Solidariteit en Dienstverlening - onze verenigingen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilig Sacrament Berchem

Parochie Heilig Sacrament Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vraagbaak Scharniermomenten in je leven Solidariteit en Dienstverlening - onze verenigingen Organisatie en Beleid Historiek Open Parochieraad - verslagen Pastorale Eenheid Damiaan PeeCee Kaffee

Solidariteit en Dienstverlening - onze verenigingen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2016 - 18:46
Afdrukken
In onze parochie sta je er niet alleen voor ... vele verenigingen helpen u verder op weg en bieden hun diensten aan

Solidariteitsverenigingen

Hou van uw naaste ...

Medemensen in nood staan er niet alleen voor ...

Vrijwilligers in deze verenigingen bieden hulp:

  • Broederlijk Delen

​Broederlijk Delen is een ngo (niet gouvernementele organisatie) opgericht door de bisschoppen van de katholieke kerk in België.

Na meer dan veertig jaar is Broederlijk Delen uitgegroeid tot een unieke organisatie, waar wij terecht fier mogen op zijn. Met een bijzondere visie op ontwikkelingswerk wil BD vooral met respect samenwerken met de partnerlanden.

Omdat het zuiden zelf ook plannen heeft, wenst BD de dromen van plaatselijke groepen mee te helpen realiseren. De structurele en financiële ondersteuning van talrijke projecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gebeurt in nauwe samenspraak met de plaatselijke verantwoordelijken.

Tijdens de vastentijd organiseert BD een campagne binnen en buiten de katholieke kerk. Informatie en sensibilisatie, politiek werk en fondsenwerving zijn de belangrijkste invalshoeken tijdens die sterke tijd.

Ook in onze eigen parochie trachten wij elk jaar, tijdens de vasten, aandacht te vragen voor Broederlijk Delen.

  • de Sint-Vincentiusvereniging

De Sint-Vincentiusvereniging is een vereniging die zich inzet voor de minderbedeelden van de parochie.

De Sint Vincentiusvereniging is één van de oudste verenigingen van onze parochie. Christelijk geïnspireerd willen we concrete hulp verlenen in onze directe omgeving. Jezus zei immers: “Wat ge voor de minsten van de mijnen doet hebt ge voor mij gedaan.”

Wij helpen in principe alleen mensen uit de parochie waarbij geen onderscheid wordt gemaakt naar afkomst, geloof of zeden. Omdat veel verenigingen sluiten, komen steeds meer mensen ook van verder hulp zoeken.

Mensen komen om velerlei redenen in problemen: echtscheiding, werkloosheid, schulden en heel vaak door ziekte.

Wanneer mensen bij ons aankloppen krijgen ze twee maal een voedselpakket. Daarna gaan we op huisbezoek en stellen een dossier op. Een huisbezoek is ook zinvol om de mensen te ontmoeten in hun thuissituatie. Schrijnend soms, daarom is discretie en respect bij zo’n ontmoeting een vereiste.

Momenteel helpen we een 85-tal gezinnen of ongeveer 290 mensen.

Tijd maken en luisteren is heel belangrijk. Om de veertien dagen tijdens vastgestelde uren (donderdagnamiddag 14-17u) mogen de mensen hun pakket komen afhalen.

Maandelijks halen we voedselhulp bij de Voedselbank. Dit voedsel komt o.a.van warenhuizen. Verder halen we ook producten van de Europese Unie.In de kersttijd houden we een voedselinzameling en de actie peterschap. In juni is er de actie vakantiegeld.

Niet alleen voedsel krijgen de mensen. Ook staan wij hen bij met woord en daad, verlagen de drempel naar andere hulpverleners. 
In de vakantie zorgen we ervoor dat kansarme kinderen zich kunnen uitleven op de speelpleinen of op kamp.

We werken nauw samen met het OCMW, de ideale woning .... We betalen rekeningen van het ziekenhuis, van apothekers, van scholen, van nutsbedrijven.De mensen die we helpen geven we nooit geld in handen.

De Sint-Vincentiusvereniging Heilig Sacrament is een vereniging van mensen die trachten de wereld rondom hen een beetje beter en mooier te maken door te zorgen voor onze medemensen.

Verantwoordelijken: Lieven Van den Eede, Jean-Marie Houben, Kristin Huybrechts - GSM: 0489 32 78 10 - e-mail: sintvincentiusheiligsacrament@gmail.com

  • Welzijszorg

Welzijnszorg ontstond in 1969 vanuit Caritas Hulpbetoon. Op vraag van de Kerk werd er expliciet aandacht besteed aan de vierde wereld. Zo startte Welzijnszorg met haar eerste campagne: "Een ontdekkingstocht en een opbouwwerk". Vanaf dat moment voerde Welzijnszorg een jaarlijkse eindejaarcampagne. 

Sensibiliseren: We willen dat iedereen weet dat armoede in Vlaanderen en Brussel bestaat. We willen ook laten voelen hoe omvangrijk armoede hier is en wat het precies inhoudt. Daarom organiseren we elk jaar in december een grote campagne over een bepaald aspect van armoede. In ons campagneconcept zit altijd een luik bewustmaking, politieke actie en fondsenwerving.

Lokaal Werk: financieel steunen van projecten die armoede en uitsluiting tegengaan. Jaarlijks steunen we 150 projecten en 100 Welzijnsschakels. Door die financiële steun trachten we ervoor te zorgen dat interessante projecten met beperkte financiële slagkracht kunnen overleven. Anderzijds steunen we ook nieuwe projecten die inspelen op nieuwe noden. Via ons netwerk van projecten laten we het brede publiek en de overheid kennis maken met inzichten en initiatieven om armoede te bestrijden.

Politiek Werk: Om armoede met de wortel uit te roeien, zijn structurele veranderingen nodig. En dat vraagt een politiek engagement. Tijdens onze eindejaarscampagnes bouwen we aan een breed maatschappelijk draagvlak rond concrete politieke eisen. We beïnvloeden het beleid met persconferenties, standpunten en contacten met politici en organisaties uit het socioculturele middenveld.

School-Werk: we ontwikkelen jaarlijks sensibiliserend en/of educatief materiaal om de campagneboodschap te laten klinken in het onderwijs en bij jongeren. Scholen, jongerengroepen of jeugdbewegingen kunnen immers belangrijke schakels zijn in de armoedebestrijding. Met ons materiaal kunnen jongeren hun gezichtsveld verruimen en vooroordelen doorprikken.

Solidariteit promoten: vrijwillig engagement is een troef en een meerwaarde in onze organisatie. Het zijn de vrijwilligers die onze campagne dragen en uitdragen. Het zijn ook de vrijwilligers die de Welzijnsschakels laten draaien. We kiezen voor vrijwilligerswerk en armoedebestrijding in eigen omgeving. Daarom werken we aan een netwerk van vrijwilligerswerkingen op lokaal vlak door ondersteuning van bestaande werkingen of het oprichten van nieuwe permanente initiatieven.

Jaarlijks organiseert Welzijnszorg een campagne tijdens de adventsperiode. Informatie, politiek werk en fondsenwerving worden ook in onze parochie onder de aandacht gebracht.

  • Samana Groenenhoek Berchem (mantelzorg)

​Mensen van Samana  (vroeger ziekenzorg) Groenenhoek bezoeken eenzamen en zieken om de eenzaamheid in het ziek zijn helpen te verzachten en te kijken naar noodwendigheden om het comfort van de zieke of eenzame mee te helpen verbeteren.

De ziekenzorgbezoekers zijn vrouwen en mannen, stille werkers, die barmhartig met zieken omgaan en in de schaduw blijven. Ze gaan ervan uit dat hun hulp gewoon is, normaal is. Deze bezoekers noemen ze mantelzorgers en zo zijn er 560.000 in Vlaanderen, ook op de Groenenhoek!

Net zoals dé oorzaak van de eenzaamheid niet bestaat, zo bestaat ook dé oplossing voor eenzaamheid niet. Ook al kunnen we een ander niet van de eenzaamheid of isolement afhelpen, we kunnen wel degelijk iets voor elkaar betekenen.

Een huisbezoek, een luisterend oor, aandacht voor gevoelens van eenzaamheid, een aanmoediging om deel te nemen aan de aangeboden aktiviteiten kan ervoor zorgen dat de zieke of de eenzame zich weer begrepen, gezien en gewaardeerd voelt. Een schouderklopje, een praatje kan wonderen doen.

Ontspanning, even buiten komen en met vrienden praten kan goed doen. Per maand (10 keer per jaar) wordt door Samana Groenenhoek een aktiviteit gepland waarop de leden van Ziekenzorg uitgenodigd worden.

Ziekenzorg CM ondersteunt deze groep mensen omdat de thuiszorg het meest relevant is en het tegelijk de ziekenzorgkost ten goede kan beïnvloeden.

Er zijn ogen en handen te kort! Onze vrijwilligers worden ouder. Nieuwe mensen zijn meer dan welkom!

Parochiale verenigingen en werkgroepen

  • de financiële commissie

​In de financiële commissie van onze parochie zijn alle verenigingen of organisaties vertegenwoordigd die op een of andere wijze verantwoordelijk zijn voor het beheer van gelden of onroerende goederen die ten goede komen aan de werking van onze parochie.

De commissie komt twee keer per jaar samen om de algemene financiële en materiële situatie van de parochie te bespreken en desnoods samen te zoeken naar oplossingen.

De samenstelling is als volgt: de aangestelde pastoraal verantwoordelijke is de voorzitter,

- Onze parochie en het Parochiecentrum (PeeCee Kaffee) zijn elk een afdeling van de overkoepelende vzw Dekenij Berchem-Hoboken-Wilrijk, H.Sacrament 1104 (A en B).

- Werken der parochie van het H.Sacrament vzw (patrimoniumbeheer-gebouwen, behalve het kerkgebouw).

- de Kerkraad met een eigen statuut volgens burgerlijk recht

- de vzw Kabob (Hinkelpad).

  • Hoekse Heisa Feesten

​De Hoekse Heisa Feesten (kortweg : H.H.F.) worden jaarlijks georganiseerd in de maand oktober.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de nodige fondsen te verzamelen om bij te dragen om de leningen voor de bouw van het Parochiecentrum af te betalen. Sinds een aantal jaren worden de opbrengsten van deze feesten besteed aan diverse financiële noden in de parochie.

Tijdens deze feesten worden verschillende activiteiten georganiseerd voor groot en klein.

De activiteiten worden gepland door het HHF - Comité en tijdens de feesten zijn zij zeer tevreden dat ze op de medewerking van vele vrijwilligers kunnen rekenen uit de verschillende parochiale verenigingen, zowel jeugd als volwassenen.

  • Het Parochiecentrum, ons PeeCee Kaffee

Het PeeCeeKaffee van het Heilig Sacrament in Berchem wil mensen elkaar doen ontmoeten. Het kaffee is meerdere avonden open en toegankelijk voor iedereen. Drank en kleine maaltijden  worden er geserveerd aan zeer democratische prijzen. 

Voor al uw feesten kan u de Vervaetzaal met keuken op de bovenverdieping huren. Zie info op de site.

 

 

Andere verenigingen

Een bloeiend verenigingsleven ...

Via onderstaande links vind je meer info over die verenigingen en hun activiteiten:

  • Feniksstam

Wij zijn de oud-scoutsvereniging van de scoutsgroep 50 Pius XI - 37 St. Godelieve.

  • Scouts 50 PIUS XI - 37 SINT-GODELIEVE

De scouts 50/37, voor zowel jongens als meisjes

  • FEMMA

Een toffe vereniging voor vrouwen met maandelijks een activiteitennamiddag, een avondactiviteit, een stadsuitstap en 3 keer per jaar een daguitstap, om de veertien dagen komen creatieve handwerkdames samen om hun hobby te beoefenen. Wie graag stapt kan elke woensdagavond een uurtje mee gaan stappen. Activiteiten dus voor jong en oud!

  • KSA Tarcidall

is een jeugdbeweging voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar

  • KVG

KVG is een vereniging van mensen met een handicap en mensen die op handicap betrokken zijn.

We zijn er niet alleen voor mensen met een fysieke, verstandelijke of zintuiglijke handicap. Ook hun ouders, partners, broers, zussen en vrienden horen er voor 100% bij.

Verspreid over Vlaanderen zijn duizenden vrijwilligers actief in 260 plaatselijke werkingen. Mensen zetten samen activiteiten op, komen op voor wat mensen met een handicap nodig hebben, komen samen om zichzelf te vormen,...

Naast de plaatselijke groepen biedt KVG een gericht aanbod voor gezinnen, volwassenen met een verstandelijke handicap, jongvolwassenen met een fysieke handicap, fietsers met een handicap, jongerenwerkingen,...

Als plaatselijke afdeling hebben we jaarlijks 6 bijeenkomsten: een bingonamiddag met broodjesmaaltijd, een kwisnamiddag die wordt afgesloten met croque monsieurs , ons jaarlijks kerstfeest met koud buffet, onze filmnamiddag met worstenbrood en appelbollen, het jaarlijks paasfeest met overheerlijk konninginehapje en een daguitstap!!

  • KWB
  • OKRA - OKRA 55+ Trefpunt Berchem Groenenhoek

Bent u 55+, en wilt u uw vrije tijd zinvol en toch ontspannend doorbrengen? Dan  bent u van harte welkom bij OKRA.

In onze parochie is OKRA heel actief en ons programma is zeer uitgebreid.

                Zo spelen we dinsdag , woensdag en vrijdag met speelkaarten: rieken , ofwel whisten

                En elke dinsdag en vrijdag kan er rummicub gespeeld worden, of een ander gezelschapsspel zoals scrabble e.d.

Elke veertien dagen op dinsdag komt de missiekring handwerken voor onze missionarissen.

Op woensdag wordt er in de zomer, elke 14 dagen gefietst; en in het najaar en in de winter elke 14 dagen een mooie wandeling gemaakt +/- 8 km.

Op donderdag kan het heel divers zijn: praatcafés met zeer interessante onderwerpen kunnen afwisselen met bingo of sjoelbakken, een kaartwedstrijd, ofwel een halve daguitstap.

We plannen 2 à 3 hele daguitstappen per jaar.

In het voorjaar wordt er ook een bezinningsnamiddag georganiseerd, en in de maand mei gaan we op bedevaart naar Edegem. 

In de zomer en in het najaar organiseert de regio Antwerpen ook nog mooie vakantiereizen naar heel verschillende bestemmingen.

U ziet: bij OKRA krijgt u de tijd niet om u oud te voelen, wij proberen jong te blijven van hart en geest!

U bent bij ons van harte welkom.

  • Knutselatelier Pagadderke

Gepubliceerd door

Parochie Heilig Sacrament Berchem

Meer

Solidariteit
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook