Kleurrijk jaar: Danken | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Graag samen

Graag samen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? De visie achter 'Graag samen' Groeien naar een inclusieve gemeenschap voor jong een oud Weetjes en praktische tips voor intergenerationele activiteiten Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen voor thuis Manna ~ Het Oude Testament hertaald voor kinderen Mosterdzaadjes ~ Kinderen proeven thuis van Bijbelverhalen Impulsen voor huisliturgie met kinderen Samen op tocht Samen aan tafel bij doopsel, eerste communie, vormsel, jubileum Intergenerationele huwelijksvoorbereiding en relatieverdieping Samen groeien naar een nieuw begin – een reeks over vergeving Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen 'Graag samen' financieel steunen Naar IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen
Danken met een dankstok © Sylvie De Ruyck

Kleurrijk jaar: Danken

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 8 december 2019 - 11:25
Afdrukken

blauw-huis-hp.jpg

Blauw impulshuis © IDGP vzw

Zomaar een dag

rood-huis-hp.jpg

rood impulshuis © IDGP vzw

Bij ons thuis

oranje-huis-hp.jpg

Oranje impulshuis © IDGP vzw
Rondom ons

wit-huis-hp.jpg

Wit huis © Hilde Pex
Terug naar het overzicht:
Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

blauw-huis-hp.jpg

Zomaar een dag

“Heb je nog iets leuks gezien?”

Het is een gewone vraag geworden, ’s avonds, op de bedrand bij mijn dochter. We hebben allebei een ‘dankjewel-schriftje’. Je zou het een soort van dagboek kunnen noemen, of een gebed.

We lijsten er geschenken in op, ongeveer drie per dag. De geur van versgebakken brood. Goede babbel met buurvrouw. Geslaagde vormingsdag.
En soms lezen we elkaar er ’s avonds uit voor. Slappe lach bij de badminton. Leuk kaartje van Sofie. Nagellak gevonden, precies in de kleur die ik zocht – net in promotie!
Hoe langer we het doen, hoe vindingrijker we worden. Een dikke hommelkoningin in de leeuwenbekjes. Man deelt broodje met een duif (gezien vanuit treinraampje). Eerste keer na de winter de was buiten opgehangen.

We ontdekken oude en nieuwe geschenken, grappige en ontroerende geschenken, geschenken voor ons hoofd, hart en handen, geschenken voor al onze zintuigen.

We komen tot de conclusie dat zelfs een saaie, grijze dag zoveel geschenken bevat dat het wel Kerstmis lijkt. We vragen ons af of we zelfs geschenken zouden kunnen vinden op een dag die pijn doet.
We geven ze nummers, 301, 302, 303, … en verwonderen ons over de veelheid.

Elke dag gaan we op jacht naar sporen van schoonheid, goedheid, liefde.

Elke dag worden we betere spoorzoekers. En soms vragen we ons af, of het niet net omgekeerd is: dat we zelf gezocht worden door Iemand met 1001 geschenken. En dat we gevonden worden, precies op het moment dat we die geschenken openmaken.
De zachtheid van een versleten jeansbroek. Samen ontbijten. Een spiksplinternieuwe dag, zomaar.

Katie

Bron: gezinspastorale blog ‘I wonder’ d.d. 28 april 2014

rood-huis-hp.jpg

Bij ons thuis

De eenvoud van een dankjewel-schriftje raakt de kern van het gebeuren: danken is dank leren zeggen om eenvoudige dingen. Leren kijken met een dankbare blik leer je al doende. ’s Avonds dankjewel zeggen is leren van elkaar in een hartverwarmend moment. Ideaal in een gezinscontext.

oranje-huis-hp.jpg

Rondom ons

Een eenvoudige maar fijne manier om in groep dankjewel te zeggen voor de voorbije dag, is ‘de stok doorgeven’. Als je op vakantie bent met vrienden of familie, kan het deugd doen om elke avond de kleine deugddoende dingen van de dag even aan elkaar te vertellen. Het werkt als volgt.

danken-sdr.jpg

Danken met een dankstok © Sylvie De Ruyck

De kinderen mogen een dikke stok van ongeveer 40 cm gaan zoeken in het bos, in de duinen of op de plek waar je op vakantie bent. De stok mag versierd worden met lint of touw of spulletjes die ze in de natuur vinden. Zorg wel dat er bovenaan of onderaan de stok zo’n 10 cm vrij is als handvat.

’s Avonds neemt iedereen plaats in een kring. Een van de volwassenen neemt de leiding en vertelt dat hij of zij benieuwd is naar datgene wat iedereen fijn vond die dag. Misschien willen we elkaar, of zelfs God, daarvoor danken. Hij of zij neemt de stok vast en vertelt één ding waar hij of zij dankbaar voor is, bijvoorbeeld dank voor het lekkere eten, dank voor het leuke gezelschap, dank voor de sterretjes in de ogen van de kinderen, enzovoort. Vervolgens geeft hij of zij de stok door aan wie naast hem of haar zit. Deze mag op zijn beurt één dingetje vertellen wat hem of haar deugd heeft gedaan. Zo gaat de stok de hele kring rond. De kleintjes die zich wat onwennig voelen om in grotere groep te spreken, mogen hun bedankje fluisteren tegen de stok of ze mogen het fluisteren in het oor van iemand. Zorg ervoor dat de stok na het doorgeven een speciale plek krijgt in het vakantiehuisje. Maak er een vast ritueel van, elke avond, vooraleer de jongste gaat slapen. De ervaring leert dat de kinderen na de vakantie de stok willen meenemen naar huis en het ritueel thuis dagelijks of wekelijks willen verderzetten.

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Gezin
Spiritualiteit
Artikel
dankbaarheid

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Impulsenmozaïek voor een kleurrijk jaar © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

icon-icon-artikel
Dank je wel, sorry, alsjeblieft © Canva
readmore

Dank je wel, het spijt me, alsjeblieft

icon-icon-inspiratie
Jezus ontmoet een man met een huidziekte © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet vergeten om God te bedanken

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook