WERKEN IN EN AAN DE H. KRUISKERK TE STEKENE | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

WERKEN IN EN AAN DE H. KRUISKERK TE STEKENE

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 21 juli 2016 - 21:45
Afdrukken

WERKEN IN EN AAN ONZE KERK

De liturgische inrichting van onze kerk

Wie de voorbije weken of maanden in onze H. Kruiskerk is binnen geweest kan het beamen: het interieur heeft een opvallende metamorfose ondergaan. 

 

Nà het inrichten van een devotiekapel voor Maria, het openstellen van de kerk met een aangepast en stijlvol afsluitkoord, het verwijderen van vloermatten zodat de vloeren hun natuurlijke uitstraling terugkregen en vele andere kleine en grote ingrepen wordt het tijd om het hart van onze kerk, de Liturgische Ruimte, onze volle aandacht te geven. 

 

Vooraleer hiervan het praktische luik te belichten willen we even stilstaan bij de liturgische betekenis van altaar, ambo of lezenaar en sedes of voorgangersstoel. 

Deze drie elementen op de altaartrede zijn niet zomaar ‘meubels’, elk heeft zijn eigen waarde en betekenis. 

Vooreerst staat het altaar als symbool voor Christus - dus niet als zomaar een tafel – centraal in onze eredienst. Het altaar moet in verhouding staan van de mens en niet direct in verhouding tot de ruimte.  
In algemene zin is het altaar de zware tafel van steen waarop tijdens de Eucharistie brood en wijn geplaatst worden, de zogenaamde “Tafel des Heren”, die ook als altare ofwel offerplaats kan worden gezien. Een mooi stenen altaar herinnert er ons ook aan dat Christus de “hoeksteen” en het “fundament” is van de Kerk.  De ietwat achteruit geschoven positie van het altaar benadrukt zo nog meer het ‘mysterium’ van de tafeldienst. 

Vermits het altaar pas gebruikt wordt bij de offerande laat een achteruit geschoven positie van het altaar op de altaartrede toe om de sedes van de voorganger dichter bij de gemeenschap te plaatsen, zodat voor de woorddienst het contact optimaal is.

We verzamelen rond de ambo om het Woord van God te beluisteren . Het is niet ons woord, maar God die doorheen de H. Schrift tot ons spreekt. Vandaar ook dat de ambo een liturgisch object is met een bijzondere waarde. Het is niet zomaar een lessenaar of pupiter. 

En dan heb je nog de sedes of de zetel van de voorganger, die niet in eigen naam, maar in naam van Christus voorgaat. Christus is de Gastheer die ons ontvangt en uitnodigt om te luisteren naar Zijn Woord en om het vieren van Zijn Tafel. Vandaar dat de zetel voor de voorganger-priester ook een bijzondere plaats inneemt in de liturgische ruimte.  

 

De werkelijke plannen rond de opbouw van altaartrede en zijn liturgische elementen konden pas vorm krijgen nà een periode van nadenken en vergaderen. De Liturgische Ruimte werd teruggebracht tot zijn loutere essentie: de oude vloeren en een sober kloosteraltaar.  

De aanwezigheid van de vier indrukwekkende pilaren hebben het denkwerk niet vergemakkelijkt.  

Dankzij de samenwerking met pastoor Luc, de parochieploeg, de werkgroep Interieurzorg, onze koren en de Kerkraad en dit met de deskundigheid van Arte Grossé, kunstatelier te Brugge, is een mooi, waardig en onderbouwd besluit genomen. 

 

Tijdens de werkvergadering op woensdag 29 juni waarop de leden van de werkgroep en de Kerkraad samen met pastoor Luc aanwezig waren, kwamen ook EH De Leenheer van de Diocesane Commissie voor het Kerkelijk Patrimonium Bisdom Gent en de heer Hannes Pieters van Erfgoed Vlaanderen, ter plaatse de ontwerpen en voorstellen beoordelen. 

Zij waren het er samen over eens dat in de voorbije twee jaar, mooi en constructief werk was geleverd zowel in het gehele kerkgebouw als voor het herinrichten van de Liturgische Ruimte.  

Ondertussen is ook de vloer vooraan op deskundige wijze gereinigd door de firma DCS uit Stekene.  

 

Voor Erfgoed Vlaanderen is het van belang dat aanpassingen en aanvullingen aan het gebouw niet verankerd worden m.a.w. los geplaatst. De Diocesane Commissie stelt dan weer haar voorwaarden voor gebruikte materialen en schikkingen van de verschillende elementen op de altaartrede. 

 

Volgend ontwerp is goedgekeurd en de uitvoering en plaatsing wordt in de deskundige handen van de firma Arte Grossé gelegd. 

 

Altaartrede: rechthoekig podium van 12 cm hoog, in massieve blokken arduin, afmetingen 433 x 665 cm, los in verband geplaatst. Opgebouwd met 40 massieve blokken in arduin verzoet in verschillende afmetingen, met slaglijst tegen de vloer. 

Altaar: uitvoering in wit marmer Carrara verzoet in oude frijnslag (handgekapt)  

110 x 110 x h96 cm volgens origineel ontwerp van Marc Van Damme, interieurarchitect – liturgisch vormgever. 

Ambo of lezenaar: zelfde uitvoering en aansluitend ontwerp met afmetingen  55 x 45 x h 115/109 cm 

 

Voor de afbeelding en plannen verwijzen wij jullie graag naar de inkom van onze kerk waar deze zullen worden uitgehangen. 

 

‘Koken kost geld’ en ook deze werken zullen fondsen nodig hebben.  

Het gemeentebestuur heeft reeds - mondeling – haar medewerking toegezegd.  

Dankzij giften van velerlei aard kan de parochiekas deze investering voor een groot deel mee dragen, zodat dit liturgisch project niet enkel ten laste is van de kerkfabriek en de gemeente. We willen als geloofsgemeenschap ook financieel een bijdrage leveren. 

 

Voor de bijkomende kosten zoals aangepaste – draadloze – micro’s, betere geluidsoverdracht en belichting durven wij ons collectemandje bovenhalen in één of meerdere van volgende vieringen. Niets weerhoudt er jullie van om – spontaan – een bijdrage te leveren indien deze ontwerpen jullie goedkeuring verdienen.

Graag wil de Kerkraad jullie – via deze weg - verder op de hoogte houden van de evolutie van dit dossier, dat officieel wordt ingediend en een verplichte wachttijd heeft van 30 kalenderdagen. Ook de datum van de plechtige wijding van het altaar zal tijdig worden medegedeeld. 

 

Wij hopen als Kerkraad dat dit lange proces van werken, denken en overwegen door jullie gewaardeerd kan worden en dat door open communicatie de samenwerking enkel maar kan verbeteren.

 

Namens pastoor Luc, de Kerkraad en de werkgroep Liturgische Inrichting

Puylaert Ingrid - lid Kerkraad

 

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook