Beste zussen en broers in Christus,
De Bijbel is een onuitputtelijke bron van geloof en van vertrouwen. De woorden van het evangelie van de voorbije zondag (Matteüs 10,26-33) raakten mij bijzonder, zeker met het oog op de situatie in de wereld en in onze Kerk vandaag:
" In die tijd zei Jezus tot zijn apostelen: Weest niet bang voor de mensen.
Niets is bedekt of het zal onthuld, niets verborgen of het zal bekend worden. Wat Ik u zeg in het duister, spreekt dat uit in het licht, en wat ge u in het oor hoort fluisteren, verkondigt dat van de daken. Weest niet bevreesd voor hen die wel het lichaam kunnen doden maar niet de ziel; vreest veeleer Hem die én ziel én lichaam in het verderf kan storten in de hel. Verkoopt men niet twee mussen voor een stuiver? En toch zal buiten de wil van uw Vader niet één mus op de grond vallen. Bij u echter is zelfs ieder haar van uw hoofd geteld. Weest dus niet bevreesd; gij zijt toch méér waard dan een zwerm mussen. Ieder die Mij bij de mensen belijdt, zal ook Ik als de mijne erkennen bij mijn Vader die in de hemel is. Maar ieder die Mij zal verloochenen tegenover de mensen, hem zal ook Ik verloochenen tegenover mijn Vader die in de hemel is."
“Wees niet bang, wees niet bevreesd”.
Als een refrein spreekt Jezus drie keer die woorden uit in dit korte stukje evangelie. “Wees niet bevreesd”. Het is de korte en gebalde samenvatting van heel de Blijde Boodschap, van Oud en Nieuw Testament. “Wees niet bevreesd”, het refrein van dat grote lied van bevrijding en gerechtigheid dat profeten zongen doorheen de geschiedenis, een lied dat Jezus op zijn beurt in de mond neemt. Als Zoon van de Vader weet Hij bij uitstek het visioen van God te vertolken. Jezus zingt niet alleen het lied van Gods gerechtigheid, Hij is zelf dat lied. In zijn trouwe verkondiging van Gods menslievendheid, in zijn verwerping door sommigen, in zijn lijden en kruis én zijn verrijzenis is het lied van bevrijding tot volkomenheid gebracht. In Hem heeft God eens en voor altijd dit refrein uitgezongen: “Vrees niet, al de haren op je hoofd zijn geteld”.
Christus zendt zijn Kerk om te getuigen van de hoop
De apostelen werden uitgezonden om dat lied verder te zingen. Een lied dat een lofzang is op de goedheid en de genade van God. Zij mogen de waarheid aan het licht brengen in een wereld waarin de leugen en het kwade lijken te triomferen. De Kerk, wij allen dus, en alle mensen van goede wil hebben de opdracht te volharden, en het lied van de Blijde Boodschap te blijven zingen. “Wees niet bang”. Paus Johannes Paulus II, Karol Woytila, heeft dat gedaan in zijn strijd tegen de mensonterende ideologie van het communisme. En de muur die mensen verdeelde en onvrij maakte viel. “Wees niet bevreesd, non avete paura,” dat waren zijn eerste woorden toen hij als paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek verscheen. Oscar Romero heeft de mensonterende dictatuur in El Salvador op dezelfde wijze aangepakt. Zijn lied van bevrijding verstilde niet na zijn dood. Het bleef een bron van gerechtigheid, kracht en vertrouwen voor heel het volk van El Salvador en voor heel de wereld.
Vrienden, ook vandaag, midden een tijd van grote politieke, economische, religieuze en culturele verwarring zegt Jezus tot ons: “Vrees niet”. Hij zingt een lied van vertrouwen en toekomst. Het komt erop aan de Waarheid die Hij is niet te verloochenen. Hij zendt ons om boodschappers te worden van de hoop, bewerkers van gerechtigheid. Aan zo’n boodschap hebben mensen vandaag meer dan ooit nood. Laten we allen vol vertrouwen onze roeping en zending als christen waarmaken, elk op de plaats waar wij leven en werken: als ouders, leerkrachten, artsen en verzorgenden, als priesters en catechisten, als politici en bedrijfsleiders. Dat wij ons niet laten inpalmen door de angst, niet meegaan op de golfslag van eigenbelang, maar krachtdadig meezingen in Gods lied van bevrijding en gerechtigheid.
De toekomst van de Kerk in Aalst
Dat alles zie ik ook als onze aller roeping, wij christenen in dit dekenaat Aalst. De bisschop heeft mij gevraagd om ook pastoor te zijn voor de Sint-Gudulaparochie, rechteroever. Met de parochieploegen van Sint-Martinus en Sint-Gudula zijn wij al druk doende om voor de stad Aalst een mooi pastoraal project uit te werken. Een “missionaire geheelheidspastoraal” ontwikkelen, dat gaf bisschop Lode Van Hecke ons mee als opdracht. Dat betekent dat we de krachten bundelen om in liturgie, in catechese en vorming, in dienst aan de armen en zwakken als gelovige gemeenschap een teken van hoop te zijn voor de mens vandaag. Missionair, dat betekent kansen bieden aan mensen vandaag om zich te laven aan de bron van het Evangelie, om het geloof te verdiepen of om het te ontdekken. Een nog uit te bouwen centraal pastoraal en administratief centrum zal dit project ondersteunen. Sint-Martinus is de centrale en dekenale kerk. Maar er zal zeker voldoende aandacht gaan naar de andere kerkplekken. Waar het wenselijk en mogelijk is zullen ook daar in de toekomst vieringen zijn en bepaalde pastorale activiteiten. De eerstkomende maanden zal er nog niet geweldig veel veranderen. In onderling overleg, via een synodaal proces zullen we komen tot een gestalte van de Kerk in Aalst die past voor deze tijd. Ik vraag u om uw gebed bij deze verruiming van mijn opdracht en nodig u ook uit voor een eenvoudige aanstellingsliturgie met Eucharistieviering met voorlezing van de zendingsbrief op zondag 2 juli - 11.00 u. in de St-Paulus en Onze-Lieve-Vrouw ter Rozenkerk met aansluitend receptie in de St-Pauluszaal.
“Wees niet bang”, zegt de Heer ook tot ons allen hier in Aalst. Samen maken we er iets moois en betekenisvol van, met Gods zegen en zijn genade!
Een hartelijke groet, een mooie vakantietijd,
Hans Vandenholen, pastoor-deken