Dienstbaarheid behoort tot het wezen van de roeping van de Kerk. Een overzicht van hoe we mensen proberen nabij te zijn. Door de mogelijkheid van een (biecht)gesprek, onze zorg voor zieken en ouderen, en voor andere zorgvragers (vluchtelingen, mensen in armoede...).
(Biecht)gesprek met een pastor
Heb je nood aan een goed gesprek, om wat voor reden dan ook? Wil je even op verhaal komen, je zorgen en vragen met iemand delen? Dan kun je contact opnemen met een priester, diaken of pastoraal werker.
Je kunt ook altijd een priester contacteren om een persoonlijke afspraak te maken voor het sacrament van de verzoening.
Elke eerste donderdag van de maand (met uitzondering van de vakantiemaanden) is er telkens van 19.00 u. tot 20.00 u.gelegenheid tot aanbidding van het heilig sacrament. Er is dan ook gelegenheid voor een (biecht-)gesprek. Afsluiten doen we steeds met het avondgebed. Je bent daarvoor welkom in de Sint-Nicolaaskerk.
In onze parochie zijn er ook uitdrukkelijk kansen tot verzoening voor Pasen, in gemeenschappelijke verzoeningsvieringen met gelegenheid tot persoonlijke belijdenis, tijdens de veertigdagentijd. Elk jaar plaatsen we een overzicht van deze vieringen op de website, in de nieuwsbrief en in het parochieblad.
Zorg voor zieken en ouderen
We willen zieken en ouderen in het bijzonder nabij zijn. Gewoon door een bezoek, door communie aan huis te brengen, door het sacrament van de ziekenzalving. Niet alleen onze eigen parochiale werkgroepen, zoals welzijnszorg, doen dat. We werken ook nauw samen met de pastorale diensten van de woon- en zorgcentra, maar ook met lokale afdelingen van Samana en Okra die zich in Sint-Niklaas bekommeren om ouderen.
Voor communie aan huis of het sacrament van de ziekenzalving, neem je best contact op met een priester, diaken of pastoraal werker.
Gelovig nabij bij rouw
Een kaartje, een gemeende vraag: 'Hoe gaat het nu met je?', een bezoek, in een gesprek de naam noemen… het kan zoveel deugd doen aan wie een dierbare verloor. Ook wij willen proberen nabij te blijven. In onze geloofsgemeenschappen zijn er mensen die, bijvoorbeeld na een uitvaart, klaarstaan voor een gesprek. We weten dat het niet altijd gemakkelijk is om zelf de vraag te stellen of er iemand naar je wil luisteren, maar weet dat dit zeker kan. Daarom verspreiden we in onze parochie deze folder over hoe we mensen in rouw gelovig nabij willen zijn.
Onze contactgegevens:
Wie zijn of haar partner verloor en daarover wil praten met wie hetzelfde meemaakt, kan terecht bij ConTempo. Er is een groep van ConTempo actief in het Waasland. Daarvoor neem je ook contact op met Greet Beirens.
Voor info over uitvaartzorg, klik hier.
Andere vormen van ondersteuning
Dankzij de goede samenwerking met enkele partnerorganisaties kunnen we mensen met diverse vragen en problemen doorverwijzen naar wie hun kan helpen.