NAAR EEN INTEGRALE ECOLOGIE – (deel II) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

NAAR EEN INTEGRALE ECOLOGIE – (deel II)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 14 september 2023 - 21:46
Afdrukken

In 2023 legt Ecokerk de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die sterk bedreigd wordt door toedoen van de mens. Als we de gezondheid van onze planeet blijven ondergraven en het web van het leven vernietigen, is er ook geen toekomst meer voor de mens.

Alles is met alles verbonden. De 7 Laudato Si’- doelen gidsen ons op het pad naar een gezonde, leefbare aarde, met overvloedig leven en toekomst voor al wat leeft.

Herstel de relatie met “alles wat ademt en leeft”

Laudato Si’ roept in herinnering dat “het menselijk bestaan gebaseerd is op drie fundamentele en nauw met elkaar verbonden relaties: de relatie met God, met de naaste en met de aarde.” (LS 66)

De herontdekking van die ‘derde relatie’ in onze joods-christelijke traditie is tekenend voor onze tijd. Onze relatie met de aarde was sinds de moderniteit grotendeels weggegomd, uit ons kerkelijk leven én uit onze samenleving. We zijn al 250 jaar opgevoed met de idee dat we de aarde moeten onderwerpen en de natuur naar onze hand zetten.

Die instrumentalisering van de natuur vond plaats in een periode waarin ongeremde groei de maatstaf werd voor de economie en de mens de maatstaf van alle dingen. Vandaag beseffen we dat we fout zitten. Ons eigen overleven is bedreigd, nu we de gezondheid van de planeet en de ecosystemen met haar rijke biodiversiteit in gevaar hebben gebracht.

Alles is met elkaar verbonden. De onderlinge afhankelijkheid van levende wezens voor elkaars voortbestaan, geldt ook voor ons, mensen. We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe Laudato Si’ oproept.

Werk samen met “alles wat ademt en leeft”

Gezonde ecosystemen en een rijke biodiversiteit zijn voorwaarden voor het menselijk (over)leven. Bossen en graslanden zijn belangrijk voor de kringloop van het water en de regulering van het klimaat. En er is ook de productie van zuurstof, de waterzuivering, de bestuiving van gewassen door insecten, de teelt van medicijnen, bouwmaterialen, vezels en voedsel.

Voor de klimaatbestendige duurzame voedselproductie van morgen kunnen we ons als mensheid geen verlies aan biodiversiteit veroorloven. Om ons te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering hebben we nood aan alle voedselproducerende bomen en planten die we kennen én aan de kennis van de boeren en de inheemse volkeren over deze gewassen en hun gebruik. We hebben beide in het verleden echter grondig verwaarloosd.

95% van ons voedsel komt van amper dertig gewassen. Tien ervan bezorgen ons driekwart van onze eiwit- en energie-inname. In combinatie met de klimaatverandering maakt dit ons wereldvoedselsysteem zeer kwetsbaar, zeker waar lokale voedselgewassen onder druk staan en moeten wijken voor exportgewassen voor de voeding van mens en dier.

Gelukkig zien we stilaan een herwaardering van de oude biodiverse rijkdom en zijn de landbouwmethoden die samenwerken met de natuur in plaats van die te bestrijden, aan een opmars bezig, zowel in de landen van het Zuiden als bij ons.

Laudato si doelen…

(volgende week laatste deel)

Alles wat ademt en leeft

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook