Die verbondenheid noemen we ‘Duurzame zorg’: een zorgzaamheid die niet stopt wanneer mensen niet meer actief deel kunnen uitmaken van onze liturgische vieringen of het parochieleven.
De manier waarop we samenwerken met de woonzorgcentra hangt in grote mate af van het woonzorgcentrum zelf. Er zijn een aantal woonzorgcentra die een pastorale dienst in huis hebben, terwijl andere geen eigen pastor hebben maar wel al een traditie van vieringen, communie delen,... in samenwerking met de parochie. Voor nog andere WZC’s is een pastoraal aanbod vanuit de parochie iets totaal nieuws. Samen gaan we op weg, op maat van het WZC en rekening houdend met wat haalbaar en zinvol is.
Naast de contacten met de WZC’s, wil de Duurzame Zorg ook de Samana-afdelingen ondersteunen waar nodig en mogelijk, en samenwerken met AZORG.
Op deze pagina vind je een greep uit wat er op pastoraal vlak leeft en gebeurt in de Duurzame Zorg.
Je vindt een rubriek ‘geplande activiteiten’ en een rubriek ‘Terugblik’.
Zo kijken we samen naar het moois dat we mochten beleven en kijken we uit naar wat er te gebeuren staat.
Op onze facebookpagina vind je telkens een uitgebreider verslag en meer foto's.
Wil je meer weten of nu en dan eens meehelpen (vb. een bezoek brengen, communie ronddragen,…)?
Zeer graag! Aarzel niet om contact op te nemen met
Katrien Van Vaerenbergh, parochieassistente Duurzame Zorg: katrien.pa@gmail.com, 0471 39 41 02
Ook indien jij - of iemand die je kent - graag een bezoek krijgt (thuis of in een zorginstelling)
of de communie aan huis wenst te ontvangen, kan je ons contacteren.
Voor het sacrament van de ziekenzalving neem je best rechtstreeks contact op met deken Hans: 0476 478 422
Geplande activiteiten
De maand april wordt een drukke en feestelijke maand voor de Duurzame Zorg. Neem hier een kijkje en kom zeker eens meevieren! Van harte welkom!
Terugblik
Palmkaartjes uitdelen in WZC De Toekomst
WZC De Toekomst is één van de WZC's waar we zelf de palmkaartjes gingen uitdelen, en zoals de activiteitenkalender toonde, werden we daar al verwacht! Het werd een vreugdevolle tocht door het huis waarbij we veel meer ontvingen dan we uitdeelden. Heel veel dankbaarheid kregen we en ook verhalen over vroeger en over wat geloof voor iemand betekent. Mooie herinneringen werden met ons gedeeld en we ontdekten pareltjes van creativiteit zoals de schilderijtjes van Paul, of het uit een takje gekerfde kruisbeeld dat iemand meegebracht had van vakantie. En meteen werden er al plannen gesmeed voor volgend jaar: Birgit bood spontaan aan om samen met de bewoners echte palmtakjes aan de kaartjes te nieten. Zalig hoe we ons als parochie ondersteund mogen voelen!
Het verhaal van Godly Play in WZC Denderrust
An, begeleider zingeving van WZC Denderrust, organiseert af en toe een (variant op) Godly Play met de bewoners en ik mocht er getuige van zijn. Ik kan niet beschrijven wat er daar gebeurde want Godly Play moet je ervaren. Ik kan alleen zeggen dat ik, net zoals de aanwezige bewoners, er héél stil van werd en het leek alsof ik het verhaal werd ingetrokken. Anns heldere, aangename vertelstem en haar zachte, beeldende gebaren gaven een inkijk in Jezus’ leven zoals ik die nog nooit ervaren had. Ik kan het niet verklaren hoe de eeuwenoude verhalen op deze manier tegelijk vertrouwd en toch heel nieuw aanvoelden. Alsof je in je tuin die je door en door denkt te kennen, ineens een nieuw bloemetje ontdekt, zo teer en zo mooi dat je er warm van wordt. Het verhaal van Godly Play, dat heel visueel is, werd omkaderd door bemoedigende bezinningsteksten en prachtige liederen. Ze hebben daar geluk, in Denderrust, dat er zo een mooie en zinvolle momenten georganiseerd worden door An, samen met vrijwilligster Monique (die ook deel uitmaakt van onze parochieploeg). We hebben geluk, in onze Aalsterse parochies, dat we mogen kennismaken met dergelijke initiatieven die het hart verwarmen! (KVV)
Gemeenschappelijke ziekenzalving in WZC Sint-Job
Met als thema ‘In goeie handen’ vertrokken we voor de gemeenschappelijke ziekenzalving vanuit de dagelijkse realiteit van het WZC: handen die wassen, troosten, poetsen, koken, herstellen, enz… Doorheen die zorgzame handen mogen de ouderen zich gedragen voelen door Gods handen - of zoals deken Hans het zo mooi verwoordde: door de warme onderstroom van de liefde. Het moment van de ziekenzalving was intens en ontroerend. Met grote dankbaarheid ontvingen de bewoners de zalving, en de handen die Ellen, Filip of een familielid ondertussen op hun schouders legden, deden hen deugd. Heel wat bewoners wilden hun verhaal delen met deken Hans. Hij maakte er geduldig tijd voor. Naast helpende en zorgende handen zijn luisterende oren minstens zo belangrijk! Op dit spoor willen we als parochie verder gaan. We willen inzetten op de duurzame zorg: de zorg voor onze ouderen en zieken thuis of in woonzorgcentra. Niet enkel omdat het zo belangrijk is, maar ook omdat het zo deugddoend is. Diaconie is de plaats waar God gebeurt, dat hebben we deze namiddag zeker ondervonden!
Communie op de kamer in Sint-Job
Jarenlang heeft pater Paul Segers zich in WZC Sint-Job ingezet voor de bewoners. Dankbaar voor zijn inzet, nemen we met enkele medewerkers van de parochie nu de fakkel over. Samen met Ellen, woon- en leefbegeleidster in Sint-Job, werkten we een jaarplan uit waardoor de bewoners maandelijks een pastoraal aanbod krijgen: ofwel een viering, ofwel communie op de kamer. Deze week gingen we voor het eerst langs met de communie. We namen ruim de tijd om naast een gebed en het uitreiken van de communie, ook tijd te maken voor een gesprek, iets waar minstens even veel nood aan is. We kregen heel wat terug van de bewoners: ontroering bij het samen bidden, een kus op onze hand als dank, een hartelijke uitnodiging om zo snel mogelijk nog eens langs te komen. En dat zullen we ook met veel plezier doen!