuwkerken, in Sint-Gillis-Waas gekend als Madame Lancelot. Op haar 21e trouwt ze met de Brusselse advocaat François Lancelot.
Op het einde van de 19e eeuw keert Helena Lancelot terug naar haar ouderlijke huis in De Blokstraat waar nu de Sint-Helenasite gelegen is. Haar vader is dan al vele jaren geleden gestorven en zelf is ze ondertussen weduwe.
Madame Lancelot is een weldoenster. Zo schenkt ze, samen met enkele andere rijke inwoners, vier kleine geschilderde glasramen aan de kerk van Sint-Gillis-Waas. Helena overlijdt op 4 mei 1913. Een jaar voordien doet Madame Lancelot haar laatste grote daad van liefdadigheid. Ze schenkt haar herenhuis en een deel van haar middelen aan de zustergemeenschap Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Haar wens is de eigendom te laten gebruiken als een Gesticht voor wezen of betalende dames. Als aandenken aan de schenkster noemt men het huis ‘Sint-Helena’. Het herenhuis wordt het centrale deel van de latere kliniek.
Er komen tal van uitbreidingen en verbouwingen waaronder de belangrijkste: In 1923 werd een rechtervleugel bijgebouwd en in 1931 de linkervleugel met een kleine kapel. In 1948 werd onder impuls van Dr. Louis Verbraeken definitief gestart met het bouwen en inrichten van een kliniek en operatiekamer waar veel mensen uit de streek terecht konden. "Het Moederhuis" (materniteit) kreeg in 1960 een volwaardige nieuwbouw onder de benaming O.-L.-Vrouw van Bijstand. Heel wat kleine Sint-Gillenaars zijn daar geboren.
In 1986 wordt een samenwerking afgesproken tussen de regionale private klinieken en hoort Sint-Helena bij het toenmalige AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas. In 2002 wordt de gemeente eigenaar van het gebouwencomplex en komen er heel wat diensten in de oude gebouwen. De Mariazusters van Franciscus nemen op 11 juni 2003 hun intrek op de vierde verdieping van de vroegere kliniek, van waaruit zij een mooi uitzicht hebben over een groot deel van onze gemeente.
Zij richtten een kleine, stemmige kapel in op hun verdieping, waar dorpsgenoten de zusters kunnen vervoegen bij de diensten en het gebed. In 2017 verlieten zij onze gemeente en wonen nu in het moederhuis te Waasmunster.