Op Aswoensdag, 17 februari 2021, ontvangen gelovigen tijdens een dienst een kruisje met as op het voorhoofd, ten teken van bezinning op het stoffelijke en tijdelijke bestaan hier op aarde. De priester zegt daarbij: ‘Gedenk, o mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’. Dit jaar worden er geen askruisjes gegeven op het voorhoofd. Wel buigt men het hoofd en wordt er wat as uitgestrooid.
Onder de huidige gekende coronaregels zijn er op Aswoensdag eucharistievieringen met asoplegging mogelijk voor max. 15 personen (zie onder).
Daarom vragen we om op voorhand in te schrijven bij de contactpersoon van de kerk waar de eucharistieviering doorgaat.
Er is ook mogelijkheid om individueel, of in gezinsverband, naar de kerk te komen om het askruisje (zie onder).
De aanwezige priester strooit dan wat gezegende as op het hoofd. Wie komt, krijgt een passende bezinningstekst mee naar huis.
Eucharistievieringen met zegening en toediening van de as (tot max. 15 personen, reservatie bij de plaatselijke contactpersoon van de kerk waar de viering doorgaat):
Om 9 uur in de kerk van Beerst
Om 9 uur in de kerk van Pervijze
Om 10 uur in de kerk van Diksmuide
Om 10 uur in de kerk van Lo
Om 17 uur in de kerk van Pervijze
Om 18 uur in de kerk van Pervijze
Om 18 uur in de kerk van Woumen
Om 18.30 uur in de kerk van Diksmuide
Momenten waarop men naar de kerk kan komen om een askruisje (zonder reservatie):
Van 9.30 uur tot 10.30 uur in de kerk van Beerst
Van 10.30 uur tot 11.30 uur in de kerk van Lo
Van 10.40 uur tot 11.30 uur in de kerk van Diksmuide
Van 16 uur tot 18 uur in de kerk van Reninge
Van 17.30 uur tot 18.15 uur in de kerk van Diksmuide
Van 18.30 uur tot 19 uur in de kerk van Woumen (weekdagkapel: ingang langs de Kerkhofstraat)
Er worden ook vastenkalenders aangeboden aan 2,5euro/stuk. De vastenkalender van Broederlijk Delen (in samenwerking met Kerk&leven) biedt zeer gevarieerd materiaal om 40 dagen lang op weg te gaan naar Pasen.
Op de zondagen lezen we de teksten van het zondagsevangelie. Op de maandagen horen we over mensen die het verschil maken in Congo, de Palestijnse gebieden en Bolivië. Op de dinsdagen horen we hoe Broederlijk Delen mensen verandert en aanzet
tot actie. Op de woensdagen lezen we uit de encycliek Fratelli tutti (letterlijk: ‘Broeders allemaal’) van paus Franciscus, waarin hij zijn verlangen uitspreekt naar een nieuwe wereldorde. Op de donderdagen blikken we terug op zestig jaar Broederlijk Delen en de vele facetten van soberheid en solidariteit doorheen de jaren. Op de vrijdagen krijgen we enkele aanzetten om ook in deze versluierde tijd thuis de campagne te beleven. Kleine gebaren maken samen iets groots. Op de zaterdagen reikt priester en psychotherapeut Erik Galle ons een opruimactie aan voor de veertigdagentijd. Geen letterlijke opruimactie, maar wel een figuurlijke voor het oog en het hart.