Een eucharistieviering of gebedsdienst kan plaatsvinden vanaf zondag 13 december 2020 met maximaal 15 kerkgangers ouder dan 12 jaar. Aangezien de coronacijfers naar ons gevoel écht nog niet laag genoeg zijn en de druk op de ziekenhuizen en woonzorgcentra nog té hoog is, beslissen wij de wekelijkse vieringen en doopvieringen in onze parochie nog NIET te herstarten.
Toch kunnen we in onze kerken hoop en uitzicht “vieren”.
In onze open kerken - zie tegelbeeld 'Geen vieringen, wel open kerken', vindt u een adventskrans.
Breng covidproof je eigen schrijfgerief mee. Noteer jouw hoop en verwachting op een briefje.
Dat briefje mag je met een grote sierspeld op de adventskrans vastprikken.
Hoe kunnen we onze meest kwetsbare medemens nabij zijn?
1 iemand die aan een babbel toe is op te bellen, “Een telefoontje doen naar iemand die je mist of al lang niet hebt gehoord. Voor velen kan dit in de avonduren zelfs gratis.”
1 iemand een kaartje of brief te sturen, “Een brief of kaart sturen naar iemand. Zo’n brief of kaartje ontvangen doet veel deugd. Je kan dat verscheidene keren lezen. Je zet het op de kast en je beseft dat men je niet vergeten is.”
met 1 iemand in de buitenlucht een gesprek aan te knopen, "Een gesprek op afstand met mensen die je buiten ontmoet. Afstand en nabijheid gaan hier ten volle samen. Verse lucht bij zo’n openluchtgesprek zal ook deugd doen aan het eigen welzijn. Zo kunnen we samen elke week de groeiende eenzaamheid verlichten.”
Zo maken we op een veilige manier deze moeilijke tijd draaglijker!
Breng je kerststal thuis tot leven
Samen met de kinderen kunnen we tijdens de advent de kerststal boven halen en het hele kerstverhaal naspelen. Jozef en Maria die via de vensterbank, de boekenkast en eettafel dag na dag onderweg zijn naar Bethlehem. In de buurt van Bethlehem, op de salontafel of naast de televisie, zijn er ondertussen een paar herders schapen aan het weiden. Uiteindelijk belanden Maria en Jozef na een lange reis in de stal onder de kerstboom. De drie wijzen die uit het verre Oosten komen, starten dus ergens ver weg, in een uithoekje van de keuken bijvoorbeeld. Zo leggen we samen met de kinderen een hele weg af richting Kerstmis. Als hoogtepunt van deze hele reis wordt het kindje Jezus op Kerstmis in de lege kribbe gelegd.
In zijn apostolische brief over de kerststal, Admirabile Signum, verwijst paus Franciscus naar onze verbeelding om extra figuren bij de kerststal te plaatsen die schijnbaar niets met het evangelie te maken hebben: bakker, muzikant, smid: "Deze creativiteit wil aantonen dat er in deze volledig nieuwe, door Jezus onthulde wereld plaats is voor al wat menselijk is en voor ieder schepsel."
Het kan een leuke denkoefening zijn voor kinderen (én volwassenen) om na te denken welke figuren wij nog in de kerststal willen zien?