KOELE MINNAARS VAN DEVOTIE | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

KOELE MINNAARS VAN DEVOTIE

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 10 februari 2022 - 23:36
Afdrukken

KOELE MINNAARS VAN DEVOTIE

Waarom worden zelden Belgische geestelijken zalig of heilig verklaard?

 

Dit jaar verklaart paus Franciscus onder meer de Franse trappist Charles de Foucauld (1858-1916) en de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) heilig.

In zijn artikel in nummer 04 van Kerk & leven gaat Hans Geybels op zoek naar antwoorden op bovenstaande vraag.

Pater Damiaan (Jozef De Veuster), de Waalse broeder Mutien-Marie Wiaux en Pauline Jeuris, kloosternaam Amandine, een franciscanes die in 1900 in China werd vermoord. Zij vormen de kleine groep die na 1800 heilig verklaard werden. De oogst is mager.

Van de stichters van de talrijke Belgische congregaties in de 19de eeuw bereikte niet één tot op heden de status van zalige.

Volgens Geybels is één van de oorzaken dat zulke heiligverklaringen een proces van lange adem blijft. Het moet ingeleid worden door een bisdom, een orde of congregatie. Dat vraagt bijgevolg een investering in tijd en personeel. Er moet een postulator aangesteld worden en er moet een gedegen biografie worden geschreven en advocaten aangesproken worden. Zulk een procedure kost algauw 80.000 euro.

Zalige priester Edward Poppe
Zalige Broeder Isidoor De Loor
Zalig Paterke van Hasselt – Valentinus Paquay
Vorige Volgende

 

Volgens Hans Geybels is priester Edward Poppe (1890-1924) nog een mogelijke “kanshebber”. Haast meteen na zijn dood ontstond een verering rond zijn persoon en zijn grafkapel in Moerzeke is nog altijd een bedevaartsoord. In 1945 werd zijn dossier geopend en in 1999 werd hij zalig verklaard.

Ook de procedure voor onze Broeder Isidoor De Loor (1881-1916) staat nog steeds op de lijst. Zijn grafkapel in Kortrijk en zijn geboortehuis in Sint-Gillis-Waas (Okkevoorde) worden nog dagelijks bezocht.

En dan is er ook nog het Hasseltse “paterke” Valentinus (1828-1924). Onlangs werd nog een mirakelmelding ingediend.

Geboortehuis Zalige Broeder Isidoor

Geboortehuis Zalige Broeder Isidoor
Geboortehuis Zalige Broeder Isidoor 2
Vorige Volgende

 

In deze bescheiden hoeve werd op 18 april 1881 Isidoor De Loor geboren. Isidoor bleef het grootste deel van zijn korte leven in dit geboortehuis wonen. Als oudste zoon van dit landbouwersgezin maakte hij sinds zijn twaalfde verjaardag lange werkdagen op het land. Hij was ook zeer gelovig en bracht zijn zondagen door met misvieringen en later ook met catechismusonderricht (“zondagsschool”).

Op 26-jarige leeftijd besliste Isidoor zijn familie te verlaten en in te treden bij de passionisten in Ere (nabij Doornik). Hij legde in 1908 zijn kloostergeloften af onder de naam “broeder Isidoor van de Heilige Jozef”.

Drie jaar later verloor Broeder Isidoor een oog door kanker en gaven dokters hem nog slechts vijf jaar te leven. Hij werd toen overgeplaatst naar het klooster van Kortrijk waar hij in zijn functie van portier veel in contact kwam met arme mensen. Hij kreeg de bijnaam “Broeder Goed”.

Op 06 oktober 1916 overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Kort na zijn dood begonnen pelgrims zijn graf te bezoeken op de begraafplaats in Kortrijk. Na WO II nam de spontane volksverering een hoge vlucht en werd zijn lichaam overgebracht naar de grafkapel in de passionistenkerk te Kortrijk.

Zondag 05 oktober 1952 (dit jaar 70 jaar geleden) werd het ouderlijk huis langs de Okkevoorde ingezegend door mgr. Justinus Calewaert, bisschop van Gent. Een gedenkplaat herinnert ons aan deze gebeurtenis.

Ondertussen was er reeds een proces ingeleid om Broeder Isidoor zalig te verklaren. Na een lange procedure werd hij op 30 september 1984 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Vele familieleden en dorpsgenoten woonden deze plechtigheid bij in Rome.

Het geboortehuis van de zalige Isidoor werd door de familie in de oorspronkelijke staat bewaard en wordt nog dagelijks bezocht. De inrichting van het geboortehuis biedt nog een duidelijk beeld van de tijd van  toen.

 

Een bezoekje waard!

(met dank aan de familie De Loor voor het onderhoud en openstellen van dit geboortehuis!)
Marc Marin plaatste op you tube verschillende filmpjes over de plechtigheden rond de zalige Broeder Isidoor. Een aanrader om eens te bekijken.

Urbain.

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook