Scharniermomenten in je leven | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilig Sacrament Berchem

Parochie Heilig Sacrament Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vraagbaak Scharniermomenten in je leven Solidariteit en Dienstverlening - onze verenigingen Organisatie en Beleid Historiek Open Parochieraad - verslagen Pastorale Eenheid Damiaan PeeCee Kaffee

Scharniermomenten in je leven

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2016 - 17:26
Afdrukken
Op zoek naar achtergrond-informatie over enkele belangrijke scharniermomenten in je leven ?

Het doopsel
Er is slechts een lief kind in de ganse wereld ... en elke moeder bezit dat ene kind (Chinees gezegde)

Geachte ouders,

van harte proficiat voor jullie kindje. Hopelijk was de bevalling een intens gebeuren en zijn mama en kindje goed in vorm. (Hetzelfde is uiteraard ook de papa toegewenst). Wij hopen dat jullie er erg gelukkig mee zijn - ook als misschien niet alles gebeurd is naar wens. Het zal fijn zijn om jullie lieveling te mogen toevertrouwen aan de liefde van God door het doopsel.

Hebben we nog een mooier symbool voor die diepe Levensbron die we God noemen, dan het levenwekkende water. 

Negen maanden lang mocht een klein woelwatervisje in het moederwater uitgroeien tot onze lieveling. Jij werd ons toevertrouwd.
Met warme dankbaarheid brengen wij jou naar het doopwater.
Want door dit geschenk ontwaren wij het gelaat van God die elke mens tot leven roept, tot alle geluk dat tussen mensen mogelijk is.

Vier handen, liefdevol warmend de Heilige Olie als een intense belofte naar elkaar en hun kind.

Om dit alles willen wij ons licht vinden bij Christus.
Hartelijk welkom in onze geloofsgemeenschap.
Mag Gods zegen je begeleiden tot wie je ten diepstetoe bedoeld bent.
Met de doordringende olie van Gods liefde,maar ook met onze warme genegenheid voor elkaar, willen wij jou zalven, jij koningskind.

Als je in onze parochie je kind wil laten dopen, dan is het belangrijk te beseffen dat je als ouders beslist, dat je kind wordt opgenomen in de christelijke gemeenschap.

Een christelijke gemeenschap is een gemeenschap die liturgie viert, luistert naar het woord van de Heer en dienstbaar is aan zijn medemens, in het bijzonder de zwakke en uitgestoten mens, anders gezegd : een gemeenschap die de weg van het evangelie wil volgen. Als je je kind wil laten dopen, wil je het mee laten stappen in Jezus' voetspoor en dat je dat ook zelf "voor"-leeft.

Hier kunnen jullie enkele symbolen uit de doopritus met hun betekenis ontdekken (met toestemming van de Sint-Paulusparochie).

 

Eerste communie

Als een kind zeven jaar is geworden, kunnen ouders kiezen om het zijn of haar eerste communie te laten doen.

Dit gebeurt in ons bisdom als de kinderen in het tweede leerjaar zitten. De organisatie gebeurt niet via de school, maar via de werkgroep eerste communie.

Mama en papa hebben een belangrijk aandeel in de voorbereiding van de eerste communie, want ze worden actief mee betrokken. Daarnaast zijn er enkele grote samenkomsten. Gelieve bij inschrijving mee te delen, als uw kind nog moet gedoopt worden.

De viering gaat door in de kerk op de feestdag van Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart om 10 u. Andere data, zoals repetitie en eventuele kosten worden door de werkgroep meegedeeld.

Vormsel

In veel culturen is de leeftijd van 12 jaar een scharniermoment.

Kinderen zijn plots geen kinderen meer. Ze verlaten het lager onderwijs en gaan op zoek naar een geschikte richting in het secundair. Ze worden stoerder, hebben dikwijls veel praat maar met een klein hartje. 

Het is een traditie in de kerk dat op 12 jaar, jongeren als zij en hun ouders dat willen, kiezen voor het sacrament van het vormsel. In het Engels of Frans heet dat Confirmation of bevestiging. Ze bevestigen nl. hetgeen hun ouders bij doopsel belijd hebben.

Ze gaan dat nu zelf doen: zelf hun geloof belijden en getuigen van hun christen zijn. De vormheer (de bisschop of zijn afgevaardigde) vraagt dat de Geest van Pinksteren over hun komt, met handoplegging en met zalving.

In onze parochie wordt het sacrament van het vormsel gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Daarvoor bereiden de jongeren zich voor op enkele catechesemomenten, die zowel binnen als buiten de parochie kunnen plaatshebben. Naast de catechese "lessen" wordt er ook aandacht besteed aan de liturgie, vooral tijdens de naamopgave en de kruisoplegging. Net als bij de eerste communie is het aandeel van ouders ook weer heel belangrijk. Jongeren zijn gemotiveerd als er weten als hun ouders achter hen staan en hen steunen.

Het huwelijk

Aan hen die elkaar in de Heilige Sacramentskerk het ja-woord willen geven...

Voel je welkom, van harte en laat je "ja-woord" een diepmenselijke uitdrukking zijn van je geloof in elkaar en in God, die onze Levensbron is.

Als twee mensen elkaar graag zien, samen iets willen uitbouwen in liefde voor elkaar en ervan overtuigd zijn dat alle liefde van God zelf komt, dan kunnen zij overwegen om kerkelijk te trouwen of beter te vragen naar het sacrament van het huwelijk.

De geliefden beloven elkaar eeuwige liefde en trouw, dat zij symboliseren in de ring. De voorganger treedt hierbij als getuige op en bevestigt hun engagement en dit in aanwezigheid van hun familie en vrienden, want het huwelijk is een openbare viering. 

Liturgische voorbereiding

Elk huwelijk dient liturgisch degelijk voorbereid te worden in samenspraak met de voorganger.

Het kan dat het koppel vraagt om een eigen voorganger mee te brengen, dat één van de partners het katholiek geloof niet belijdt, niet gedoopt is enz. dan wordt dat allemaal gesproken en voor een passende oplossing gezorgd.

Het creatief en eerlijk opnieuw formuleren van riten en symbolen, trouwbeloften, huwelijkszegen, gebeden ... is voor jullie huwelijk een knappe uitdaging.

Deze opdracht zal maar slagen indien jullie vooraf voldoende tijd investeren om elkaars verlangen te beluisteren maar ook een duidelijke belofte aan elkaar te formuleren. Het is pas knap als men niet op de eerste plaats naar een sfeertje zoekt of wat sentiment maar duidelijk maakt voor elkaar wat de ene geliefde mag verwachten van de ander.

Het opmaken van een huwelijksritus vraagt van het bruidspaar inzet en inspanning en vooral een zoektocht naar een duidelijke belofte aan elkaar en geschikte, zinvolle teksten.

Ziekenzalving

Vroeger noemden de mensen dit sacrament 'het Heilig Oliesel' en deed het meteen denken aan de dood. Wanneer de dokter zijn armen in de hoogte stak en tegen de familie zei: 'roep de pastoor maar', dan wisten de mensen dat het zover was en moest de pastoor met het viaticum (de communie voor de stervenden waarmee ze gesterkt over de grens van leven naar dood konden) en met infirmorum (olie van de zieken) aanrukken. Het was een sacrament dat je zo laat mogelijk moest zien te krijgen, want al je zonden werden vergeven en dus kon ja daar maar beter niet te haastig mee zijn.

Tegenwoordig ziet men dat niet meer zo. Het sacrament van de ziekenzalving is een ritueel dat kracht wil geven aan wie ernstig ziek is.

De twee belangrijkste onderdelen ervan zijn de handoplegging en de zalving. Ze drukken precies uit wat de zieke verlangt: goede zorgen en geborgenheid boven zijn hoofd van mensen om zich heen maar ook van God. Zalven met olie die terug gezond of heel wil maken. Een ziekenzalving is geen gebeuren tussen de zieke en de priester alleen. De familie en ook de verzorgende mensen horen erbij. In die brede kring wordt met de zieke gebeden en worden deze betekenisvolle gebaren gedaan.

Als jij ernstig ziek bent en je wenst Gods nabijheid om je sterk te maken, dan verlang je misschien naar de ziekenzalving.

 

Als u afscheid moet nemen...

Een van uw dierbaren is overleden. Nu komt de tijd van afscheid nemen. Als christenen worden wij uitgenodigd om de overledene aan God toe te vertrouwen.

Zo geven wij uitdrukking aan onze liefde voor haar/hem en aan onze hoop op de verrijzenis. Daarbij willen we eerlijk rekening houden met de wensen van de overledene en zijn familie.

Het spreekt vanzelf dat u voor alle vragen, voorstellen, wensen... betreffende dit afscheid terecht kunt bij de parochieverantwoordelijken.

Hun naam en telefoonnummer vind u op deze website.

Gepubliceerd door

Parochie Heilig Sacrament Berchem

Meer

Spiritualiteit
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Godly Play ruimte en kasten in Luisterend Oord © Luisterend Oord
readmore

Prachtige romaanse kerk herbergt een nieuwe Godly Play ruimte

icon-icon-artikel
Marialiederen herbewerkt © Pixabay
readmore

Koor&Stem & CCV herwerken Marialiederen voor mensen met dementie

icon-icon-artikel
Godly Play verbindt mensen met God en met elkaar © Hilde Pex
readmore

Hoe Godly Play een catechetische weg is om de oecumene te beleven

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook