Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisschoppenconferentie

Bisschoppenconferentie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Documenten
      PersberichtenVerklaringen en pastorale brievenBrochuresVisietekstenDocumenten van de Wereldkerk vertaald in het NederlandsDecreten van de BisschoppenconferentieBeslissingen van de Bisschoppenconferentie Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014)
      Samenstelling en secretariaat van de bisschoppenconferentie Bisschoppelijke commissies en comités Bisschoppen referent: nationaal en Nederlandstalig De Belgische kerkprovincie Interdiocesaan Centrum Over seksueel misbruik Cathobel - l'Église catholique de Belgique Religieuzen Kerkfabrieken Kerkelijke rechtbanken Kerk in Europa De wereldkerk Privacy

Statuten van de Bisschoppenconferentie van België (2014)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 28 april 2023 - 11:50
Afdrukken
Hieronder kunt u de statuten van de Bisschoppenconferentie van België lezen, die in 2014 werden bijgewerkt.

 

Hoofdstuk I. Bepaling en structuur

Art. 1

De Bisschoppenconferentie van België is de groepering van de bisschoppen van de Belgische kerkprovincie. Met goedkeuring van de Apostolische Stoel is zij ingesteld om gezamenlijk haar pastorale taak uit te oefenen voor het ganse gebied van de kerkprovincie. Om bij te dragen tot het welzijn van de bisdommen van deze provincie zullen zij hun ervaring en wijsheid uitwisselen en tezelfdertijd voor deze bisdommen een wetgevende macht uitoefenen volgens de normen van de voorschriften van het decreet Christus Dominus van het Tweede Vaticaans Concilie, de canones 447-459 van het Wetboek van Canoniek Recht, het Motu proprio ‘Apostolos suos’, het Directorium ‘Apostolorum Successores’, de rondzendbrief van de Congregatie voor de Bisschoppen N. 763/98 van 13 mei 1999 en van de hiernavolgende artikelen.

Art. 2

Tot deze Bisschoppenconferentie van België behoren van rechtswege, alle diocesane bisschoppen van de Belgische kerkprovincie, de bisschoppen-coadjutoren, de hulpbisschoppen en de diocesane administratoren aangesteld in de Belgische bisdommen. De titulaire bisschoppen, die door de Apostolische Stoel of door de Bisschoppenconferentie met een bijzondere taak voor het ganse gebied van de kerkprovincie belast zijn, behoren eveneens van rechtswege tot de Bisschoppenconferentie.

 

Hoofdstuk II. Plenaire vergadering

Art. 3

3.1. Aan de plenaire vergaderingen van de Bisschoppenconferentie nemen allen met volledig stemrecht deel die onder art. 2 vermeld zijn.

3.2. Alleen de diocesane bisschoppen hebben het recht, indien ze verhinderd zijn, zich te laten vertegenwoordigen door hun bisschop-coadjutor of een van hun hulpbisschoppen, die dan beschikt over een dubbele beslissende stem ofwel door hun vicaris-generaal, die dan ook over een beslissende stem beschikt.

3.3. De afgevaardigde verwoordt het gedachtegoed van de persoon die hij vertegenwoordigt.

3.4. De afgevaardigde heeft geen stemrecht in naam van de persoon die hij vertegenwoordigt als het over bindende kwesties gaat met een wettelijk karakter of over doctrinele verklaringen. (cf. Rondzendbrief van de Congregatie voor de Bisschoppen Nr. 763/98 van 13 mei 1999, nr. 6).

Art. 4

De plenaire vergaderingen van de Bisschoppenconferentie worden minstens tien maal per jaar gehouden. Bovendien kunnen plenaire vergaderingen van de conferentie gehouden worden zo vaak als bijzondere omstandigheden dit vereisen. Deze vergaderingen worden samengeroepen op vraag ofwel van de voorzitter van de Bisschoppenconferentie ofwel van ten minste drie leden.

Art. 5

De voorzitter en de vicevoorzitter van de Bisschoppenconferentie worden door de plenaire vergadering verkozen voor een mandaat van drie jaar, tweemaal vernieuwbaar. Zij worden gekozen uit de diocesane bisschoppen. De secretaris-generaal wordt benoemd door de plenaire vergadering.

Art. 6

De moderator van de plenaire vergadering is de voorzitter van de Bisschoppenconferentie of, in zijn afwezigheid, de vicevoorzitter.

Art. 7

Alhoewel de pauselijke vertegenwoordiger geen lid is van de Bisschoppenconferentie en hij geen stemrecht heeft, wordt hij eenmaal per jaar uitgenodigd op een plenaire vergadering van de Bisschoppenconferentie en wordt hem altijd en tijdig de agenda van iedere plenaire vergadering overgemaakt.

Art. 8

De bisschoppen emeriti zijn niet rechtsgeldig lid van de Bisschoppenconferentie maar worden uitgenodigd op een plenaire vergadering per jaar waar ze een raadgevende stem hebben.

Art. 9

Het verslag, goedgekeurd door de  plenaire vergadering  en ondertekend door de voorzitter en de secretaris-generaal, wordt op voldoende exemplaren via de pauselijke gezant aan de Apostolische Stoel overgemaakt opdat deze er kennis van kan nemen en opdat de decreten, als die er zijn, door hem beoordeeld kunnen worden.

Art. 10

10.1. In de gevallen voorzien door het universeel recht of door een bijzondere opdracht van de Apostolische Stoel, vaardigt de Bisschoppenconferentie algemene decreten uit, die rechtskracht hebben op voorwaarde dat zij legitiem zijn en tenminste door twee derde van de beslissende stemmen goedgekeurd worden.  De decreten kunnen slechts afgekondigd worden na goedkeuring door de Heilige Stoel.

10.2. De doctrinele stellingen van de Bisschoppenconferentie moeten, om een authentiek leergezag te zijn en in naam van de Bisschoppenconferentie gepubliceerd te worden, goedgekeurd worden door de voltallige vergadering hetzij met unanimiteit, hetzij met tenminste twee derde van de beslissende stemmen. In het laatste geval moet de ‘recognitio’ van de Heilige Stoel de afkondiging voorafgaan.

10.3. De gestemde decreten die door de Heilige Stoel werden goedgekeurd, worden afgekondigd in alle bisdombladen en worden van kracht drie maanden na hun publicatie in alle bisdommen.

10.4. Aan de overige beslissingen van de Bisschoppenconferentie, die geen rechtskracht hebben, zal iedere bisschop in de regel gevolg geven, met het oog op de eenheid in het pastorale dienstwerk en de liefde tegenover zijn medebroeders, tenzij ernstige redenen, die hij voor de Heer zal afwegen, dit verhinderen.

Deze beslissingen zal hij in eigen naam en onder zijn eigen verantwoordelijkheid in zijn bisdom afkondigen.

 

Hoofdstuk III. De permanente raad

Art. 11

De permanente raad van de Bisschoppenconferentie bestaat uit drie leden: de voorzitter, de vicevoorzitter en een bisschop, behorend tot een verschillend taalgebied dan dit van de vicevoorzitter.  De permanente raad wordt verkozen door de plenaire vergadering voor drie jaar.

Art. 12

De permanente raad van de Bisschoppenconferentie zorgt ervoor dat de beslissingen van de plenaire vergadering  opgevolgd en uitgevoerd worden. Bij dringende gevallen bereidt de permanente raad de beslissingen voor alsook de documenten. Daarenboven vertegenwoordigt de raad ook de conferentie in alle materies en aangelegenheden die haar toevertrouwd worden.

Art. 13

De permanente raad van de Bisschoppenconferentie komt samen telkens als een ernstige zaak dit vereist.

 

Hoofdstuk IV. Het algemeen secretariaat

Art. 14

De secretaris-generaal stelt, samen met de voorzitter, de  agenda op voor de plenaire vergaderingen. Het algemeen secretariaat staat ten dienste van al wat op de Bisschoppenconferentie betrekking heeft: mededelingen van allerlei aard verzorgen, onderlinge contacten en samenwerking opzetten tussen de bisschoppelijke commissies, de betrekkingen met andere Bisschoppenconferenties, vooral de meer naburige, bevorderen, en hen decreten en documenten doen toekomen, het archief bewaren.

Art. 15

De secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie is secretaris van de permanente raad en directeur van het algemeen secretariaat dat gevestigd is in Brussel.

 

Hoofdstuk V. De bisschoppelijke commissies

Art. 16

Er worden bisschoppelijke commissies opgericht voor specifieke aangelegenheden. Zij bereiden de kwesties voor die daarmee te maken hebben om in de plenaire vergadering behandeld te worden

Art. 17

Iedere bisschoppelijke commissie, voorgezeten door een bisschop en samengesteld uit bisschoppen die lid zijn van de plenaire vergadering en deskundigen, werkt  adviezen uit omtrent haar specifiek domein, en brengt dan verslag uit over het geleverde werk. Deze commissies doen een beroep op de specifieke competentie van de bisschoppen emeriti in functie van de onderwerpen.

 

Hoofdstuk VI. Verschillende bepalingen

Art. 18

De documenten van de Bisschoppenconferentie worden gepubliceerd in de reeks: Verklaringen van de bisschoppen van België, uitgeverij Licap.  Korte verklaringen worden gepubliceerd in de bisdombladen.

Art. 19

De inkomsten van de Bisschoppenconferentie bestaan uit bijdragen die betaald worden door ieder bisdom van de kerkprovincie en uit mogelijke giften. Deze inkomsten worden zorgvuldig beheerd door het algemeen secretariaat.

Art. 20

De statuten van de Bisschoppenconferentie die door de Apostolische Stoel erkend werden kunnen niet gewijzigd worden zonder een erkenning van de Apostolische Stoel.

Brussel, 13 maart 2014

 

Gepubliceerd door

Bisschoppenconferentie

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
Bisschoppenconferentie van België

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook