De balie van de bank bleef bewaard aan de inkom. Aan de andere zijde bevindt zich een werkruimte voor het uitvoeren van administratief werk, zoals doorgeven van misintenties naar het parochiehuis, verwerken van schriftelijke en elektronische correspondentie, werkzaamheden in het kader van de catechese, klaarmaken van berichten en documenten, ontvangen van bezoekers.
Het huis aan Dorpsstraat 5 heeft verder nog een administratieve middenruimte met werktafel en kasten voor het bewaren van documenten en materiaal. Deze plaats doet bijvoorbeeld dienst als ruimte voor het houden van werkvergaderingen met gemeente, architecten en aannemers. Daarna volgt een kamer die goed kan verlucht worden via twee buitenramen en een deur die uitgeeft op een open koer. Mits goede verluchting op geleide van CO2-meting kunnen hier 5 à 6 personen vergaderen. Indien de weersomstandigheden het toelaten, kunnen
activiteiten ook buiten doorgaan. Zowel voor medewerkers als voor bezoekers is er een kleine keuken.
De naam
Bleef nog het zoeken naar een geschikte naam voor de nieuwe thuis van de Stekense parochies. De parochieploeg boog zich over een aantal suggesties en koos voor ‘Parochiestek’. Het huis staat ten dienste van de Stekense parochies.
Het begrip parochie moest dus meegenomen worden zonder in herhaling te vallen met het Parochiehuis in Sint-Gillis. In ‘stek’ herkennen we Stekene. ‘Stek’ staat ook voor groei. Een stek op een stam draagt vruchten door te groeien en te bloeien, maar wordt mee gevoed en gedragen door de stam waarop hij geënt werd. Stek en stam kunnen we als symbolen beschouwen van samenwerking. In de biologie spreken we van symbiose: twee levende organismen die niet zonder elkaar kunnen. Parochiecentrum in Sint-Gillis en Parochiestek in Stekene: stam en stek die samen werken voor onze parochiegemeenschap Heilige Helena.
Gert Laekeman
Namens de werkbijtjes van de Stekense Parochiestek