De rozenkransmaand vindt haar oorsprong in de negentiende eeuw. Paus Leo XIII wilde het bidden van de rozenkrans, vooral tijdens de oktobermaand, bevorderen en dit in samenhang met het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de rozenkrans dat reeds sedert 1571 op 7 oktober werd gevierd. In dat jaar hadden de christelijke legers bij Lepanto (aan de ingang van de Golf van Korinthe) het leger van de Ottomaanse sultan verslagen in een legendarische zeeslag. Hierdoor werd de bedreiging van de Ottomanen voor het christelijke westen afgewend. Volgens de toenmalige paus Pius V kon deze overwinning toegeschreven worden aan het bidden van de rozenkrans waartoe hij de christenen had opgeroepen. Uit dank stelde hij het feest in van Onze-Lieve-Vrouw van de rozenkrans op datum van 7 oktober.
ROZENKRANS
De rozenkrans zoals wij dit gebed nu kennen, met eenvoudige gebeden als het Weesgegroet en het Onze Vader, is een aangepaste vorm voor de gewone mensen, ontstaan uit een oud gebruik van het bidden van de 150 psalmen, door monniken in abdijen en kloosters. De rozenkrans wordt opgedeeld in rozenhoedjes waarbij ieder rozenhoedje vijf tientjes telt met telkens een Bijbelse overweging. Zo telde een volledige rozenkrans aanvankelijk 150 maal het Weesgegroet, aanleunend bij het getal van de 150 psalmen. In 2002 voegde paus Johannes-Paulus II de mysteries van het licht toe, over het openbaar leven van Jezus. Zo bidden wij nu met de blijde, de droeve en de glorievolle geheimen en met de geheimen van het licht.
Het bidden van de rozenkrans heeft een mooi spiritueel en catechetisch karakter. Het is een eenvoudig gebed om in verbondenheid met elkaar stil te staan bij één van de mysteries, geheimen over het leven van Jezus. Door het overwegen van de verschillende mysteries wordt ons gebed verbonden met de blijde en droevige momenten uit ons eigen leven. Bovendien is het rozenkransgebed een eenvoudige manier om ons geloof te verdiepen door de vier mysteries (blijde, droeve, glorievolle, licht) te overwegen. Op deze wijze kan het rozenkransgebed een echt gebed worden dat dieper gaat en ons gebedsleven eenvoudig kan voeden.
Het rozenkransgebed is ook een krachtig middel om de bescherming en voorspraak van Maria af te smeken. In deze onrustige en drukke tijd, kan het goed zijn om dit gebed een nieuw elan te geven. Ook paus Franciscus nodigt ons in deze periode voortdurend uit om te bidden voor de zo noodzakelijke vrede wereldwijd en voor zorg en eerbied voor onze planeet, Gods schepping.
BID JE IN DE OKTOBERMAAND OOK MEE?
In onze parochie heilige Helena bieden wij een nieuw initiatief om in de oktobermaand met velen samen de rozenkrans te bidden.
Elke zondag wordt een nieuwe gebedskaart ter beschikking gesteld. Vier gebedskaarten met een aanbod voor de blijde, de droeve, de glorievolle geheimen en de geheimen van het licht.
Misschien wordt het wel een grote, deugddoende gebedsketen doorheen de rozenkrans- en missiemaand waar velen aan willen meedoen, persoonlijk of in groep.
De eerste kaart is een uitnodiging om te bidden rond blijde gebeurtenissen. Bij elk tientje wordt dus een stukje Blijde Boodschap verkondigd en wordt voor wie een stapje verder wil gaan, verwezen naar de tekst in de Bijbel.
De blijde geheimen overwegen
1ste tientje: De engel Gabriël brengt bij Maria een blijde boodschap (Lc 1, 26-38)
2de tientje: Maria gaat met spoed naar haar nicht Elisabeth (Lc 1, 39-56)
3de tientje: Jezus wordt geboren in Bethlehem (Lc 2, 1-21)
4de tientje: Het Kind Jezus wordt aan God opgedragen in de tempel (Lc 2, 22-35)
5de tientje: Jozef en Maria vinden hun Zoon terug in de tempel (Lc 2, 41-52)
De kaarten zullen ter beschikking zijn in de H. Kruiskerk en de Sint-Egidiuskerk en ook verkrijgbaar op het secretariaat, Nieuwstraat 5 in Sint-Gillis-Waas. Je kan ze ook vragen aan een medewerker van de parochie in je eigen omgeving.
Wie het wenst kan ook een rozenkrans ontvangen en er zullen enkele bijbels beschikbaar zijn voor wie het aangekondigde geheim in de context van de bijbel verder wil lezen.