Het vormsel | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Over ons
      Onze naam en ons logoPastores en secretariatenBeleidsorganenOnze kerken en parochiecentra
      Wat we te bieden hebben
      KalenderEucharistie, gebed, devotieDe zeven sacramenten (doopsel, vormsel, huwelijk...)UitvaartenZorg voor mensenEen Vlaamse meester op zijn plek
      Blijf op de hoogte Onze privacy-verklaring Voor medewerkers
      Informatie voor medewerkersGa naar onze administratieve website
      Onze partners
      Jokri WaaslandDekenaat Sint-NiklaasBisdom Gent

Het vormsel

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 20 maart 2019 - 1:06
Afdrukken
Na het doopsel en de eerste communie is het vormsel het derde sacrament waardoor je wordt opgenomen in de gemeenschap van gelovigen, in Jezus' Kerk.

Als je voor het vormsel kiest, wil je God een plaats geven in je leven en als christen door het leven gaan. Het vormsel is zeker geen eindpunt of diploma, en het is ook geen verplichting: het is een bewuste stap om verder te groeien als christen, in je verbondheid met God en met de mensen.

Wat is het vormsel?

Enkele jaren geleden werd je gedoopt. Op foto’s zie je dat je ouders en je meter en peter hun handen boven jou houden als teken van bescherming. Ze beloofden ook dat God een plaats mocht krijgen in je leven, net zoals je familie en je vrienden. Op een andere foto kan je zien dat de doopheer je doopt met water en je zalft met olie. Zo word je opgenomen in de grote groep van mensen die geloven dat God er altijd is voor hen. 

Intussen ben je al wat ouder en heb je op school of thuis al wat meer gehoord over God en over Jezus. Daarom vraagt God nu aan jou: „Mag ik als een vriend samen met jou door het leven gaan? Ik zal je nooit laten vallen.

Wil je me helpen om onze wereld mooier te maken? Wil je je best doen om mensen gelukkig te maken door hen graag te zien?”

Dat zijn best moeilijke vragen, waar je samen met je ouders even over moet nadenken. Als je voelt dat je het wilt proberen, dan is de Geest van God in jou al aan het werk; dan ben je klaar om catechese te volgen. Tijdens allerlei activiteiten ga je God en Jezus beter leren kennen. Natuurlijk gaan je (groot)ouders, catechisten en heel wat andere mensen je daarbij helpen. Enkele maanden later word je dan gevormd. Dan mag je zelf zeggen wat je meter en peter, samen met je ouders, bij je doopsel beloofden.

    Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.


    Hoe werken wij?

    In de diverse lokale geloofsgemeenschappen van de parochie Heilige Nicolaas van Myra bieden we een traject van vormselcatechese aan. Ten gronde werken we allemaal aan hetzelfde, maar elke groep legt eigen accenten. Een overzichtje.


    Sint-Niklaas centrum (Onze-Lieve-Vrouw Bijstand)

    In kleine groepjes luisteren we naar verhalen, praten we over God en Jezus en zijn we creatief bezig. We komen ook enkele keren samen met de hele groep, vieren eucharistie in de kerk en trekken er samen wel eens op uit. Tijdens onze Young Believers Challenge ga je samen met je ouders vijf uitdagingen aan. Zo nodigen we je uit om ook met elkaar te praten en na te denken over je geloof, je in te zetten voor het goede doel, je van je sportiefste kant te tonen, en zoveel meer. Je zal je snel thuis voelen en merken dat geloven best de moeite waard is. 


    Sint-Jozef Tereken

    In Sint-Jozef komen we maandelijks met de hele groep samen. Daarna  splitsen we  op in groepjes. Zo leren we elkaar  beter  kennen,  leren we zien wie deel uitmaakt van een gelovige groep mensen, komen we te weten wie  Jezus  voor  ons  is en ontdekken we dat geloven best wel fijn is. Verder nemen we deel aan de vormelingendag en dragen we ons steentje bij door bijvoorbeeld bloemetjes te verkopen voor Rikolto. Hoogtepunt is ongetwijfeld ons weekend: door allerlei activiteiten bereiden we ons voor op het vormsel zelf.
    We hopen dat jullie zo ervaren dat geloven iets heel bijzonders is.


    Onze-Lieve-Vrouw Ten Bos Nieuwkerken

    In Onze-Lieve-Vrouw Ten Bos wensen we Jezus beter te leren kennen tijdens onze voorbereiding op het vormsel. We komen samen in groepjes aan huis en doen heel wat leuke activiteiten in groep: startdag met ouders en catechisten, de ankertocht, een weekend, een fietsbedevaart naar Gaverland.  We vieren ook af en toe eucharistie samen met de mensen van onze gemeenschap. Tenslotte zetten we ons ook in voor een betere wereld via één of meerdere activiteiten. Je zal gaandeweg ontdekken dat geloven best een leuke, verrijkende ervaring is!


    Pastoor van Ars Belsele

    In de geloofsgemeenschap Pastoor van Ars verwelkomen we je van harte. We zijn blij dat je kiest om gevormd te worden en Jezus een plaats te geven in je leven.  Samen met leeftijdsgenoten en je ouders gaan we op ontdekkingstocht naar wat geloven vandaag betekent. In diverse bijeenkomsten leren we elkaar en onze kerkplek beter kennen. We ontmoeten mensen die zich inzetten en vieren af en toe samen op zondag. Op een creatieve manier werken we met oude Bijbelse verhalen die ook vandaag springlevend zijn. We nemen samen met andere jongeren deel aan de vormelingendag. We steken de handen uit te mouwen om mensen te helpen en de wereld een stukje mooier te maken. En natuurlijk bereiden we ons voor op de vormselviering zodat je ze heel bewust meemaakt als een belangrijke stap om verder te groeien als christen. Je zal merken: vrienden worden van elkaar en van Jezus, daar word je gelukkig van! 


    Sint-Catharina Sinaai

    In Sinaai komen we ongeveer één keer per maand samen in de parochiezaal of op locatie. Zo gaan we eens op onderzoek in de kerk, gaan we naar het rusthuis, doen we een ankerpuntentocht, staan we stil bij Jezus en bij wat bidden is enzovoort. In elke catechese proberen we iets actief te combineren met het godsdienstige. De kers op de taart is altijd onze tweedaagse. We hebben geen echt vast moment, maar als de catechese op een zondag valt, vragen we ook om aan te sluiten bij de gemeenschapsviering. We hebben momenten met alleen vormelingen, maar ook twee momenten waarbij we vormeling en ouder(s) verwachten. Geloven doe je immers met heel het gezin. We hopen dat we op het einde van rit vormelingen hebben klaargestoomd die durven geloven en weten dat geloven meer is dan alleen maar het woord God.


    Sint-Andreas Belsele

    In de geloofsgemeenschap Sint-Andreas staat een enthousiaste ploeg catechisten klaar om met jullie op weg te gaan en jullie voor te bereiden op het vormsel. We komen een achttal keer in groepjes samen op een zaterdagvoormiddag of -namiddag. We doen ook leuke activiteiten, zoals een startdag, een ankerpuntentocht, een bezoek aan de sociale kruidenier, een voettocht, de krikdag en we komen samen met andere vormelingen op de vormelingendag. Af en toe komen we samen met de geloofsgemeenschap om eucharistie te vieren. Ons doel is te leren dat we deel uitmaken van een gelovige groep en ontdekken wat Jezus voor ons  betekent. Zo kunnen jullie zelf ervaren dat geloven heel fijn kan zijn. 


    Sint-Job Puivelde

    In de geloofsgemeenschap Puivelde willen we de kinderen op een actieve en kindvriendelijke manier doen inzien dat de liefdesboodschap van Jezus ook in onze tijd heel actueel is. We komen een tiental keer  samen op woensdagnamiddag  (van 13.30 tot 14.30 uur of  van 18.30 tot 19.30 uur) in het parochielokaal.  Er worden teksten gelezen en in een kringgesprek zoeken we antwoorden die ons dagelijks leven kunnen verrijken. Elke bijeenkomst beëindigen we met een toneeltje of rollenspel. Andere activiteiten zijn een avondwandeling naar de Boskapel, kerststukjes maken en nieuwjaarswensen afgeven aan een rusthuis, een kerstspel in de viering…

    Catechesejaar 2024-25

    Intussen is het catechesejaar 2024-25 helemaal achter de rug: in het weekend van 3 en 4 mei 2025 werd het vormsel toegediend. Meer info over volgend werkjaar volgt in juni 2025 op deze plek. We zullen in die periode ook een folder verspreiden in de basisscholen.

    Contacteer ons

    Nog vragen? Neem dan contact op met de verantwoordelijke van jouw lokale geloofsgemeenschap:

    • Verantwoordelijke Sint-Niklaas centrum
    • Verantwoordelijke Sint-Jozef Tereken
    • Verantwoordelijke Nieuwkerken
    • Verantwoordelijken Sint-Niklaas West (Besele, Sinaai, Puivelde, Pastoor van Ars)

    Gepubliceerd door

    Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas en Temse

    Meer

    Artikel

    Deel dit artikel

    Deel op Facebook
    Deel op Twitter
    Deel via e-mail

    Lees meer

    Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
    Lees meer

    Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

    icon-icon-evenement
    Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
    readmore

    Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

    icon-icon-persbericht
    Een gedeelde missie voor alle gedoopten
    readmore

    Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

    icon-icon-inspiratie

    Recent bezocht

    Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
    © 2025 Kerk en Media vzw
    Vacatures
    Contact
    Voorwaarden
    YouTube
    Twitter
    Facebook