Terugblik op de vormingsnamiddag van het bisdom Gent | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Adem-Tocht Vlaanderen

Adem-Tocht Vlaanderen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Wie zijn we? Contactgegevens Adem-Tocht Hoe werken we? Gespreksthema's en bijkomende overwegingen Werking Vlaanderenbreed Regionale werking per bisdom Tijdschrift Adem-Tocht Kalender diocesane activiteiten De naam Adem-Tocht Het logo van de beweging Ontstaan en groei van de beweging Andere publicaties van AT Interessante lectuur rond thema's die ons na aan het hart liggen We gedenken

Terugblik op de vormingsnamiddag van het bisdom Gent

icon-icon-evenement
Gepubliceerd op maandag 2 mei 2016 - 22:56
Afdrukken
18-03-2016 van 14.30 tot 17.00 uur
parochiezaal Kristus Koning
Rerum Novarumplein 10, 9000 Gent

Op 18 maart jl. vond onze jaarlijkse vormingsnamiddag plaats. Het thema 'Het vluchtelingenprobleem bij ons' kon niet actueler zijn. Spreker van dienst was mevrouw Hilde Geraets, medewerkster van vzw Orbit.

Na een welkomstwoordje door de diocesane voorzitster, mevr. Renée Smet, en een openingsgebed samen met diaken Fernand Verhegge, gaf mevr. Geraets eerst wat uitleg over de vzw. Orbit. Orbit is de nieuwe naam van het vroegere Kerkwerk voor Multicultureel Samenleven. Het wil dat mensen van overal in de wereld zich in ons land thuis kunnen voelen. De kern van haar betoog was dat alle mensen gelijk zijn. Zij verwees daarvoor naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Verder gaf zij uitleg bij de verschillende werkgroepen van Orbit. Haar eigen werkterrein situeert zich in de werkgroep 'Migratie en Asiel'.

Het vluchtelingenprobleem explodeerde vorige zomer maar was sedert de oorlog in Irak perfect voorspelbaar. De instorting van het Khadaffi-regime in Libië droeg er toe bij dat mensensmokkelaars actief werden. Het is goed te beseffen dat 95% van de vluchtelingen opgevangen worden in de buurlanden van hun thuisland. De overige 5%, dat is naar schatting 1 miljoen vluchtelingen, komt in de Europese Unie terecht, dat wil zeggen, hoofdzakelijk in Duitsland, Zweden en Italië. Op een totaal van 510 miljoen inwoners van de EU is dat dus nog geen 1%.

Het is ontzettend moeilijk geworden om asiel te bekomen om redenen als arbeid, religie, geaardheid, gezinshereniging, studie omdat de voorwaarden alsmaar strenger werden. Enkel  als een oorlogsvluchteling kan aantonen dat hij persoonlijk vervolgd wordt en dat zijn eigen land zijn veiligheid niet kan garanderen, kan hij erkend worden. Uiteindelijk krijgen 60% van de vluchtelingen bescherming, maar 40% blijven dus zonder wettige verblijfplaats.

In haar betoog wees Hilde Geraets op de opdracht van elke christen. Is opkomen voor de kleine mens immers niet de kern van ons christelijk geloof? Als we niet bereid zijn om dat te doen, hoe kunnen we dan zeggen dat we staan voor onze Europese christelijke waarden? Trouwens, zelfs als 'fort Europa' het de vluchtelingen zo moeilijk mogelijk maakt om binnen te komen, zal de stroom van migranten aanhouden, want ze zullen blijven vluchten voor oorlog, vervolging, honger, droogte. Orbit streeft er intussen naar om in ons land het plafond van de huursubsidies te verhogen en meer huurwoningen te bouwen, zodat erkende vluchtelingen hier een menswaardig onderkomen krijgen.

In het slotgebed riep diaken Fernand Verhegge ons op om te doen wat God van ons verlangt: mensen in nood helpen.

verslag: Lucie Browaeys - foto's: Andreas Krahnen

 

foto Andreas Krahnen
foto Andreas Krahnen
foto Andreas Krahnen
foto Andreas Krahnen
foto Andreas Krahnen
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Adem-Tocht Vlaanderen

Meer

Cultuur
Oost-Vlaanderen
Cursus - vorming

Deel dit evenement

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook