“De dennen roepen ons,
De lente lokt ons weer.
De blije mei ruist door ’t jonge bloed.
De zomer nodigt ons,
Veel sterker dan weleer …”
Dit zongen we samen vele jaren geleden. Wilfried genoot van de zangstonden waarin we samen uit volle borst de vele chiroliederen lieten weerklinken.
We leerden elkaar kennen als chiroleiders bij Sint-Antonius in De Klinge waar Wilfried ook groepsleider was. Hij had vele talenten en gaf jongeren een duwtje in de goede richting als ze het moeilijk hadden.
Plannen voor onze chiro-activiteiten werden gesmeed in zijn het “de Strooperbos” (let op: 2 x “o” in de naam “de Strooper”!!!). Na die schone tijd in De Klinge verloren we elmkaar een beetje uit het oog. We genoten wel nog én in De Klinge, éminence Kemzeke van goeie chirojaren.
Een warme vriendschapsband verbindt onze harten ook nu nog na la die jaren en de bezoekjes af en toe doen nog altijd deugd!
Gefeliciteerd Wilfried en nog veel gezonde jaren!
Van harte, Wies en Maria
* Eric en Chris De Keyzer-Maes: familiebanden …
Wilfried beschrijven in een kort tekstje is een onbegonnen opdracht. Hij is de pater familias voor de Mariman’s. Hij kent elk lid van onze familie en kan ze allen direct voor de geest halen. Anekdotes en eigenschappen inbegrepen. Een lopende encyclopedie, leraar aardrijkskunde waarin iedereen geschiedenis herkent.
Een man die dweept met Chiro en met godsdienst, maar er ook tegelijk afstand van neemt.
Die zelden tot schrijven overgaat, hoezeer zijn achtergrond dieper gaat dan bij wie ook. Die geniet van natuur, van mensen, van volkskunde maar tegelijk afstandelijk toekijkt en observeert. Bij wie nog niemand het achterste van zijn tong heeft gezien, hoezeer hij wel een duidelijke mening heeft en die altijd in vraagvorm ten toon spreidt. De Vlaamse zaak ligt hem na aan het hart.
Iemand die gepassioneerd is door het leven, maar er ook direct afscheid van zou nemen.
Wilfried stelt zich vragen rond geloven, gezondheid en eerlijk leven. Bescheiden, bezadigd, genietend en tegelijk op zoek naar de zin van het leven.
Kortom: Wilfried is een vat KLINGS, deels rebels, deels begripsvol. Deels genietend, deels sober. Een vat vol tegenstrijdigheden, een vat vol gaven maar dat siert hem: alles meer dan een hol vat van 90 jaar oud.
Eric en Chris
* Willy Van Mele: “de fusie van onze gemeenten was het beginpunt”
Ik heb Wilfried leren kennen na de fusie van de gemeenten en dit via Albert Van Hiel, gemeentebediende te De Klinge. Wilfried kwam langs in het gemeentehuis van Sint-Gillis en was toen uitgever (of actieve medewerker) van een nieuwsblaadje met allerhande nieuwsjes met de titel “de Klingenaar”. Het werd in het gemeentehuis gestencileerd. Dat was uiteraard voor de Klingenaars “scherp” nieuws. De Klingenaars waren niet zo enthousiast met die fusie. Aan de deur van het gemeentehuis van De Klinge hing die periode een rouwkrans. Of hij daar iets van wist weet ik niet, maar als hij dat vertelde was hij vol verwondering van dat feit!?
Het contact was gelegd.
Zeer positief en kon uiteraard in zijn vertellingen u scherp bekijken om uw reacties te zien. Als je antwoordde kon hij zo “slinks” zeggen: “je hebt het goed begrepen en wat je zojuist zei, durfde ik niet in die zin uitdrukken, maar je verwoordde het goed.”
Herinner me zijn reis naar Rusland. De reporter van het Vrije Waasland intervieuwde hem daarover en vroeg o.a. of hij wel de taal begreep. Antwoord van Wilfried: “dat valt af te wachten, maar buiten die taal is betalen het voornaamste.”
Wilfried betekende en betekent veel
* Griet van der Herten: “een welgekomen vriend bij ons thuis”…
Als jong kind leerde ik Wilfried Maes kennen als vriend van mijn ouders. Samen met Ferdinand de Bondt en mijn vader Georg van der Herten maakte hij deel uit van de Vlaamse Volksbeweging. Ze waren daar vol vuur en erg actief mee bezig.
Telkens er een kindje of kleinkind geboren werd, kwam Wilfried langs met een peperkoek. Vorig jaar kwam hij bij mij op bezoek met een zak appelsienen. Wilfried komt nooit met lege handen !
Na het overlijden van mijn vader kwam hij nog regelmatig mijn moeder bezoeken, nam haar mee op uitstap naar Frans Vlaanderen enz. Zelf gingen wij wandelen en hij toonde me toen kanonballen uit de tachtigjarige oorlog. Hij kwam ook altijd vertellen hoeveel monniken hij nog geteld had in de abdijen die hij regelmatig bezocht.
Toen mijn zus trouwde, klom hij onaangekondigd op een stoel om een speech te houden. Iedereen verrast en genoot van zijn ludiek optreden. Dit was Wilfried ten voeten uit!
Ook het hart op de juiste plaats. Zo vertelden mijn ouders mij dat Wilfried zijn “job” heeft afgestaan aan een jongere collega. Dit gebaar van hem zal ik steeds blijven herinneren.
Taalexpert! Wilfried is sterk en vakkundig voor wat taal betreft. Het moet juist zijn. Zo wil hij correcte schrijfwijze van de familienamen! Namen als F. de Bondt en G. van der Herten schrijft men bewust met kleine letter. Zo is het eigenlijk correct in het Nederlandse taalgebied. De grote (hoofd-)letter is ons opgedrongen door de Franse overheerser.
Wilfried, een fantastische kerel.
Griet van der Herten
Urbain.
(“mijnheer Maes was ook mijn titularis in het eerste jaar bij de Broeders. Nooit zal ik vergeten dat mijn eerste spreekbeurt mij een score opbracht van 9,5 op 10. Een score die later nog zelden op mijn rapport heeft geschitterd… al ben ik beginnen beseffen dat mijn (vrij) gekozen onderwerp, “Albrecht Rodenbach”, zeker dit resultaat in grote mate zal bepaald heb ben. Toch bedankt!)