ISRAËL IN DE BIJBEL | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

ISRAËL IN DE BIJBEL

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 25 april 2024 - 22:16
Afdrukken

Met de regelmaat van de klok komen er in de Schriftlezingen vermeldingen naar Israël aan bod. In de huidige oorlogscontext is het van groot belang om een onderscheid te maken tussen de huidige staat Israël en wat de Bijbelse theologie bedoelt wanneer zij ‘Israël’ in de mond neemt.

Israël

De huidige staat Israël werd gesticht op 14 mei 1948. Op die dag verklaarde David Ben-Gurion, de leider van de Joodse gemeenschap in Palestina, de onafhankelijkheid van Israël. Palestina is van oudsher een regio in het Midden-Oosten, gelegen aan de oostelijke kust van de Middellandse Zee. Deze streek heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Oudheid en heeft in de loop der eeuwen verschillende culturen en volkeren gezien. Palestina wordt tegenwoordig vaak gebruikt om te verwijzen naar de gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waar de Palestijnse Autoriteit en Hamas respectievelijk de controle uitoefenen.

Bijbels gezien wordt met Israël echter iets helemaal anders bedoeld: om te beginnen is Israël (een transcriptie van het Hebreeuwse Yizra-El) een eigennaam die aan Jakob wordt gegeven wanneer hij, na een nacht te hebben geworsteld met de engel van God, een nieuwe toekomst krijgt. Letterlijk betekent deze naam “hij die met God worstelt” (Gn 32,28). Zoals wel vaker in de Bijbel wil de naam ook iets zeggen over het “volk van God”, zijn uitverkoren volk. Ook zij worstelen met God, daarvan getuigen de eerste boeken van Bijbel en de profeten. Israël kan dus begrepen worden als een naam die ons iets zegt over de relatie tussen God en de mens.

Buiten deze verhalen rond Jakob, wordt Israël Bijbels gezien vooral gebruik om het joodse volk aan te duiden. Dat volk is door God ‘gekozen’ om als eerste in het verbond te treden. Aan dat volk beloofde God ook vruchtbaarheid: het zou een groot volk worden en daartoe werd hen een land beloofd om zich te vestigen. Het “Beloofde Land” valt min of meer samen met de huidige staat van nu Israël, toen Palestina. Dat Beloofde Land werd in de Bijbelse geschiedenis ook een koninkrijk en – onder koning David – was het zelfs één groot rijk dat voordien en nadien weer in twee of drie werd opgesplitst.

Israël heeft Bijbels gezien dus niets met de huidige nationale staat. Tenzij dat het in dezelfde landsstreek te situeren is (maar met andere landsgrenzen) en dat het over het joodse volk gaat (maar vooral in spirituele-religieuze zin veel meer dan een nationale etniciteit). Ook christenen hebben trouwens van doen met Israël: de twaalf apostelen verwijzen naar de twaalf stammen van Israël. Daarom wordt wel eens gezegd dat de christenen het “nieuwe Israël” vormen: de belofte van God aan het joodse volk gemaakt houdt ook voor ons stand en is door Christus vernieuwd en vervuld.

Conclusie: als in de Bijbel goedkeurend over Israël wordt gesproken, gaat het vanuit de verbondsgedachte tussen God en mens; en heeft het dus niets van doen met de verdeeldheid en strijd in het Midden-Oosten van doen!

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook