Van Beverorgel Sint Pieterskerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Jette

Kerk Jette

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contact Volg hier de eucharistie van zondag om 10 uur via livestream Gedichten van Dirk .............. Kalender 2025 en Eucharistie vieringen Preekessenties Kerkjette op Instagram Kerkjette op facebook Communie en Vormsel Je wil je kindje laten dopen Ik wil me laten dopen... Huwelijk Getuigenissen en Intervieuws Bijbelgroep Vrijwilligers Bezoekerswerking - Senioren pastoraal Gespreksgroep "Rouwen" Priesterwijding Dirk Vannetelbosch, 1 juni 1998 Bankrekeningnummer en financieel nieuws parochie Het orgel in onze Sint-Pieterskerk De glasramen in onze Sint-Pieterskerk Onze kerk door de lens van enkele fotografen Privacyverklaring van KerkJette Stotteren Pastorale francophone Misboekje Bloemenploeg Instructies muziek voor huwelijken en uitvaarten Aboneren Kerk & Leven
© Daniël Duwyn

Van Beverorgel Sint Pieterskerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 12 november 2015 - 15:07
Afdrukken

Het orgel van de Sint-Pieterskerk te Jette

Een ingrijpende face-lift heeft dit meesterstuk wel nodig : 107 jaar na zijn bouw is het dringend aan herstelling toe. In 1898 werd het in de kerk geplaatst.

Ooit was het, toen de nieuwe kerk van Sint-Pieter werd ingehuldigd, op 3 juli 1880, één van de eerste bekommernissen van de parochianen om de grote nieuwe ruimte ook van een degelijk orgel te voorzien. De klokken van de oude kerk werden reeds op 9 augustus van hetzelfde jaar overgebracht naar de nieuwe klokkentoren, maar het oude orgel vond men niet aangepast aan de volumineuzere kerk. En echt liturgie vieren, dat kan niet zonder muziek. Ook in de eerste, vroeg-middeleeuwse, kerk van Jette stond reeds een orgel.

Het zou echter nog 18 jaar duren alvorens een nieuw instrument werd ingespeeld en ingewijd. Het vroeg tijd om de nodige fondsen te verwerven . Toen het eenmaal zover was, kon men niemand beter aanspreken voor het vervaardigen van het orgel dan de gebroeders Van Bever, die in de nabije parochie van O.-L.-Vrouw van Laken als orgelbouwers bekend stonden. Ze woonden nabij de Heizel en hun atelier was gevestigd in de prinses Clementinastraat 60-64 te Laken. De gebroeders Van Bever waren leerling geweest van de beroemde orgelmaker Hippolyte Loret die eerst ook te Laken woonde, daarna te Dendermonde en tenslotte in Parijs belandde. Loret is onder meer ook de bouwer van het grote orgel voor de abdij van Averbode. De kerkmeesters van Jette keurden, met ondersteuning van pastoor Jan-Frans Secrétin, het bestek voor de bouw van het orgel goed op de zitting van de Kerkfabriek van 4 oktober 1896. Nadien werd ook van de gemeentelijke overheid de toestemming bekomen op de zitting van de gemeenteraad van 22 oktober 1896 en kon men met de bouw starten.

Het maken van het orgel duurde geen twee jaar en het werd ingehuldigd en gewijd op 4 april 1898 door de toenmalige aartsbisschop van Mechelen, Kardinaal Petrus-Lambertus Goossens. Het werd een heugelijke Pasen dat jaar !

Het orgel werd ingespeeld door drie befaamde orgelisten : François Marivoet, orgelist van Sint-Goedele en Sint-Katelijne, August De Boeck, orgelist van de

Sint-Bonifaasfkerk te Elsene en door de in Jette aangestelde orgelist Anselme Jans.

August de Boeck uit Merchtem had de prijs van uitmuntendheid en monitor aan het Conservatorium te Brussel gehaald en creërde in 1897 het Allegro con fluoco in sol klein, speciaal ter gelegenheid van de inspeling. Een vurig Te Deum werd uitgevoerd door een koor van enkele voorzangers. Dat Jette inzake liturgie en kerkmuziek altijd een bijzondere plaats heeft ingenomen in het geheel van de kerkelijke werking moge blijken uit het feit dat Anselme Jans een zangboekje samenstelde "Voor Kerk en Werk, een tuiltje Godgewijde gezangen". Het bevatte 32 Latijnse en 28 oorspronkelijke Vlaamse liederen, lang voor het tweede Vaticaans Concilie dus dat eerst in 1968 de volkstaal in de liturgie invoerde ter bevordering van een actievere deelname van de bevolking aan de liturgische vieringen.

Na de dood van de gebroeders werd hun werk voortgezet door drie zonen van hun zus Marie-Louise Van Bever : François, Pierre-Louis en Nicolas Draps en Salomon Eyckmans, zoon van een tweede zus. Vanaf 1963 heeft Jean-Pierre Draps uit Erps-Kwerps de traditie van de Van Beverfamilie overgenomen. De BVBA Jean-Pierre Draps draagt dus met recht het epitheton : "Huis gesticht circa 1755". Hij zet als orgelbouwer de traditie van de familie voort en is tot op heden vermaard in onze en andere contreien.

In 1998 heeft men het honderdjarig bestaan van het Van Bever-kunstwerk dan ook passend gevierd met verschillende concerten, o.a. ook door de leerlingen van het Conservatorium van Brussel in het raam van de internationale orgelweek te Brussel. Het orgel werd voor deze feestelijke dag opnieuw op punt gesteld

Een orgel is een oud muziekinstrument. Het woord is afgeleid van het Griekse woord "organon" wat muziekinstrument betekent. Reeds in de derde eeuw vóór Christus was bij de Grieken het orgel bekend. Niet alleen in de vorm van het met luchtpijpen aangedreven instrument maar ook het hydraulisch orgel dat verschillende klanken voortbracht door water als drukregelaar te gebruiken.

Het orgel van Sint-Pieter te Jette is het grootste romantische orgel dat de werkplaats van de gebroeders Van Bever ooit heeft verlaten. In de 19de eeuw kende de orgelbouw drie omwentelingen : een muzikale door het levendiger maken van de orgeltonen, een technische door aanwending van nieuwe technieken die weldra zouden overgenomen worden door de electriciteit, en een omwenteling in de vormgeving zodat de orgelbouwer zich ging beperken tot de binnenbouw en de architect het plan van het front maakte.

De orgelkast of het buffet van het Van Bever-orgel in de Sint-Pieterskerk is neogotisch van opzet en werd uitgevoerd in geverniste eik. Het buffet heeft twee zijtorens met vijf pijpen, waartussen zich twee tussenvelden bevinden met telkens acht pijpen. Deze omkaderen op hun beurt een middenveld van zes pijpen. Bovendien is elke toren nog eens geflankeerd door één pijp, wat het totaal aantal pijpen op 34 orgelpijpen brengt. De orgelkast is dermate ontworpen dat ze een maximum aan licht, voortkomend van het lichtgekleurde roosvenster op de achtergrond, doorlaat.

De decoratie is eveneens neogotisch en omvat o.m. pinakels, spitsbogen en Franse lelies. Of zijn het Brusselse Irissen die eertijds op de oevers van de Zenne bloeiden en die we ook terugvinden op het vaandel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ? Zoals we die ook kunnen zien in de versiering bovenaan de kronen op de pilaren.

De speeltafel bevindt zich vóór de orgelkast, dus eigenlijk staat ze "omgekeerd", wat de taak van de organist vergemakkelijkt omdat het hem zo mogelijk is alles rechtstreeks te volgen wat zich beneden aan het altaar en in de kerk afspeelt.

Het orgelinstrument zelf is romantisch van creatie en bestaat van bij het begin al uit 31 spelen die verdeeld zijn over twee mechanische klavieren en een voetpedaal. Het heeft nu 34 cirkelvormige registertrekkers met registerknopen in bewerkte palissander en porseleinen registerplaatjes, trapsgewijs verdeeld in drie groepen aan weerszijden van de twee klavieren van 56 noten. Hierbij kunnen we het pittige detail vermelden dat één registertrekker, die ook nummer één draagt, een kalkanten schel (van het Latijn calcare, wat betekent : met de voeten treden) in werking zette om de orgeltreder, de calcant, te waarschuwen dat hij moest trappen daar de noten bij gebrek aan voldoende luchttoevoer uit de blaasbalg misvormd uit het instrument voortkwamen.

De Jettenaren houden aan hun orgel, al is het zo dat niet meer alle parochianen wekelijks in de kerk aanwezig zijn, de groep mensen die de liturgie verzorgen kunnen met genoegen een toenemende interesse waarnemen voor de vieringen. De goede orgelmuziek zorgt daarbij voor een passende sfeer en menige huwelijksviering of uitvaartdienst krijgt een bijzondere meerwaarde door de vreugdevolle of ingetogen klanken van het orgel. De functie van vaste koster ging teloor wegens de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen die de Kerk in de laatste decennia heeft moeten invoeren bij gebrek aan middelen en personeel. Maar gelukkig kan men in de Sint-Pieterskerk te Jette rekenen op de muzikale talenten en de inzet van de Heer Joseph Spruyt die elke zondag de vieringen de waardige luister geeft met klanken uit het bijzondere orgel. Ook de samenzang wordt door hem begeleid op het orgel. De Jettenaren zijn hem dankbaar voor de trouwe dienst en zijn er zich zeer van bewust dat feestvieren niet mogelijk is zonder muziek en zang. In de kerkgemeenschap van Sint-Pieter blijven mensen bekommerd om het welzijn van anderen en een groepje parochianen voert er trouw de oude en nieuwe taken uit : het aansteken van de kaarsen, het bedienen van de electrische geluidsinstallatie, het aanzetten van de verwarming, allemaal taken die in vroegere generaties werden uitgevoerd door de vast aangestelde koster.

Anno 2005 is het Van Beverorgel aan een reparatie toe en het is met enthousiasme dat de nodige fondsen worden gezocht en verworven, om de budgettering van de kerkfabriek bij te staan en het orgel door bekwame orgelbouwers te laten restaureren : niet minder dan de BVBA Jean-Pierre Draps, familie van de bouwers en voortzetter van de traditie die zich maar al te zeer bewust is van de goede kwaliteit van het instrument dat door zijn grootooms met de allergrootste vakkennis werd gebouwd. De studenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de leerlingen van de eigen Jetse academies M. Van de Moortel en G. H. Luytgaerens maken voor hun lessen regelmatig gebruik van het orgel. Ook de producenten van CD's kennen de unieke waarde van het orgel van Sint-Pieter. Elk jaar, in de herfst, wordt ook dikwijls van dit orgel gebruik gemaakt in het kader van de Internationale Orgelweek te Brussel.

In het kader van de fondsenwerving staan een aantal internationale concerten op het getouw. De huidige pastoor en zijn equipe willen op die manier het kerkgebouw opnieuw zijn functie van huis van ontmoeting, met God en met de medemens in het licht stellen. Ook voor andere culturele doeleinden wil men het kerkgebouw openstellen in de mate waarin ze beantwoorden aan de noden van ontmoetingsplek tussen mensen, schakels van een Groter Geheel. De bijzondere waarde van het Van Bever-orgel zal daar steeds een rol in blijven spelen

© Daniël Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
© Daniel Duwyn
Vorige Volgende

Derde fase restauratie Van Bever-orgel St.-Pieterskerk Jette

 

De St.-Pieterskerk van Jette bezit een uitermate waardevol orgel, dit zowel op historisch als muzikaal vlak. Het werd tussen 1896 en 1898 gebouwd door de orgelmakers Van Bever uit Laken. Het atelier Van Bever wordt algemeen aanzien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de 19de en begin 20ste-eeuwse orgelbouw in ons land. Hun vakmanschap stond sterk onder invloed van de wereldvermaarde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll waardoor deze instrumenten zich uitermate goed lenen voor de uitvoering van Romantsiche orgelmuziek.

Het instrument dat men in Jette plaatste is samen met oa. het orgel in de O.L.Vrouwekerk van Laken één van de fraaiste orgels die hun werkplaats ooit heeft verlaten. St.-Pieter vormde immers de thuisparochie van de familie Draps, een familie die een toonaangevende rol speelde binnen het atelier en tevens door enkele onderlinge huwelijken nauw verbonden was met de familie Van Bever. Voor deze "thuismatch" deden ze uitzonderlijk hun best.

Het geheel werd geplaatst in een bijzonder mooi uitgewerkte eiken orgelkast naar een ontwerp van de Charles Demaeght, de architect die eveneens de plannen voor de kerk tekende.

Het belang van het instrument werd nogmaals onderlijnd toen op 4 april 1898 niemand minder dan de toenmalige aartsbisschop kardinaal Petrus-Lambertus Goossens naar Jette kwam afgezakt om het orgel plechtig in te wijden. Aan het hierop volgende inauguratieconcert namen vooraanstaande musici deel: de kersverse titularis Anselme Jans, François Marivoet  kapelmeester van de St.Michiel-en St.-Goedelekerk (thans kathedraal) en de alom gekende componist/organist August De Boeck.

Sinds die dag ademt het orgel op het ritme van een levende parochiegemeenschap. Het heeft ontelbare keren de Paasvreugde uitgezongen, maar net zo goed mensen die afscheid namen van hun dierbaren met zoete klanken omarmd. Een laatste grote onderhoudsbeurt dateert echter van ongeveer vijftig jaar geleden. Het zich opstapelende stof en de normale slijtage dreigden het goed functioneren van het instrument te ondermijnen. Daarom werd besloten een grondige restauratie uit te voeren die, om het financieel haalbaar te houden, in verschillende fases werd onderverdeeld. In de winter van 2008-2009 werd een eerste fase uitgevoerd waarbij het pijpwerk van het bovenste klavier werd gereinigd, twee jaar geleden kwamen de pijpen van het onderste klavier aan de beurt.

Deze winter wordt een derde fase uitgevoerd. Wat staat er zoal te gebeuren:

-In de jaren '60 werd het oorspronkelijke ivoor dat op de toetsen lag verwijderd en vervangen door kunststof. Dit materiaal bleek een wat ongelukkige keuze. Er is geopteerd deze toetsen van een nieuw beleg te voorzien. De handel in ivoor is echter verboden en daarom viel de keuze op been, een materiaal dat ongeveer vergelijkbare eigenschappen heeft als ivoor;

-Uitgesleten pedalen worden vervangen;

-Het orgel bezit een 'Barkermachine', een ingenieus hefboomsysteem dat er voor zorgt dat het indrukken van de toets minder zwaar wordt en snelle passages in de muziek gemakkelijker uit te voeren zijn. Men zou het kunnen vergelijken met een servostuurstuur in de wagen. Dit systeem wordt tijdens deze fase volledig gecontroleerd en waar nodig hersteld;

-De speeltafel, de plaats vanwaar de organist het instrument bespeelt, wordt helemaal nagekeken en heel wat details zoals bijv. de verlichting van het pedaal worden op punt gesteld.

Zoals bij de voorgaanse fases is het orgelbouwer Jean-Pierre Draps, erfgenaam van de Van Bever-dynastie die de werken zal uitvoeren.

Deze werken zullen niet zichbaar zijn vanuit de kerk maar zijn net als de vorige fases noodzakelijk om de verdere werking van het instrument te garanderen. Nadeel is echter dat het orgel een aantal weken niet bespeelbaar zal zijn en een alternatief moet gezocht worden voor het opluisteren van de diensten. Tegen midden maart zal alles voltooid zijn en met Pasen zullen we weer volop kunnen genieten van het prachtige orgel. Noteer ook alvast dat vanaf 28 april tot en met 26 mei elke zondag om 16u00 in het kader van het 9de orgelfestival een concert is gepland waar iedereen naar hartelust de klankrijkdom van het instrument kan komen ontdekken. Maar hierover later meer....

Speeltafel bovenaanzicht © Stijn Hanssens
Speeltafel links © Stijn Hanssens
Speeltafel rechts © Stijn Hanssens
Lege speeltafel © Stijn Hanssens
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Kerk Jette

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook