WILFRIED MAES WORDT NEGENTIG | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

WILFRIED MAES WORDT NEGENTIG

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 17 november 2022 - 22:53
Afdrukken

We waren blij verrast dat onze tip voor een naderende “verjaardag” zoveel, heuglijke, reacties heeft losgeweekt. Vele mensen die de persoon in kwestie van dichtbij of door een ontmoeting kennen, wilden wat graag “iets” kwijt over Wilfried. Een impressie, een anekdote, een waar en niet te vergeten gebeurtenis, een herinnering … We kregen een “bloemlezing” aan teksten en brieven die we graag delen met onze lezers …

* Onze pastoor-moderator, E.H. Marc Van Steen, twijfelde niet en bezorgde ons volgende fijne “impressie” over Wilfried …

Wilfried Maes

Wilfried Maes

Een impressie van iemand hebben en deze ook schriftelijk communiceren met anderen, is altijd een delicate aangelegenheid omdat men nooit beschikt over de volledige informatie (Gods blik) en altijd genoodzaakt is zich te beperken tot wat men persoonlijk van iemand heeft ervaren of tot wat men te weten gekomen is via indrukken van anderen. Een impressie heeft dus een relatieve waarde, een waarde die te maken heeft met de uitwendige orde (forum externum) die de inwendige orde (forum internum) nog eerbiedig laat gedijen in het licht van ‘een indruk vanuit den hoge’.

Mijn impressie van de zogenaamde ‘dorpsfilosoof van De Klinge’, de heer Wilfried Maes, is enerzijds gestoeld op enkele rijke persoonlijke ervaringen (ervaringen van man tot man in de ontmoetingen onder vier ogen) en anderzijds op een gedeelde communicatie met mensen die deze dorpsfilosoof als dusdanig beschouwen en naar waarde schatten.

Eerst dus mijn persoonlijke ervaringen van man tot man. Te gast in zijn bescheiden woning in de Sint-Gillisstraat dicht bij de kerk ontwaar ik onmiddellijk de eruditie van een belezen monachaal en sociaal bewogen intellectueel: boeken en tijdschriften alom en een te verwaarlozen aandacht voor de materiële en logistieke onderbouw. Het gaat voor hem om wezenlijk andere dingen die zich in de profane en sacrale wereld afspelen of zich reeds hebben afgespeeld tijdens zijn met leeftijd begenadigd verleden. Wilfried is evenzeer op de hoogte van de actuele fluctuaties op het toneel van mens en wereld als van de fluctuaties die zich hebben afgespeeld op het toneel van de Tachtigjarige Oorlog, evenzeer op de hoogte van de palliatieve toestand van een dorpsgenoot als van de palliatieve gewaande toestand van de Kerk. Uitgenodigd voor een vriendschappelijke babbel bij een goed glas wijn in een goed restaurant op een ander heuglijk moment ontwaar ik vervolgens de spirituele diepte van zijn veelzijdige menselijke bewogenheid. We hebben hier te doen met een man uit een bijzonder edel hout gesneden.

Ten tweede nog iets vanuit een gedeelde communicatie. Wanneer Wilfried Maes het woord neemt in zaal of kerk, blijkt iedereen opgelucht. Ik kan het persoonlijk bevestigen. Want Wilfried spreekt met respect voor mensen én met de nodige relativering, zeg met humor. Respect voor wat hen groot maakt (en vele mensen zijn groot in denken of handelen) en met humor voor wat hen klein maakt (en vele mensen zijn klein in denken of handelen). Een dorpsfilosoof zoals Wilfried doet alleen daardoor al eer aan zijn naam. Waarheidsliefde weet immers het midden te houden tussen sarcasme en dweperij, tussen ‘wat men zegt’ en ‘wat men zelf (maar) weet’, tussen recht en onrecht, tussen droom en werkelijkheid. Wilfried Maes is een denker, een doener en een bidder, een eenvoudig en eerlijk man die recht doet aan ‘wat des mensen is’ en aan ‘wat dit alles fundamenteel overschrijdt’.

Moraal van het verhaal op basis van deze impressie: De Klinge mag prat gaan op haar filosoof, een man van vlees en bloed naar het hart van velen waaronder en niet in het minst dat van haar pastoor.

E.H. Marc Van Steen
Pastoor

 

* Bert Claerhout, voormalig hoofdredacteur Kerk & leven, sport- en cultuurjournalist bij De Standaard en oprichter van het weekblad Tertio, was verheugd om mee te werken…

 “Wilfried Maes…een begeesterende en integere idealist”

Vijftig jaar, zeg maar een halve eeuw. Zo lang al ken ik Wilfried. Ik ontmoette hem aan het begin van de jaren 1970. Hij was een van de voormannen in het hoofdbestuur van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en ik een jonge spring-in-‘t-veld die aan de KU Leuven sociologie studeerde en met de ‘grote mensen’ mee aan tafel mocht zitten. Het was een tijd waarin de Vlaamse beweging ook jonge, niet-partijgebonden mensen aansprak die zich engageerden vanuit een progressieve visie op de samenleving – “In welk Vlaanderen willen wij leven?”

Wilfried viel mij meteen op. Zijn gedrevenheid voor de Vlaamse kwestie, zijn sociale bekommernissen, zijn open blik op de wereld, zijn creativiteit, taalvaardigheid en humor maakten dat je niet om hem heen kon. Hij stond voor een sociaal geïnspireerd gedachtegoed en het was van meet af aan duidelijk dat dit niets met eigenbelang of met een politieke carrière te maken had. Voor naïeve wereldverbeteraars, zoals ik, was hij het ideale aanspreekpunt. Hij wist veel meer van het wereldgebeuren dan wij en corrigeerde ons door middel van kritische vragen en een meer volwassen kijk op tal van maatschappelijke problemen.

Toen hij leraar was, trok hij met zijn leerlingen naar het Oostblok. Hij vond dat jonge mensen weet moesten hebben van het leven in andere (lees: niet-democratische) samenlevingen. Ooit vertelde hij hoe hij destijds met zijn wagen alleen door de toenmalige Sovjet-Unie reed en, aangekomen in Leningrad, het immense plein voor de Hermitage voor hem alleen had. Vele jaren later reden we samen door Zeeuws-Vlaanderen en leerde hij mij waar de Spanjaarden tegen de calvinisten hadden gevochten. Een andere keer wandelden we in Doel en vertelde hij over de bewoners en hun overlevingsstrijd. Of we wisselden van gedachten, boven een pot mosselen, over het werk van de Vlaamse dominicaan Edward Schillebeeckx.

Onze wegen kruisten elkaar soms op onverwachte momenten, maar het was precies alsof we elkaar de dag daarvoor nog hadden ontmoet. We praatten ongedwongen over van alles en nog wat. Op onze zoektocht om van het leven iets te maken, blijven we bondgenoten, ook al is dat grotendeels vanop afstand. Wilfried schrijft wel vaker brieven met opmerkingen over wat ik hier of daar heb gepubliceerd, soms om mij aan mijn idealen van destijds te herinneren of om mijn mening te vragen over iets wat hem in de wereld van kerk en geloof bezighoudt. Door mijn slordigheid blijft een antwoord weleens achterwege… Mijn excuses.

Wilfried is hoe dan ook altijd zichzelf gebleven – iets wat maar weinigen gegeven is. Hij stapt door het leven met een rijke bagage aan kennis over het verleden, met een gezonde nieuwgierigheid en verwondering voor het heden en met een hoopvolle blik naar de toekomst. Nihilisme en defaitisme zijn niet aan hem besteed. Zijn familie en de mensen rondom hem bleef hij altijd trouw. Zijn idealen heeft hij bijgesteld, maar de essentie ervan blijft intact. Daardoor is hij op zijn negentigste diezelfde integere en begeesterende persoon gebleven die ik destijds in Brussel leerde kennen. Zijn authenticiteit en onbaatzuchtigheid, en dat tedere vleugje non-conformisme dat hem eigen is, maken dat hij een van de uiterst zeldzame mensen is waar ik blijvend naar opkijk.

Bert Claerhout

 

* Hierna volgt een bijdrage vanuit de geloofsgemeenschap De Klinge

WILFRIED MAES, 90 JAAR JONG

Wilfried Maes- 2 © Rik Daze (Gent)

Een veelzijdig mens, steeds met volle inzet: in de chiro, op de school, in het dorp en op de parochie, zo kennen vele mensen de Wilfried van de Maeskens van De Klinge. 

Toen de jongenschiro van start ging in De Klinge op 26 oktober 1947, het feest van Christus Koning, was hij 15 jaar. Eerst nog als chirojongen, maar al vlug als leider. Ik heb hem gekend als leider, bivakleider, adjunct-gewestleider en rechterhand van de verbondsleider. Weet ge dat hij het reilen en zeilen van de chiro nog steeds met veel aandacht en interesse blijft volgen. Zo was hij in Merksplas in de Landloperskolonie op bezoek bij de Krinkel, het bivak voor 7.000 aspiranten en leiding dat deze zomer eind augustus plaats vond.

Beroepshalve was Wilfried leraar aan de Broederschool St. Hiëronimus te St.-Niklaas. Het moet boeiend geweest zijn om als leerling les gekregen te hebben van Mijnheer Maes. Zo begon hij vele schooljaren op een heel originele manier met de nieuwkomers van zijn klas met een tocht in het Verdronken Land van Saeftinghe. Ook in het dorp blijft hij betrokken en aktief. Hij was toen De Klinge niet langer als een zelfstandige gemeente kon voortbestaan één van de voortrekkers in de dorpsraad.  Dezelfde inzet vinden we terug in de parochie. In onze streek is het de gewoonte dat op kermismaandag een dienst wordt opgedragen in de kerk voor de overledenen en er worden bij die gelegenheid gedachtenisprentjes uitgereikt aan de aanwezigen. Op datzelfde ogenblik bezoekt Wilfried de rusthuizen in de buurt om er aan de bewoners van De Klinge een gedachtenisprentje te overhandigen.

Ook de politiek trok hem aan. Hij was vele jaren aktief bij het bestuur van de Vlaamse Volksbeweging, maar hij zou nooit toetreden of zich beschikbaar stellen voor een politieke partij, noch plaatselijk, noch nationaal. Hij was en is nog steeds attent voor de kleine problemen van de mensen. Hoeveel mensen heeft hij niet geholpen wanneer ze een vervoerprobleem hadden, door ze met zijn auto naar hun bestemming te brengen. 

Wilfried,  De Klinge is u dankbaar en erkentelijk voor uw inzet en wij wensen u dan ook langs deze weg een gelukkige verjaardag en zingen in koor : Lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria, in de gloria. Hiep pie piep, hoera. ( x3).

Roger Bauwens, verslaggever voor Kerk en Leven voor De Klinge

Wilfried Maes de “gids

* Dichter Paul Vereecken trachtte Wilfried te “vatten” in een mooi stukje poëzie …

Wilfried negentig

Met felle tred en met waakzame ogen
wandelt hij rond in het dorp aan de grens.
Al negentig jaar geboren, getogen:
een telg van De Klinge, een pittige mens.
Hij kende de oorlog (nog jong in die tijd):
het onheil, de honger, de duistere strijd.

De Stroopersbos wist hem oneindig te boeien.
In oude kronieken was Wilfried ook thuis.
Zijn inzichten mochten bij ‘t chiroheem groeien.
Hij kende de gouwen, de mens én zijn kruis.
De school werd de aanwas voor ’t jonge talent.
Hij sprak er de taal van meesters en vossen
en was er een streng maar rechtvaardig regent.
Hij waarde vaak rond in Hulsterloo’s bossen.
Langs Vlaanderens wegen vertoefde hij graag.
Tot over de skreve en tot op vandaag
blijft hij nog de zoeker, de gids voor zovelen,
en weet hij met woorden en feiten te spelen.

Met humor in ’t hart verlicht hij ons leven.
Rebels zijn de woorden die klinken vol vuur,
en glanzend de ogen die klaar als azuur,
in zon, wind of regen, langs dorpen en dreven,
de kennis verspreiden die ieder graag hoort.
Een kei van een kerel, een mens van zijn woord.

Paul Vereecken, herfst 2022

 

* Romain D’hollander: “ fantastische herinneringen over aan mijn leraar in de Broederschool Sint-Niklaas”…

Mijn Leraar – Mijn Vriend.

In het schooljaar 1953-1954 was de pas afgestudeerde regent, Wilfried Maes mijn leraar Nederlands en geschiedenis, van de toen nog 6de moderne in de broederschool te Sint-Niklaas. Waarschijnlijk om gezag te kweken werden snel straffen uitgedeeld. Ik was het eerste slachtoffer met vijf bladzijden uit “De Kleine Johannes”. Deze terugkerende strafvorm leverde meneer Maes, onder de studenten, de roepnaam “De Kleine Johannes”.

25 jaren later zat onze zoon Thomas in zijn klas en blijkbaar hebben de turbulente zestiger jaren de verhouding leerkracht – leerlingen opnieuw gedefinieerd. Op zijn weg naar school kwam Wilfried onze zoon Thomas, die door omstandigheden niet mocht fietsen, ophalen.

Later heb ik Wilfried dikwijls ontmoet op tentoonstellingen, voordrachten en wandelingen, zelfs tot over “de skreve”, Broekburg (Bourbourg) en Sint-Winoksbergen (Bergues). Het klikte en Wilfried werd vriend aan huis. Hij was de galante corrector bij de autobiografie van mijn echtgenote. Wij babbelden en lachten, en ploegden dikwijls in de historie. Diederik van de Elzas, Lodewijk XIV of de boeren in Transvaal en hun tijdgenoten leken zijn buren te zijn. Vele bekende politici waaronder Wilfried Martens (CVP), Pascal Smet (SP), Willy Kuypers (VU), om er maar enkele te noemen, tafelden met hem of kwamen bij hem over de vloer. Ook koppen uit de Vlaamse Beweging, het bisdom en verenigingen sprokkelden raad bij hem. Zijn onbegrensde kennis en mededeelzaamheid boeiden mij.

Wilfried ken ik als levende encyclopedie geschiedenis en puritein in de Vlaamse taal. De bijbel wist hij op geniale manier te interpreteren, zelfs het Oude Testament behoorde tot zijn belezenheid. Ik ken Wilfried als filosoof, intellectueel, humorist, zoekende, bezorgde.

Wilfried was mijn leraar, Wilfried is mijn vriend.

Romain D’hollander

 

* Adri Weijters:  mijn titularis… rechtvaardige “bestraffer”

Het was 1957, Wilfried Maes was mijn titularis in het eerste jaar, de toenmalige “zesdes” van het middelbaar bij de Broeders. Zijn bijnaam “De Platte” namen we van vorige generaties over.
We waren  38 leerlingen in de klas. Dat vereist gezag, Wilfried hield orde met vaste en bezorgde hand. Hij was een inspirerende leraar, een goede actieve lesgever die met humor de interesse gaande hield. Zijn dynamiek, humor en zorg zijn steeds gebleven. Zijn alertheid bleek toen in onze klas de adventskrans, versierd met echte brandende kaarsen, plots vuur vatte. In twee sprongen stond hij op een lessenaar, rukte in een beweging de krans van het plafond en trapte voor de verbijsterde leerlingen het vuur uit.
Hij steeg hoog in ieders achting.
De bewondering voor hem steeg nog, nadat hij later met 3 collega’s leerkrachten in de grote vakantie met een auto een expeditie tot in Noord-India tot een goed einde bracht.

Veel jaar later woonde ik in Sint-Gillis-Waas vlakbij het spoor Mechelen-Terneuzen. Regelmatig ging Wilfried vrolijk zingend te voet van De Klinge naar school, soms hoorden we hem tot bij ons in huis (het was nog de tijd van enkele beglazing).
Hoewel ik (terecht) veel straf van Wilfried gekregen heb, hielden we steeds contact.
Hij bleef steeds zichzelf: vol mysterie, maar ook vol  humor, wetenswaardigheden en oprechte bezorgdheid voor de medemens.
Ik hoop dat hem dat nog verder gegund wordt

Adri Weijters

* Maria Dhollander en Wies Mortier: de “Chiro” was niet weg te denken …!

Chiroleiding De Klinge 1953 – v.l.n.r.André Van Poucke – Wilfried Maes – E.H. Vermeersch – Aloïs (Wies) Mortier – Roger De Clerck – Jan-Pieter Maes en Geeraerd Maes

“De dennen roepen ons,
De lente lokt ons weer.
De blije mei ruist door ’t jonge bloed.
De zomer nodigt ons,
Veel sterker dan weleer …”

Dit zongen we samen vele jaren geleden. Wilfried genoot van de zangstonden waarin we samen uit volle borst de vele chiroliederen lieten weerklinken.

We leerden elkaar kennen als chiroleiders bij Sint-Antonius in De Klinge waar Wilfried ook groepsleider was. Hij had vele talenten en gaf jongeren een duwtje in de goede richting als ze het moeilijk hadden.

Plannen voor onze chiro-activiteiten werden gesmeed in zijn het “de Strooperbos” (let op: 2 x “o” in de naam “de Strooper”!!!). Na die schone tijd in De Klinge verloren we elmkaar een beetje uit het oog. We genoten wel nog én in De Klinge, éminence Kemzeke van goeie chirojaren.

Een warme vriendschapsband verbindt onze harten ook nu nog na la die jaren en de bezoekjes af en toe doen nog altijd deugd!

Gefeliciteerd Wilfried en nog veel gezonde jaren!

Van harte, Wies en Maria

 

* Eric en Chris De Keyzer-Maes:  familiebanden …

Wilfried beschrijven in een kort tekstje is een onbegonnen opdracht. Hij is de pater familias voor de Mariman’s. Hij kent elk lid van onze familie en kan ze allen direct voor de geest halen. Anekdotes en eigenschappen inbegrepen. Een lopende encyclopedie, leraar aardrijkskunde waarin iedereen geschiedenis herkent.

Een man die dweept met Chiro en met godsdienst, maar er ook tegelijk afstand van neemt.

Die zelden tot schrijven overgaat, hoezeer zijn achtergrond dieper gaat dan bij wie ook. Die geniet van natuur, van mensen, van volkskunde maar tegelijk afstandelijk toekijkt en observeert. Bij wie nog niemand het achterste van zijn tong heeft gezien, hoezeer hij wel een duidelijke mening heeft en die altijd in vraagvorm ten toon spreidt. De Vlaamse zaak ligt hem na aan het hart.

Iemand die gepassioneerd is door het leven, maar er ook direct afscheid van zou nemen.

Wilfried stelt zich vragen rond geloven, gezondheid en eerlijk leven. Bescheiden, bezadigd, genietend en tegelijk op zoek naar de zin van het leven.

Kortom: Wilfried is een vat KLINGS, deels rebels, deels begripsvol. Deels genietend, deels sober. Een vat vol tegenstrijdigheden, een vat vol gaven maar dat siert hem: alles meer dan een hol vat van 90 jaar oud.

Eric en Chris

 

* Willy Van Mele:  “de fusie van onze gemeenten was het beginpunt”

Ik heb Wilfried leren kennen na de fusie van de gemeenten en dit via Albert Van Hiel, gemeentebediende te De Klinge. Wilfried kwam langs in het gemeentehuis van Sint-Gillis en was toen uitgever (of actieve medewerker) van een nieuwsblaadje met allerhande nieuwsjes met de titel “de Klingenaar”. Het werd in het gemeentehuis gestencileerd. Dat was uiteraard voor de Klingenaars “scherp” nieuws. De Klingenaars waren niet zo enthousiast met die fusie. Aan de deur van het gemeentehuis van De Klinge hing die periode een rouwkrans. Of hij daar iets van wist weet ik niet, maar als hij dat vertelde was hij vol verwondering van dat feit!?

Het contact was gelegd.

Zeer positief en kon uiteraard in zijn vertellingen u scherp bekijken om uw reacties te zien. Als je antwoordde kon hij zo “slinks” zeggen: “je hebt het goed begrepen en wat je zojuist zei, durfde ik niet in die zin uitdrukken, maar je verwoordde het goed.”

Herinner me zijn reis naar Rusland. De reporter van het Vrije Waasland intervieuwde hem daarover en vroeg o.a. of hij wel de taal begreep. Antwoord van Wilfried: “dat valt af te wachten, maar buiten die taal is betalen het voornaamste.”

Wilfried betekende en betekent veel

 

* Griet van der Herten: “een welgekomen vriend bij ons thuis”…

Als jong kind leerde ik Wilfried Maes kennen als vriend van  mijn ouders. Samen met Ferdinand de Bondt en mijn vader Georg van der Herten maakte hij deel uit van de Vlaamse Volksbeweging. Ze waren daar vol vuur en erg actief mee bezig.

Telkens er een kindje of kleinkind geboren werd, kwam Wilfried langs met een peperkoek. Vorig jaar kwam hij bij mij op bezoek met een zak appelsienen. Wilfried komt nooit met lege handen !

Na het overlijden van mijn vader kwam hij nog regelmatig mijn moeder bezoeken, nam haar mee op uitstap naar Frans Vlaanderen enz. Zelf gingen wij wandelen en hij toonde me toen kanonballen uit de tachtigjarige oorlog. Hij kwam ook altijd vertellen hoeveel monniken hij nog geteld had in de abdijen die hij regelmatig bezocht.

Toen mijn zus trouwde, klom hij onaangekondigd op een stoel om een speech te houden. Iedereen verrast en genoot van zijn ludiek optreden. Dit was Wilfried ten voeten uit!

Ook het hart op de juiste plaats. Zo vertelden mijn ouders mij dat Wilfried zijn “job” heeft afgestaan aan een jongere collega. Dit gebaar van hem zal ik steeds blijven herinneren.

Taalexpert! Wilfried is sterk en vakkundig voor wat taal betreft. Het moet juist zijn. Zo wil hij correcte schrijfwijze van de familienamen! Namen als F. de Bondt en G. van der Herten schrijft men bewust met kleine letter. Zo is het eigenlijk correct in het Nederlandse taalgebied. De grote (hoofd-)letter is ons opgedrongen door de Franse overheerser.

Wilfried, een fantastische kerel.

Griet van der Herten

Urbain.

(“mijnheer Maes was ook mijn titularis in het eerste jaar bij de Broeders. Nooit zal ik vergeten dat mijn eerste spreekbeurt mij een score opbracht van 9,5 op 10. Een score die later nog zelden op mijn rapport heeft geschitterd… al ben ik beginnen beseffen dat mijn (vrij) gekozen onderwerp, “Albrecht Rodenbach”, zeker dit resultaat in grote mate zal bepaald heb ben. Toch bedankt!)

 

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook