Bij het aansturen van een parochie komt heel wat kijken. Diverse beleidsorganen zijn erbij betrokken: de pastorale beleidsorganen, de kerkfabrieken en parochiale vzw's.
Pastorale beleidsorganen
De parochieploeg
In het kader van de groei naar nieuwe parochies in het bisdom Gent werden de parochies op het grondgebied van de fusiegemeente Sint-Niklaas samengebracht in één nieuwe parochie: de parochie in Sint-Niklaas.
In september 2018 werd, na een gedegen selectieprocedure, een parochieploeg aangesteld om de nieuwe parochie in Sint-Niklaas aan te sturen. De parochieploeg zet, in nauwe samenwerking met de lokale pastorale werkgroepen, de pastorale lijnen uit voor het geheel van de parochie in Sint-Niklaas. Ze draagt als team de pastorale eindverantwoordelijkheid. Individuele leden volgen, namens de parochieploeg, een bepaald domein van de pastoraal op. De parochieploeg werd aangesteld voor een periode van zes pastorale werkjaren.
De huidige leden van de parochieploeg zijn:
- Deken Raf Vermeulen
- Parochievicaris David Willems
- Diaken Guido Messagie
- Pastoraal werker Lieve Van Driessen
- Pastoraal werker Christof Bouweraerts
- Agnes Bogaerts
- Koen Bonné
- Thomas Heynderickx
- Jan Roelandt
Trouwens, je moet een onderscheid maken tussen de parochie in Sint-Niklaas - daarover hebben we het hier - en het dekenaat Sint-Niklaas, dat een groot deel van het Waasland omvat. Over het dekenaat en de dekenale ploeg kun je hier meer te weten komen.
De lokale pastorale werkgroepen (LPG's)
De parochie in Sint-Niklaas omvat het grondgebied van de fusiegemeente Sint-Niklaas. Op dat omvangrijke terrein erkennen we een viertal plaatselijke geloofsgemeenschappen. Die plaatselijke geloofsgemeenschappen worden aangestuurd door een lokale pastorale werkgroep (LPG).
Een LPG moet het geloofsleven aan de basis stimuleren, onder andere door het werk van de plaatselijke vrijwilligers en werkgroepen te coördineren. De LPG's gaan aan de slag met de impulsen van de parochieploeg, maar geven op hun beurt ook waardevolle feedback aan de parochieploeg. Een goede wisselwerking tussen beide organisatieniveau's is dan ook wezenlijk.
- De LPG's van de plaatselijke geloofsgemeenschappen Sint-Niklaas centrum en Onze-Lieve-Vrouw Ten Bos Nieuwkerken plegen meestal samen overleg, soms ook afzonderlijk. Deze LPG kun je contacteren via de deken
- Over de LPG van de plaatselijke geloofsgemeenschap Sint-Jozef Tereken kun je hier meer lezen
- Over de LPG van de plaatselijke geloofsgemeenschap Sint-Niklaas West (Belsele, Sinaai, Puivelde) kun je hier meer lezen
Het parochieberaad
Om het werk van de parochieploeg en de LPG's structureel op elkaar af te stemmen kan de parochieploeg een parochieberaad houden waaraan alle leden van zowel de parochieploeg als van de LPG's deelnemen. Ook andere parochiale medewerkers kunnen met het oog op de bespreking van bepaalde punten worden gevraagd aan het gesprek deel te nemen (bv. doopselcatechisten, wanneer de toekomst van de doopcatechese op de agenda staat).
Kerkfabrieken
Een kerkfabriek is een openbare instelling met rechtspersoonlijkheid, opgericht door de overheid, voor de materiële ondersteuning van de eredienst: beheer en onderhoud van het kerkgebouw, een koster en organist in dienst nemen, liturgische materialen voorzien enz.
Elke 'oude' parochie op het grondgebied van Sint-Niklaas heeft nog een eigen kerkfabriek, met uitzondering van Sint-Jan-de-Doper en Heilig Hart, die reeds officeel werden ontbonden. De kerkfabriek wordt bestuurd door een kerkraad. In Sint-Niklaas worden de kerkfabrieken overkoepeld door het centraal kerkbestuur, dat systematisch overleg tussen de kerkfabrieken onderling en met de overheden mogelijk maakt.
Wil je contact met de verantwoordelijke van het centraal kerkbestuur of een vertegenwoordiger van een kerkraad (bv. om toelating te vragen om een evenement in een kerk te laten plaatsvinden)? Neem dan contact op met het secretariaat van de dekenij. Voor een overzicht van onze kerkgebouwen klik je hier.
Parochiale vzw's
Het beheer van de parochiekas en de pastorale kassen van de lokale geloofsgemeenschappen, maar ook diverse andere administratieve en technische taken worden door de parochieploeg en de lokale pastorale werkgroepen toevertrouwd aan diverse parochiale vzw's. Wil je contact opnemen met een parochiale vzw, wend je dan tot het secretariaat.
Sommige van die parochiale vzw's zijn verantwoordelijk voor het beheer en de uitbating van de parochiezalen en andere parochiale eigendommen.