Op 10 en 11 oktober, in Esen en in Oostkamp, wilden 135 en 124 leden er graag bij zijn. De heer Noël Devisch, gewezen voorzitter van de Belgische Boerenbond, kwam spreken over ‘Hoe voeden we de stijgende wereldbevolking’? De broer van onze sympathieke penningmeester is expert in deze materie en geëngageerd pleitbezorger in de Europese Adviesraad.
We kregen eerst een boeiende inleiding in de geschiedenis van de landbouw, de huidige evolutie en verankeringen, zijn mondiaal belang. De spanning tussen de noodzakelijk groeiende landbouw en de steeds bewustere milieubescherming dwingt tot creatieve innovatie met sociaal-ethische verantwoording. Uitvoerige statistieken en rapporten prikkelden onze aandacht. Betrokken wetenschappers en beleidsorganen dreigen echter de existentiële problemen van onze landbouwers te vergeten. Recht op voeding anderzijds verdwaalt in duistere marktmechanismen van onze neoliberale belangensamenleving en vrije wereldhandel, zonder veel garantie van stabiele prijzen voor producent en verbruiker. De huidige wereldbevolking van 7,4 miljard telt ongeveer 800 miljoen ondervoede mensen, vooral in Afrika. De plaatselijke oorzaken zijn bekend: negatieve klimatologische, sociaal-politieke, gezondheids- en onderwijslacunes, met een problematische infrastructuur. Voor de groeiende wereldbevolking (9 miljard voorzien) is er zeker hoop. Technologische en wetenschappelijke innovatie (bijvoorbeeld genetische manipulatie, gesloten productiecircuits met eigen energiewinning, afvalregelingen, enz.) maken internationaal productieverhoging mogelijk, hoger rendement en kwaliteitsverbetering vooral van nieuwe soorten voedsel. Het blijft tegelijkertijd een verbeten strijd tegen allerlei risico’s, natuurrampen, voedselverspilling en helaas onrechtvaardige verdeling en ondemocratisch winstbejag.
Na de gezellige koffietafel beantwoordde de zeer gewaardeerde spreker talloze geanimeerde vragen. Ons christelijk sociaal-ethisch bewustzijn kreeg ter zake deskundige voorlichting. Openheid tot solidariteit, Adem-Tocht waardig, zette ons meteen op het juiste spoor van Laudato Si’.
(H.A.)
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.