REINTJE VOS EN DRIESKE NIJPERS VIEREN SINT-JAN | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

REINTJE VOS EN DRIESKE NIJPERS VIEREN SINT-JAN

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 13 augustus 2022 - 13:37
Afdrukken

REINTJE VOS EN DRIESKE NIJPERS

“Met Sint Jan draait het blad zich om…” (naar een oud gezegde)

Reintje Vos zingt aan het Vossenhol rond het laaiend Sint-Jansvuur.

Het feest rond het Sint-Jansvuur wordt door volkskunstgroep Reintje Vos (Kemzeke) elk jaar in ere gehouden. Na een gezamelijke maaltijd (BBQ) wordt het vuur ontstoken. De animatie hierrond verschilt van jaar tot jaar. Dit jaar kozen we voor een zangstonde rond het vuur. De sfeer was zeer gezellig en deugddoend om na een afgeslankte versie weer voluit samen te kunnen eten, babbelen, zingen en genieten aan het begin van de zomer.

SINT-JANSVUUR

De zonnewende valt samen met het feest van Johannes De Doper, precies een halfjaar vóór Kerstmis, wanneer we de geboorte van Jezus vieren op midwinter.
Vanaf Sint-Jan worden de dagen almaar korter. De donkere uren doen ons des te meer uitkijken naar de komst van de Messias.
Johannes staat voor de overgang van het eerste liefdesverbond van God in de Tora naar het nieuwe verbond in Jezus, waarmee Hij meer dan ooit onze naaste werd.
De theologische betekenis van 24 juni als feestdag voor Sint-Jan (en 25 december voor de geboorte van Jezus) spreekt boekdelen. Het is dan ook niet te verwonderen dat elementen uit reeds bestaande Keltische seizoenfeesten versmolten met de christelijke traditie.

*Sint-Jansvuur – één van die oeroude gebruiken is het ontsteken van vreugdevuren, al gauw Sint-Jansvuren genaamd. Eeuwenlang werden in Europa – en vanuit onze streken tot in onze kolonies – Sint-Jansvuren ontstoken in de nacht van 23 en 24 juni.

De tradities zijn bewaard gebleven. Hiervoor gaat onze dank naar de leden van Volkskunstgroep Reintje Vos (Kemzeke) en naar Drieke Nijpers (Sint-Gillis-Waas) die elk jaar dit feest in ere houden. (zie foto’s)

*Sint-Janskroon – de avond vòòr het feest van Johannes De Doper werden  bepaalde planten gerooid, zoals bv. Sint-Janskruid (ook wel eens “jaag-de-duivel-kruid” genoemd), Artemisa, Bijvoet, Ijserkruid en Ridderspoor. Hiermee werden kronen gevlochten en boven de huisdeuren gehangen om te behoeden tegen brand en andere kwalen… en om de liefde aan te trekken. Andere planten mochten na Sint-Jan niet meer gerooid worden, zoals asperges of rabarber.

*Sint-Janssalade van tuinbonen, rode bessen, linzen en Sint-Jansuitjes – we willen Jeroen of Piet niet voor de voeten lopen. Maar voor dit aloude feest geven we graag nog een passend recept mee.

We hebben nodig: 500 gram tuinbonen – 100 gram bruine linzen – sjalot of 3 eetlepels uitjes (sint-jansuitjes) – 1 eetlepel bieslook – 1 eetlepel gehakte basilicum – 2 eetlepels olijfolie – halve eetlepel rodewijnazijn – 1 theelepel honing – mespunt mosterd en 125 gram rode bessen.

Dop de tuinbonen en kook ze 4 minuten in kokend water met zout. Kook de linzen gaar (12 minuten). Meng ze (nog warm) in een grote schaal met bieslook, basilicum en een dressing van olie, honing, azijn en mosterd. Rits de rode bessen en meng ze voorzichtig met de tuinbonen, linzen en zilveruitjes. Smakelijk!

Ook Drieske Nijpers (Sint-Gillis-Waas) houdt de traditie rond het Sint-Jansvuur ieder jaar “brandend”.

We zijn hen dankbaar om deze vorm van heemkunde en erfgoed te bewaren. Waardevol!

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook