In de Middeleeuwen en de eeuwen nadien bouwden talrijke handen de ene kerk na de andere. We moeten alle respect opbrengen voor de arbeiders en de architecten van deze meesterwerken. Een kerk bouwen was zoveel als een vurig gebed tot de Heer. De torens moesten naar de hemel reiken als eerbetoon. Ze werden bakens in het Vlaamse landschap. We denken hierbij aan Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, een stenen kantwerk. Maar ook de bakstenen toren van de gelijknamige kathedraal in Brugge mag als een massieve ode aan God beschouwd worden. Kleiner of groter: kerken blijven referentiepunten voor dorpsgemeenschappen en steden. Honderden kerken zijn geklasseerd als onroerend erfgoed in Vlaanderen, waaronder ook de Heilig Kruiskerk in Stekene. Eens de kerken er waren, moesten ze ook beheerd en onderhouden worden. Tot de Franse Revolutie waren kerkmeesters verantwoordelijk voor de inboedel en de goede staat van de kerk. De kerkmeester leidde op zijn beurt een leerling-kerkmeester op. Met Napoleon veranderde deze situatie. Napoleon legde beslag op de eigendommen van kerken en kloosters en voerde de kerkfabrieken in als beheersorganen van de kerken. De kerkfabrieken bestaan nu nog en functioneren onder het Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten.
In dat decreet lezen we: De kerkfabriek is belast met de zorg voor de materiële voorwaarden die de uitoefening van de eredienst en het behoud van de waardigheid ervan mogelijk maken. De kerkfabriek is belast met het onderhoud en de bewaring van de kerk of kerken van de parochie en met het beheer van de goederen en de gelden die eigendom zijn van de kerkfabriek of die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie (einde citaat).
De kerkfabriek is een openbare instelling met rechtspersoonlijkheid. Ze heeft de kerk in eigendom, of beheert de kerk als eigendom van de gemeente. Een kerkfabriek houdt zich niet bezig met het organiseren van erediensten, liturgie of catechese. Ze moet er wel over waken dat al deze activiteiten in de kerk kunnen plaatshebben. Naast de kerk, beheert de kerkfabriek ook goederen die bijvoorbeeld door schenking of nalatenschap zijn overgemaakt. Om een goed bestuur te verzekeren overleggen de leden van de kerkfabriek in de kerkraad. Daarin zetelen de vijf leden van de kerkfabriek. Deze leden worden om de drie jaar gedeeltelijk vernieuwd. Een oproep voor kandidaten wordt bij die gelegenheid bekend gemaakt in de parochie. De leden van kerkfabriek werken als vrijwilliger en ontvangen geen salaris voor hun inzet. De parochiegemeenschap Heilige Helena telt acht kerkfabrieken: één voor elk kerkgebouw.