Godly Play in coronatijden: tips voor jouw Godly Play werk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Godly Play Vlaanderen

Godly Play Vlaanderen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Meer weten over Godly Play en Godly Play Vlaanderen? Het Godly Play team Wil je zelf Godly Play begeleider worden? Aanbod voor Godly Play vertellers Open Godly Play aanbod Godly Play boeken, verhalen en filmpjes Godly Play materiaal Godly Play ruimtes Godly Play in onderwijs, zorg en catechese Heiligenverhalen 'op de wijze van Godly Play' Vertellers en media over Godly Play Gedragscode voor het Godly Play werk Hoe Godly Play Vlaanderen financieel ondersteunen?

Godly Play in coronatijden: tips voor jouw Godly Play werk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 4 september 2020 - 18:55
Afdrukken
Hoe maak je een Godly Play bijeenkomst coronaproof, conform de geldende overheidsmaatregelen?

De coronamaatregelen worden regelmatig aangepast.

 

Websites zoals die voor jeugdwerking en – beleid brengen je op de hoogte van de laatste nieuwe regels in het werk met kinderen.

 

Hieronder volgen een paar tips voor jouw Godly Play na de zomervakantie en de start van het nieuwe schooljaar, volgens de regels zoals die werden vastgesteld eind augustus 2020. 

Hou hierbij rekening met de richtlijnen van de instantie van waaruit jij jouw Godly Play werk doet: de richtlijnen vanuit het onderwijs zijn soms anders dan die voor catechetisch werk. De maatregelen veranderen regelmatig, niet alle tips blijven even actueel of zijn van toepassing in alle sectoren.

 

Natuurlijk zijn er ook andere, volledig veilige manieren om Godly Play te beleven. We denken aan een online bijeenkomst, een filmpje opnemen of Godly Play binnen jouw gezinsbubbel.

GodlyPlaycoronamaatregelen.jpg

Godly Play op een nieuwe manier © Hilde Pex
  1. De veiligste Godly Play ruimte is ook na de zomer, als het weer het toelaat … in openlucht. Heel wat verhalen lenen zich prima tot het vertellen buiten. Zo werden er de afgelopen maanden heel wat woestijnverhalen verteld aan de zandbak. Hoe het dan met de verwerking moet? Niet alle knutselmaterialen zijn geschikt om mee naar buiten te nemen. Maar de natuur zelf biedt tal van creatieve materialen.

    Een voorbeeld:
    Een kring kinderen in Gent heeft na ‘De ark en de zondvloed’ een heuse ark in takken nagebouwd, terwijl anderen dieren in klei maakten. Belangrijk blijft dat het geen groepsopdracht wordt: de kinderen die dit wilden, konden zich rustig terugtrekken om met het materiaal te spelen of na te denken over het verhaal.

    Een aandachtspunt:
    Soms is het moeilijk om in een bruisende natuuromgeving de serene, stille sfeer te creëren die zo essentieel is voor Godly Play. En tegelijk kunnen kinderen misschien net nu ervaren hoe dicht ze bij God kunnen zijn in de natuur, en hoe dicht hun Schepper bij hen kan zijn. Laat de momenten van verstilling (bij het begin, tijdens het verhaal en de verwondering, bij het gebed voor het feest, …) dus zeker niet achterwege omdat je nu buiten zit.

    Ga je liever aan de slag in een Godly Play ruimte binnen? Dan moet die ruim genoeg zijn zodat je kunt zorgen voor social distancing. Zorg ook voor een goede ventilatie. Voor kinderen ouder dan 12 en voor volwassenen geldt sowieso een mondmaskerplicht, van zodra je de afstand van anderhalve meter niet kunt garanderen. Hou de meest recente aanwijzingen goed in de gaten voor je iets binnenshuis wilt organiseren!

    Heel concreet kan het mondmasker dus even af terwijl je vertelt, tenminste als je kring zo groot is dat deze social distancing mogelijk is. Maar wanneer iemand dichter bij je komt zitten om een werkje te tonen, of jij passeert langs een kind om te helpen met het feest, dan moet het mondmasker weer aan. Als je merkt dat je dit zou vergeten, hou je het misschien best de hele tijd aan.

    Een blijvende maatregel – ook na de zomer – heeft te maken met de hygiëne: zorg ervoor dat de contactoppervlakten regelmatig gereinigd en gedesinfecteerd worden, en dat er een goede verluchting is. Verwerkingsmateriaal dat meer dan 24 uur niet is aangeraakt, is weer veilig.
  2. Wat heeft dit kind nodig? Misschien wil je zo snel mogelijk verdergaan met de verhalen ‘op het programma’? Sta zeker eerst even stil bij de vraag ‘Wat heeft dit kind nodig?’ De lockdown is voor veel kinderen een overrompelende ervaring geweest en ook de zomer is anders geweest dan normaal. Ook kan de onderlinge verbondenheid en het veilige gevoel in de kring een beetje verdwenen zijn. Hou hier rekening mee. Misschien is het goed om een eerste bijeenkomst te beperken tot ‘de kring opbouwen’ en ‘een feest’, en heel veel ruimte te laten voor uitwisseling.

    Ben je op zoek naar een goede ijsbreker voor de eerste keer dat je de kring weer opbouwt? Laat de kinderen iets meebrengen naar de kring: een lievelingsknuffel of iets dat ze gevonden hebben in de natuur. Of laat hen iets aantrekken dat te maken heeft met de tijd van het jaar (bijvoorbeeld: iets groens omdat we nu in de groene tijd zitten).
  3. Welke verhalen? Alle Godly Play verhalen gaan over existentiële grenzen, en ook over veiligheid, onveiligheid. Toch ervaren veel vertellers dat een aantal verhalen aan kinderen een bijzonder geschikt kader bieden om na te denken over leven en dood, over de hele lockdown-ervaring en de blijvende dreiging van corona: de heilige Familie, de uittocht, de ballingschap, de gezichten van Pasen, de parabel van de goede Herder, de parabel van de kostbare parel. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de verwondering in de ‘gewenste’ richting te gaan leiden. En tegelijk blijven we ons verwonderen over het out-of-the-box denken van kinderen. Voor hen kan bijvoorbeeld ‘De synagoge en de bovenkamer’ hen net zo goed naar een verwondering over Gods bescherming leiden als ‘de parabel van de goede Herder’!
  4. Is een mondmasker nog nodig?
    Voor kinderen jonger dan 12 jaar mag je het mondmasker achterwege laten, zolang social distancing mogelijk is. Vanaf dat er echter in jouw groepje één kind zit van 12 of ouder, hanteer je striktere regels en is een mondmasker wel verplicht. Concreet betekent dit dat je het mondmasker kunt afnemen wanneer je het verhaal vertelt en je verwondert over het verhaal, als je voortdurend op 1,5 meter afstand van de kinderen blijft. Tijdens de verwerkingstijd en het feest kan dit niet gegarandeerd worden, dus dan gaat het mondmasker weer aan.
  5. Wat met de ouders of andere externen die de kinderen komen brengen en ophalen ?
    De volwassenen die de kinderen komen brengen en halen komen beter niet in de ruimte en moeten ook een mondmasker dragen. Net als aan de schoolpoort kunnen ze ook niet blijven hangen voor een praatje met elkaar.
  6. Mag ieder kind deelnemen?
    Het principe is dat ieder kind mag deelnemen behalve wanneer het kind ziek is voor de start van de activiteit (tel hiervoor minstens drie dagen terug) of als het kind tot een risicogroep behoort en geen attest krijgt van de dokter.
    Hou een aanwezigheidsregister bij (met telefoon en adresgegevens) dat kan dienen voor de contact tracing mocht iemand positief blijken na de activiteit.
  7. Blijf steeds strikt de maatregelen voor hygiëne toepassen, maak van hygiëne een goede gewoonte, samen met de kinderen:
    a. Papieren zakdoekjes in de ruimte (om in te niezen);
    b. Iedereen hoest in de elleboog;
    c. Handen wassen of, wanneer er geen lavabo en zeep in de ruimte is, zorg je voor desinfecterende handgel: maak er een gewoonte van bij het binnenkomen en buitengaan van de ruimte;
    d. Reinig en desinfecteer de ruimte (vergeet de deurklink niet) voor ze door een andere groep gebruikt wordt.
  8. En hoe moet het met het feest?
    Hou je het sober: één kind gaat rond met een (vooraf goed gereinigd) bord met afzonderlijk ingepakte koekjes. Elk kind raakt enkel zijn eigen koekje aan, je kunt dit heel speels aanbrengen, als een ‘Mikado’ met koekjes.
    Je kunt ook een houten prikker in de stukjes fruit steken, zodat de kinderen maar eentje aanraken. Denk je erom je handen te wassen voor je het fruit snijdt?
    Wil je ook wat fruitsap of water aanbieden? Misschien kun je dan elk kind zijn eigen beker laten meebrengen. Of voor ieder kind een eigen brikje voorzien.
    Omdat het hier over eten gaat, is strikte hygiëne zeker van het grootste belang.
  9. Mag ik een knuffel geven bij het afscheid/de zegen?
    Ook hier is voorzichtigheid geboden. Vermijd zeker het aanraken van het gezicht. Laat iedereen na de zegen zijn of haar handen wassen. Heel wat kinderen vinden ‘een voetje’ of ‘elleboogje’ geven een leuke variant op ‘dag zeggen’, dus dat kun je zeker behouden.
  10. Check regelmatig de website voor jeugdwerking en -beleid en de site www.info-coronavirus.be
    Het is immers altijd mogelijk dat de overheid de richtlijnen bijstuurt.

Gepubliceerd door

Godly Play Vlaanderen

Meer

Spiritualiteit
Artikel
Godly Play
coronamaatregelen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Vier kaarsen © Hilde Pex
readmore

Viermaal Godly Play in COVID-tijden

icon-icon-artikel
Katie vertelt online een verhaal © Hilde Pex
readmore

Een ‘live’ digitale Godly Play bijeenkomst

icon-icon-artikel
Het verhaal van de goede Herder thuis © Stories of God at Home, foto genomen door Dirk Devries
readmore

Verhalen vertellen bij jou thuis, op de Godly Play manier

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook