“Spes non confundit: de hoop stelt niet teleur”
Met deze krachtige woorden kondigde paus Franciscus het komende jubeljaar aan. Volgens een eeuwenoude traditie roept de Kerk om de 25 jaar een jubeljaar uit, een periode van verdieping, herstel en verzoening. Paus Franciscus benadrukt dat we als christenen af en toe sterke momenten nodig hebben om onze hoop te voeden en te versterken. Daarom roept hij ons op om tijdens dit jubeljaar onze identiteit als ‘pelgrims van hoop’ te herontdekken.
In het bisdom Gent willen we dit jaar dan ook niet onbenut laten. We willen graag iedereen uitnodigen op onze hoopvolle initiatieven om zo alle sprankeltjes van hoop op te merken, aan te wakkeren en te verzamelen.
Het anker, een christelijk symbool van de hoop
Een anker dient om te vermijden dat een schip op drift slaat en meegesleurd wordt door de golven. In de Brief van Paulus aan de Hebreeën (Hebr 6, 19-20) wordt het anker gebruikt als beeld van de hoop. Want het is de hoop die maakt dat wij, mensen, niet ‘op drift geraken’ en meegesleurd worden door de stormen van het leven.
Voor christenen is de grootste reden tot hoop de boodschap dat Christus uit de dood is opgestaan en voor ons de weg geopend heeft naar zijn Vader.
Wat wil de ‘estafette van de hoop’ bereiken?
We willen verhalen van hoop op het spoor komen en breed delen, als een tegenwicht tegen de neiging in onze maatschappij om vooral slecht nieuws voorop te plaatsen.
We willen mensen aan het denken zetten - persoonlijk en/of door uitwisseling in groep - over hoe zij ‘hoop’ zien en beleven.
Mogelijke vragen als uitgangspunt zijn:
- Wat helpt jou om hoopvol te zijn en te blijven?
- Waar zie jij om je heen tekens/getuigen van hoop?
- Wat geeft jou hoop?
- Hoe is het mogelijk dat het kruis een teken van hoop is?
- Zijn er voor jou nog andere symbolen van hoop?
- Helpt het christelijk geloof jou om de hoop te bewaren en te voeden?
- Waar of hoe vind jij in het christelijk geloof een bron van hoop?
Elke plek waar het anker verblijft als symbool van hoop willen we vragen hun beleving van hoop kenbaar te maken door het delen van een getuigenis. We mikken op korte geschreven getuigenissen, tekeningen, schilderijtje met korte duiding,…
Deze getuigenissen maken we kenbaar in ons parochieblad en in een boek dat in de kerk ligt. Zo kunnen de verhalen van de ankerplekken op hun beurt anderen inspireren of hoop geven. We willen als het ware een ketting van hoop creëren en mensen hoop aanreiken. Vanuit onze gemeenschap willen we hoopvol en op een positieve manier verbinding leggen met elkaar, maar ook met groepen, organisaties, instellingen… die we minder goed kennen, en zo nieuwe contacten smeden.
Wat na passage anker?
Je getuigenis verschijnt in een vaste rubriek in het parochieblad. Daarnaast zullen de verschillende verhalen ook in een boek gekleefd worden dat mensen kunnen inkijken in de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis-Waas en in de Heilig Kruiskerk in Stekene waar een ‘hoophoekje’ is.
Nadat het anker een tijdje bij jou is geweest, bel je de volgende op de lijst op en spreek je samen een moment af om het anker uit te wisselen. Eventueel kan je dan samen het gebed van het jubeljaar bidden.
Oproep
Wie wil het rondreizende anker een plaats geven? Dat kan in uw gezin. Dat kan zeker in uw vereniging. Dan kan bij een bepaalde activiteit. Alle suggesties zijn welkom.
Meer info?
Check zeker ook de diocesane website voor het jubeljaar: www.estafettevanhoop.com
Voor onze parochie kan je terecht bij parochieassistente isabel@parochieheiligehelena.be of op het parochiesecretariaat.