Het Grootseminarie Brugge biedt onderdak aan een uitzonderlijk rijke en diverse archief -en handschriftencollectie.
De kern van de historische archiefcollectie wordt gevormd door archiefbestanden van abdijen en kloosters binnen het grondgebied van het bisdom Brugge die de nasleep van de Franse Revolutie niet hebben overleefd. De archiefbestanden van deze teloor gegane gemeenschappen kwamen terecht in het Grootseminarie, dat sinds 1834 gevestigd is in de voormalige Brugse Duinenabdij.
Naast archieven van ancien régime-abdijen bevat het archief ook archiefbestanden van het bisschoppelijk Grootseminarie, verschillende persoonsarchieven en hedendaagse archieven van diocesane diensten die op de site van het Grootseminarie Brugge gehuisvest zijn.
Contactgegevens en praktische info
Archivaris: Céline Decottignies
Grootseminarie Brugge
Potterierei 72
8000 Brugge
050/ 33 03 62
archief@bisdombrugge.be
Het archief van het Grootseminarie Brugge is enkel open na afspraak. Gebruikers die archiefstukken wensen in te zien, dienen contact op te nemen met de archivaris. Het archief is gesloten in augustus 2024.
Collectie en toegangen
Het archief van het Grootseminarie Brugge bevat diverse fondsen en beslaat ruim 350 strekkende meter.
De kern van de historische archiefcollectie van het Grootseminarie Brugge wordt gevormd door de archieven van een aantal abdijen en kloosters die de nasleep van de Franse Revolutie niet overleefden. Het rijkste en meest uitgebreide archiefbestand is dat van de Cisterciënzerabdijen van Ten Duinen (1138-1796) en Ter Doest (1175-1624). Daarnaast behoren ook de archieven van de Cisterciënzerkloosters van Spermalie (ca. 1200-1796) en Onze-Lieve-Vrouw van den Guldenberg Wevelgem (1214-1796), de Augustijnenabdijen van Zonnebeke (1072-1797), Sint-Bartholomeus ten Eekhoute Brugge (1130-1796), Sint-Pieter Lo (1098-1797), en Sint-Pieter en Sint-Vaast Eversam (1091-1794), en de oude Benedictijnenabdij van Sint-Andries (ca. 1100-1796) tot de collectie van het Grootseminarie Brugge.
Het archief bevat verder ook het archiefbestand van het bisschoppelijk Grootseminarie. Dit bestand bestaat zowel uit archiefstukken van het oude bisschoppelijk seminarie (18de eeuw), waaronder een reeks collegedictaten, als documenten van het in 1834 heropgerichte Grootseminarie.
Daarnaast is het Grootseminarie Brugge ook een dertigtal persoonsarchieven rijk. Het gaat hoofdzakelijk om persoonlijke papieren van professoren die in en rond het Grootseminarie actief zijn geweest, waaronder Mgr. Camiel Callewaert (1866-1943), kannunik Paul Declerck (1922-1981) en professor Egied Strubbe (1897-1970), en van een aantal priesters, waaronder Karel Dubois (1895-1956), José Lowie (1898-1979) en Achiel Logghe (1878-1965). Tot het archief behoren ook een reeks conferentieverslagen van het lager onderwijs in het bisdom Brugge en een reeks betreffende lokale missiebonden.
Tot slot is er de indrukwekkende handschriftencollectie, dat een tweehonderdtal manuscripten bevat die dateren vanaf de 12de tot de 19de eeuw. Een honderdveertigtal manuscripten uit dit handschriftenfonds is afkomstig uit de bibliotheken van de abdijen van Ten Duinen en Ter Doest. De 103 middeleeuwse handschriften uit deze bibliotheken werden, samen met de zustercollectie van de Openbare Bibliotheek van Brugge, in 2015 opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst, dat alle erkende en voor Vlaanderen zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen bevat. Dankzij het MMMONK-project zijn beelden van deze handschriften digitaal beschikbaar in IIIF via www.mmmonk.be
Van de meeste archiefbestanden bestaan handgeschreven plaatsingslijsten of steekkaarten die ter plaatse kunnen geraadpleegd worden.
De catalogus van de handschriftencollectie kan online geraadpleegd worden via: http://vubiscatalogus.brugge.be/webbrugge/Vubis.csp
Verder wordt ook gewerkt aan een inventaris die online doorzoekbaar is via LIAS (Bisdom Brugge): http://abs.lias.be/Query/suchinfo.aspx. Deze inventaris wordt blijvend bijgewerkt.
Raadplegingsmodaliteiten en bruikleenaanvragen
Het archief van het Grootseminarie Brugge omvat een van de rijkste archief-en handschriftencollecties van Vlaanderen en is van onschatbare historische waarde. Van iedere gebruiker wordt daarom gevraagd om de huisregels zoals gesteld in het leeszaalreglement strikt in acht te nemen en de archiefstukken met respect en zorgvuldigheid te behandelen.
Leeszaalreglement
Raadpleging van archiefstukken is enkel mogelijk na afspraak met de archivaris. Voor contactopname, zie contactgegevens en praktische info.
Voor bruiklenenaanvragen dient de archivaris minimaal 6 maanden voor aanvang van de tentoonstelling schriftelijk gecontacteerd te worden.
Het archief hecht groot belang aan uw privacy en werkt volgens GDPR. Meer info vind je in onze privacyverklaring.