Handgeschilderde taferelen in 'epistolarum liber primus' (1488?) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Grootseminarie Brugge

Grootseminarie Brugge

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Opleiding en vorming
      Priester Diaken ParochieassistentPastor in de gezondheidszorgInstituut voor Theologie en Pastoraal
      Bibliotheek Archief Accommodatie Diensten
      Bedevaarten Bisdom BruggeBijbeldienst Bisdom Brugge VZWCamino Brugge VZWCentrum Christelijk VormingswerkCon TempoIJD Jongerenpastoraal VlaanderenKerk & levenKontinenten VZWMissiepastoraal
      Initiatieven en evenementen
      Data dubbelenverkoop 2025Rondleidingen
      Contact - bereikbaarheid
epistolarum liber primus © Bibliotheek Grootseminarie

Handgeschilderde taferelen in 'epistolarum liber primus' (1488?)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 21 mei 2025 - 15:30
Afdrukken
De bibliotheek van het Grootseminarie heeft een rijke historische collectie. Elke maand stellen we een parel hieruit voor.

Geschreven door Bart Compernol, bibliothecaris van het Grootseminarie

Lees verder onder de afbeelding

epistolarum liber primus © Bibliotheek Grootseminarie

Hoewel het werk van een bibliothecaris voor sommigen wat bestoft en voorspelbaar lijkt, is het dat allesbehalve. In een collectie als de onze, komen er wekelijks nog ontdekkingen en verrassingen tevoorschijn. Zo was het ook toen ik onze incunabels of wiegendrukken van het begin van de boekdrukkunst, voorzag van zuurvrije plaatsnummers. Bij het doorbladeren van een schijnbaar niet veelzeggend boek met brieven van ene Francesco Filelfo, stuitte ik op enkele prachtige handgeschilderde tafereeltjes. Mijn buikgevoel zegt mij dat ze toch zestiende-eeuws zouden moeten zijn, maar laat het mij zeker weten als je specifieke dateringselementen ontdekt. De tafereeltjes tonen een steekspel, een prijsgevecht tussen lansiers, met supporterende jonkvrouwen erbij en achterin het boek een onafgewerkt passieverhaal. Maar ook van enkele initialen zijn kleine kunstwerkjes gemaakt. Wie de begiftigde tekenaar is weten we niet. Maar het lijkt erop dat terwijl die aan het lezen was hij/zij hier en daar een fraaie initiaal of een uit de verbeelding ontsproten tafereel schilderde.

Nu ik het boek nader aan het bestuderen was, was mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Wie was die Francesco Filelfo (1398-1481) nu eigenlijk, die zoveel brieven had geschreven? Hij was een Milanese humanist. In het klassieke humanisme van de vijftiende eeuw wordt de filosofie en literatuur van de klassieke oudheid herontdekt. Ronkende namen zijn Petrarca en Erasmus. Filelfo’s talrijke brieven zijn gericht aan de meest prominente humanisten, prelaten en heersers van zijn tijd. Hij etaleert enthousiast zijn ambitie en eruditie. 

In opdracht van Venetië maakte Filelfo zich een van de meest gegeerde schatten van die tijd eigen: de kennis van het Oud-Grieks. Het is dan ook dankzij hem dat de aloude geschriften van Griekse auteurs als Plutarchus, Xenophon en Lysias tot bij ons zijn gekomen. Hij bracht namelijk meer dan veertig manuscripten mee uit Constantinopel, het huidige Istanboel.

Lees verder onder de afbeelding

Francesco Filelfo (1398-1481)

Een leuke anekdote is dat hij in zijn brieven van 1451 ijvert bij de paus en de Franse koning om op te roepen tot een nieuwe kruistocht tegen de Ottomaanse Turken. Maar in 1454 schreef hij ook een brief aan de allerschoonste, edelste en machtige sultan om hem te smeken toch zijn schoonmoeder en twee schoonzussen vrij te laten die tot slaaf gemaakt waren tijdens de veroveringen van Mehmed II. We hebben ook een incunabel van hem, gepubliceerd in 1497: Orationes tres elegantissime contra Turchos impiisiimos waarin hij van leer steekt tegen de “heidense Turken”, die toen een grote bedreiging waren voor de christelijke koninkrijken.

Filelfo zou geen gemakkelijk persoon geweest zijn, hij had een groot ego. Steeds opnieuw moest hij echter op een dun koord dansen. Als humanistisch schrijver moest hij tegelijk ook zijn machtige mecenassen vleien zoals paus Pius II, Cosimo de Medici, Filipo Maria Visconti en Francesco Sforza. Veel van zijn brieven handelen over de voortdurende strijd tussen de Italiaanse stadstaten, die toen allemaal nog onafhankelijk waren. Er is ook veel gekibbel met de geleerden van die tijd. Zijn brieven katapulteren ons dan ook in de tijd terug, in de gebruiken, de politiek en de humanistische wereld van het vijftiende-eeuwse verdeelde Italië. Ze zijn ook een belangrijke bron voor de studie van de vroegmoderne geschiedenis. 

Lees verder onder de afbeelding

Epistolarum liber primus 1 © Bibliotheek Grootseminarie
Epistolarum liber primus 2 © Bibliotheek Grootseminarie
Epistolarum liber primus 3 © Bibliotheek Grootseminarie
Epistolarum liber primus 4 © Bibliotheek Grootseminarie
Vorige Volgende

Meer uit de collectie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke schatten zich nog meer schuilhouden in onze collectie? Ga dan zeker eens grasduinen in onze catalogus op https://gsb.limo.libis.be/ op thema, trefwoord of titel.

Bekijk de hele collectie artikels hier.

Gepubliceerd door

Grootseminarie Brugge

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook