Dit jaar zijn we als parochie met een nieuw traject gestart voor de eerste communie. We merken het enthousiasme bij ouders en eerstecommunicanten.
Ook wij als parochie voelen ons heel goed bij dit nieuwe traject en het enthousiasme van de kinderen. We kijken alvast uit naar de kers op de taart: de eerste communie van onze 142 ingeschreven eerstecommunicanten.
Maar als parochie kunnen we het niet alleen. Vele handen maken licht werk. Ook de scholen spelen een belangrijke rol in de voorbereiding van deze kinderen op hun bijzonder moment. Ze oefenen met de kinderen de liedjes, leren het onzevader en geven hen de bagage mee die hen helpt te groeien in het geloof.
Tijd dus om enkele van onze godsdienstjuffen in de kijker te zetten en hen aan het woord te laten.
Maar niet zonder eerst een grote dankjewel voor hun blijvende inzet voor deze jonge mensen die de toekomst zijn van onze gemeenschap, binnen en buiten de kerkmuren. DANKJEWEL JUFFEN EN MEESTERS!
Godsdienstleerkracht Anne ging eind februari met pensioen. Ideaal moment voor een interview.
Kun je jezelf kort voorstellen? Wie ben je als persoon en wat motiveerde je om godsdienstles te geven?
Ik ben Anne en geef godsdienst in ‘GBS Het Kompas’ en ‘leefschool Sterappel’, dus bij kinderen van 6 tot 12 jaar. Ikzelf ben iemand die zo vanaf mijn ongeveer zevenendertigste op zoek ben gegaan naar diepere waarden in mijn leven. Het overlijden van mijn mama en mijn scheiding hebben daar een grote rol in gespeeld. Toen ze me 19 jaar geleden vroegen of ik in Het Kompas godsdienst wou geven, was dit voor mij een nieuwe uitdaging. Ik heb 20 jaar in de kleuterschool van ‘De Klimop’ gewerkt en had juist twee jaar verlof zonder wedde genomen om mijn leven terug op orde te krijgen.
Hoe probeer je het geloof op een toegankelijke en inspirerende manier door te geven aan de kinderen?
Het geloof toegankelijk maken is vooral met de jongste kinderen niet zo moeilijk. Ze staan heel erg open voor dat toch wel wat mysterieuze. De figuur van Jezus spreekt hen enorm aan en ze hangen aan je lippen tijdens de verhalen. Sinds ik zeven jaar geleden een opleiding gevolgd heb voor Godly Play-verteller gebruik ik dit heel vaak tijdens mijn thema’s en ik moet zeggen... zowel klein als groot is er verzot op. Ze duiken als het ware mee in het verhaal dat aanschouwelijk gemaakt is met houten figuren. Als je de kans krijgt moet je dit zeker eens doen, het is een belevenis.
Welke rol speelt geloof in jouw klas? Hoe merk je dat het kinderen kan ondersteunen of raken?
Tja, de godsdienstklas ademt geloof in en uit hé. De kinderen komen al in een ruimte waar een sfeer hangt. Ik vertel hen heel vaak en telkens opnieuw dat ‘geloof’ niet te verklaren is. Het is iets dat je innerlijke gewoon weet of voelt. Je kan het niet bewijzen maar wat voor jezelf waar is ... dat is het belangrijkste. Er worden heel vaak kringgesprekken gehouden waar de kinderen zich vrij en veilig voelen om met elkaar in gesprek te gaan, waar ruimte is om te filosoferen. Waar naar elkaar geluisterd wordt en waar je gerust eens mag huilen…
Wat betekent ‘hoop’ voor jou, zowel in je persoonlijk leven als in je job?
Ik ben iemand die van nature heel positief is ingesteld. Ik heb veel vertrouwen dat niets gebeurt voor niets. Ik geloof in een groter goddelijk plan. Ik denk dat dit tevens mijn hoop is ... dat alles past in een groter geheel.
Kun je een moment delen waarop geloof en hoop een verschil maakten voor jou of voor een leerling?
Oei, das ne moeilijken. Er zijn zoveel momenten geweest ... In mijn persoonlijk leven zijn er de sterfgevallen in ons gezin die heel zwaar wegen maar dan is er toch dat geloof dat de dood niet het einde is en tevens de hoop dat ze op een mooie plek zijn.
Hoe probeer je anderen – leerlingen, ouders, collega’s – te inspireren tot hoop?
Door gewoon mezelf te zijn.
Op welke manier sterkt en inspireert de boodschap van Jezus jou in je werk en je leven?
Voor mij heeft de boodschap van Jezus te maken met een zeker bewustzijn. Ik noem dat het christusbewustzijn. Ik voel een sterke verbondenheid met mensen maar ook met het leven in het algemeen. Ik probeer die mooie waarden die in zijn boodschap naar voor komen te leven, te beleven en soms lukt dat heel goed en soms faal ik. Ik wil niemand overtuigen maar vertel hoe ik dingen beleef, aanvoel, mijn twijfels heb...